114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Dopping, közösségi média és sport - Bőven akadt téma a Téli Sportok Ifjúsági Konferenciáján

Menő témák, kétszáz résztvevő, olimpiai hangulat – nagyjából így lehetne összefoglalni a január 7-8. között a svájci Lausanne-ban megrendezett Téli Sportok Ifjúsági Konferenciáját, amelynek a város egyeteme adott otthont.

Olvasási idő: 3 perc

Miért pont itt?

A svájci Lausanne adott otthont a nemzetközi sporttudományi konferenciának, amely rendkívül érdekes, a fiatalok és a téli sportok kapcsolatát érintő témákat tűzött napirendjére.

A mintegy 140 000 lakost számláló Lausanne valódi konferenciaváros, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Korcsolyaszövetség székhelye, ráadásul itt rendezik a 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokat is, amelyen tíz sportágban: alpesi sízés, curling, gyorskorcsolya, jégkorong, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, sífutás, síugrás, snowboard és szabad síelés, 23 magyar sportoló vesz részt. Ezen kívül itt található a város híres egyeteme is, amely az egyik legismertebb kutatóintézmény Európában, s talán a világon is.

A konferencia célja

Leginkább az, hogy közelebb hozza egymáshoz a sportszervezeteket és tudományos tevékenységet végző intézményeket. Természetesen a szervezők nem hagyhatták szó nélkül a soron következő téli ifjúsági olimpiát sem, így a konferencia házigazdái előadásokon és szemináriumokon keresztül igyekeztek megfelelő tudományos hátteret biztosítani a játékoknak. Hogy mindez hitelesebb legyen, a szervezők a január 10-én kezdődő olimpiára érkezett sportolók közül többet is meghívtak a kétnapos eseményre, hogy megismerhessék a téli sportokkal kapcsolatos legfrissebb tudományos eredményeket és kutatási területeket.

A legfőbb csapásvonal

A rendkívül érdekes előadások egy része a doppingmegelőzésről szólt. A téma aktuális, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vizsgálatán tavaly húsz, részben olimpiai sportágakban szereplő magyar sportoló akadt fenn, köztük egy 14 éves gyermek. Az előadók hangsúlyozták: a fiatalok doppingvétségét a kluboknak diszkréten kell kezelniük, hiszen a nyilvános kommunikáció egy egész életre szóló kárt okozhat karrierjükben. Egy másik felszólaló azt hangsúlyozta, a fiatal sportolók közel egyharmada nem kap felvilágosítást a tiltott teljesítmény-fokozókkal és azok káros hatásaival kapcsolatban.

Szó esett a média, a közösségi média és a fiatalok sportkarrierjében rejlő veszélyek összefüggéseiről is. Egy kutatás szerint a tömegmédia némileg torzítja a hivatásos sporttal kapcsolatos vélekedést, miszerint az élsport csak a dicsőségről és a pénzről szól. Számos fiatal sportoló pedig karrierje egyengetésében nem él a közösségi média adta lehetőségekkel és előnyökkel.    

Mit tanulhattak mindebből a résztvevők?

Fabien Ohl, az egyetem Sporttudományi Intézetének munkatársa, a konferencia szervezője elmondta, hogy sikerült egymáshoz közelebb hozniuk az elméletet a gyakorlattal. Úgy véli, a gyakorlatorientált sportszakemberek megismerhették a tudományos kutatások eredményeit, az elméleti szakemberek pedig megtapasztalhatták a sporttal, az edzéstervezéssel, a versenyeztetéssel és a menedzseléssel járó mindennapos tevékenységekkel járó problémákat és folyamatokat. 

 

Kik voltak a menők?

Nem nehéz kitalálni, természetesen a norvégok. Az északi ország nemcsak a téli sportokban, hanem a tudományos kutatásokban is jeleskedik, amit ezen a konferencián is bizonyított. Számos tekintetben követendő példái lehetnek a sportszervezeteknek és az egyetemeknek, vélte Fabien Ohl.

Mi a legfőbb üzenet?

A fiatal sportolók túlnyomó részéből később nem lesz élsportoló, ezért a teljesítmény-központúság helyett a tanulásra kell nagyobb figyelmet fordítaniuk – többek között ez az üzente a téli játékoknak is, amely nem a győzelmet helyezi a középpontba. A sport azonban másfajta megélhetést is kínál, ha máshol nem, a tudomány terén.

Az angol nyelvű absztraktfüzetet INNEN töltheted le.

 

Kép: pixabay, freepiks
Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: https://www.unil.ch, Fabien Ohl (Sporttudományi Intézet, Lausanne-i Egyetem)

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink