114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Drámai körülmények között nyert a Mató-Csanádi kettős jégtáncversenyt

Ötven évvel ezelőtt az 1966. február 13-án a Sestiere-ben tartott Téli Universiadén a torinoi jégcsarnokban meghatottan hallgatta a magyar himnuszt Mató Edit – Csanádi Károly jégtáncos kettős, miután drámai körülmények között megnyerték a jégtáncversenyt.

Jégtáncban a Mató-Csanádi kettős megőrizte a kötelező gyakorlatokban szerzett előnyét, de sajnos szabadkorcsolyázásuk alatt a zenéjük 35 másodperccel a befejezés előtt leállt, ezért újra kellett futniuk a kürt, ráadásul a döntnök közölte a bírókkal, hogy az addig hibátlan részt nem vehetik figyelembe. Mivel utolsóként futottak, így csak 3 perc pihenőt kaptak az újrakezdés előtt. Szerencsére ez a közjáték nem zavarta meg őket, így sikerült újra hibátlanul teljesíteniük a kürt. Ezzel az éremmel Magyarország a nemzetek versenyében a 7. helyet szerezte meg, ami azóta is minden idők legjobb magyar helyezése a téli Universiadén. Olyan nemzeteket előztek meg, mint Ausztria, USA, az akkori Csehszlovákia, NSZK és a házigazda Olaszország.

 

Mató Edit és Csanádi Károly ezzel az Universiade győzelemmel kivívta tagságát az Universiade Bajnokok Klubjában, melynek elnöke Nagy Tímea (hatszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, Európa-bajnok).

 

Csanádi Károly és Mató Edit szerencsére jó egészségben köszöntheti e kerek évfordulót. Párosukból Csanádi Károly még mindig a jégen van, korcsolyával a lábán mutatja be az összes elemet tanítványainak. Mató Edit (Egyed Béláné) pedig jégmamára váltott, hiszen nagy része van abban, hogy lánya Egyed Krisztina gyorskorcsolyázó minden idők legtöbb olimpiáján indult magyar olimpikon lett, aki az örök ranglistán szinte minden távon még mindig tartja a magyar csúcsot, annak ellenére, hogy immár 12 éve visszavonult.

 

A cikk mellékletében néhány korabeli kép és újságcikk található Mató Edit és Csanádi Károly gyűjteményéből.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink