114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Döntőben az Eger a Miskolc és a Debrecen

Három párharc már befejeződött a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi negyeddöntőiben, s eldőlt, hogy három keleti együttes a címvédő Debrecen, az ezüstérmes Eger és a Miskolc már ott lesz a négyes döntőben.

A Közgáz-TFSE párharc első mérkőzésén a hazaiak óriási hajrával tették nyílttá a visszavágót. A SMAFC-Miskolc párharc is érdekesen alakult, a borsodiak a 2 pontos hazai győzelmük után Sopronban jókora hátrányba kerültek, majd fokozatosan felzárkózva, nagyot hajrázva végül idegenben is nyerni tudtak.

SMAFC-NYME - Miskolci Egyetem 58-62 (23-7, 14-20, 14-16, 7-19)
Sopron, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi negyeddöntő, visszavágó, 30 néző. V.: Hernicz, Rokob.
SMAFC: HORVÁTH CS. 13, Nagy G. 6, Forrai 15/6, BERNECZEI 20/3, Tukovits 4. Cs.: Oláh, Pongrácz.
Miskolc: TAKÁCS D. 14/6, Orosz 10/6, SZEPESI 13/9, Kopasz 4, LIPPAI 12. Cs.: GALLÓ 9, Orliczki M.

Kopasz Márton a soproni visszavágóra 2 pontos előnnyel érkező miskolciaknak szerzett vezetést, erre azonban Berneczei László és Forrai Dániel vezetésével egy 13-0-s "száguldással feleltek a soproniak, tehát ahogy Miskolcon, Sopronban is "állva hagyta" a meccs elején a hazai csapat a vendégeket. Az egyoldalú első negyed után 16 ponttal vezetett a SMAFC. A második negyed kiegyenlített játékkal indult, az első meccsen remeklő Nagy Gergő triplájára Szpesi Szabolcs felelt hármassal. Állandósult a 15 pont körüli hazai vezetés, soproni részről Horváth Csaba, a vendégektől Lippai Szabolcs csillogott. A félidő hajrájában Takács Dániel találataival 10 ponton belülre került a Miskolc, de a végén Horváth 2+1-es akciójával kerek 10 pontos előnnyel térhetett pihenőre a SMAFC-NYME gárdája.

Térfélcsere után nagy lendülettel kezdett a vendég együttes, amely a szakasz közepén Szepesi és Oros Bence 1-1 hármasával 3 pontra felzárkózott, s összesítésben ekkor csupán 1 pont hátrányban volt. Ismét a Berneczei-Forrai kettős lépett elő hazai részről, s jórészt büntetőket értékesítve lépett el 10-zel egy 8-0-s rohammal a SMAFC. A szakasz Takács duplájával, s 8 pontos soproni vezetéssel zárult.

A záró szakaszban volt már 10 pont (55-45) is a SMAFC előnye, ám a hajrára egyszerűen elfogyott a hazaiak ereje, az utolsó percekben szinte semmi nem sikerült nekik. A Miskolc pedig vérszemet kapott, s az utolsó bő 6 percet 17-3-ra nyerve egységes csapatmunkával megfordította a meccset, s Sopronban is diadalmaskodva bejutott a négyes döntőbe.


Statisztika 

Továbbjutott: Miskolc kettős győzelemmel.

Debreceni Egyetem - Szombathelyi Egyetem 83-63 (21-17, 19-14, 21-19, 22-13)
Debrecen, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi negyeddöntő visszavágó.
Debrecen: Kósa 12/3, JÁVOR 20/6, PÉK 14/6, Szarka, OPRE 9. Cs.: Oláh 2, SZŰCS M. 8, Ben Kane, Törköly, KOZÁK 8, BAK M. 10
Szombathely: KOVÁCS B. 15, Gábor, Földesi M. 10, Mészáros M. 8, PERÁK 16. Cs.: Horváth B. 2, Bereczki 2, NÉMETH A. 10/3, Balogh R., Kerekes.

Egyetlen pont előnnyel fogadta a debreceni gárda a szombathelyi csapatot az utóbbi évek két meghatározó egyetemi együttesének visszavágó összecsapásán. Az első percekben fej-fej mellett haladt a két együttes, majd a negyed közepén Pék Dávid triplája egy 10-0-s hazai "részhajrá" kezdetét jelentette. A negyed harjájában Németh Armand triplája "rázta fel" a vendégeket, akik a szakasz végégig 4 pontra feljöttek.

A második negyedet a Járvor Barna-Bak Márton duó lendületes, eredményes játékéra építve egy 12-2-es rohammal kezdve 14 ponttal elhúzott a debreceni együttes. Ezt követően Kovács Bence és Mészáros Máté találataira alapozva 10-2-vel szorossá tette a meccset a Szombathely. A félidő Pék triplájának köszönhetően a címvédő debreceni gárda 9 pontos vezetésével zárult.

Az üldözőverseny a szünet után is folytatódott. Perák Denis eredményessége révén tartotta a lépést a Szombathely a hazaiakkal. Technikait kapott a vendég pad, Kósa Tamás és Jávor vezérletével a negyed közepén 15 ponttal megugrott a Debrecen, de Kovács egy 10-2-es rohamot vezényelt a vasiaknak. Ez a negyed is Pék-pontokkal zárult, a debreceni bedobó büntetőivel "tízen túli" előnnyel várhatta a záró etapot a címvédő.

A záró etapra a vendégek belefáradtak a Debrecen üldözésébe, s végül simának tűnő, 20 pont különbségű győzelmet aratott a hazai gárda - de ezért nagyon meg kellett dolgoznia.

 Statisztika

Továbbjutott: Debrecen kettős győzelemmel

EKE Eger - PTE PEAC 82-64 (26-16, 20-17, 22-13, 14-18)

Eger, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi negyeddöntő, 2. mérkőzés, 110 néző. V.: Lengyel, Takács.

Eger: TÓTH Z. 20/18, Megyes, CSABÁK 11/3, VARGA 15, CSÁKVÁRI 9. Cs.: Ungi, Beák 2, Veres 3/3, ILLÉS 10, Szabó G.. 7/3,, Fülöp 5/3

PTE-PEAC:Nagy B. 15/6, BOKOR Z. 12/6, Berkics 11/6, KIS M. 9, BÖDÖR 14. Cs.: Füzy 3,  

Szép számú közönség előtt, jó hangulatú találkozón összességében gond, minden különösebb nehézség nélkül harcolta ki a négyes döntőbe jutást a tavalyi ezüstérmes egri együttes, amely 9 pontos előnyt szerzett Pécsett. Váczi Péter tanítványai Tóth Zoltán tripláira, Csabák Balázs mezőnymunkájára, valamint a Varga Imre-Csákvári Csaba duó hatékony palánk alatti játékára alapozva az első három negyedben rákényszerítették akaratukat a mindössze 6 játékossal érkező pécsi legénységre, s a 3. negyed végére a visszavágó, s a továbbjutás sorsát is eldöntötték. A záró etapban a pécsiek  "kozmetikáztak" vereségük mértékén, de összességében az Eger gond nélkül jutott a négyes döntőbe.

Statisztika 

Továbbjutott: Eger kettős győzelemmel

Közgáz - TFSE 79-81 (15-22, 22-25, 23-23, 19-11)

Kinizsi u., Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, 50 néző. V.: Horváth Cs., Józsa.

Közgáz: VÖRÖS 9/6, LAKOSA 34/6, Harsányi 5, NAGY SZ. 11, Bános. Cs.: BEA 8, SZALAY 4, Debreceni 4, Sebők 2, Szatmári,

TFSE: TÓTH D. 9, HORVÁTH K. 17/15, BOINITZER 18/6, Mohay 9, Debreceni D. 2. Cs..: PETRUCSIK 9/3, Szollár 4, Jókai 6, Mácsai 7/3, Kerkai.

Az első szakasz közepén lassító, kitámadó zónája, valamint elsősorban Boinitzer Dávid eredményessége és Tóth Dávid szervezőjátéka révén éllépett a vendég TF a Közgáztól a fővárosi rangadón. A szakasz hajrájában átmenetileg egyszerre volt a pályán a két oldalon a két Debreceni fivér, Gergő törte meg a Közgáz hosszabb kosárcsendjét.

Nagy Szabolcs két duplájával próbált csatlakozást találni a Közgáz, de Boinitzer vezetésével visszaverte a hazaiak felzárkózási kísérletét a TF. Sőt, szinte állva hagyta a hazaiakat, labdaszerzések utáni könnyű kosarakkal, valamint Horváth Kristóf tripláival közel 20 pontos előnyt kialakítva. A Közgáz is zónára állt, s ezzel megtörte ellenfele lendületét. Vörös Miklós és Lakosa Ákos vezérletével egy 8-0-t bemutatva a 10 pontos lélektani határon belülre került a Közgáz, szünetben kerek 10-zel "ment" a TF.

Érdkesen alakult a folytatás, amelyben Bea Gergely megjelenése vitt új színt a Közgáz játékába. 5 pontra felzárkóztak a hazaiak, ám ekkor kapkodtak, s Mohay Péter villanásaival ismét meglépett a TF.

A vendégek a hajráig tartották 10 pont körüli előnyüket. Lakosa Ákost azonban nem tudták tartani a vendégek, szinte egyedül "hozta vissza" a hazai együttest. Triplájával 4 pontra feljött a Közgáz. 5 másodperccel a befejezés előtt azonban erre a TF részéről Mácsai Károly hármassal felelt.  Ügyes oldalbedobás-figura után Lakosa ismét betalált, majd a TF időkérése után megszerezte a labdát, s a félpályáról eleresztett palánkos dobása után a labda a TF kosarában landolt, a különbség 2 pontra csökkent - remek, nyílt visszavágó várható kedden 20 órától az Alkotás úton.

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink