114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Döntetlennel zárult a Blind Football - Vakfocisták és Felsőoktatási Hallgatók találkozója

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) támogatásával Budapesten, a Csörsz utcában nagy sikerrel rendezték meg a Blind Football - Vakfocisták és Felsőoktatási Hallgatók találkozóját. A bemelegítés pénteken 17 órakor kezdődött a kézilabda méretű, palánkkal körbevett pályán, a futsall méretű, csörgőlabdákkal. A LÁSS - Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból álló csapattal mérte össze tudását. 

 

 

A 7 fős csapatokban 4 bekötött szemű játékos mellett 3 látó is helyet foglalt. A nem látó mezőny játékosok szemvédőt és fejükön szivacsos fejvédőt viseltek, a kapus látó játékos volt, de mozgásterét lekorlátozták, előre maximum kettő, oldalra pedig egy métert mozoghatott, miközben hátulról igyekezett irányítani társait. Rajta kívül még ketten segítettk a tájékozódásban, egy ember a kapu mögül adott utasításokat a támadóknak, az edző pedig középről irányította játékosait.Két játékvezető irányította a játékot. A játékosok „voj-voj-voj” hangjelzéssel tájékoztatták tagjaikat hollétükről.

A bemelegítés után bemutatót tartottak a Blind Football – Vakfocisták, kétszer 20 perc játékidővel, hogy az érdeklődők megismerjék, hogyan is zajlik egy ilyen speciális mérkőzés. Ezt követte a nagy megmérettetés, amire a Corvinusos hallgatók izgatottan készültek. A játék szervezője bekötötte a szemüket és megkapták a fejvédőket is. Első lépésként a nem látókkal bejárták a pályát, memorizálták a sarkok, kapuk helyeit és megpróbálták behatárolni maguk és környezetük távolságát. A kétszer 5 perces mérkőzésen óvatosan, tapogatva, folyamatos „vojozással” játszottak a játékosok, időnként a palánkon, vagy társaik hátán landolva. Végül szoros játékkal, LÁSS – Corvinus 1:1-es eredménnyel zárult a találkozó.

A program célja a résztvevők és nézők körében a tolerancia szint növelése, a megértés és a szociális érzékenység felébresztése, olyan élmények és tapasztalatok megszerzése volt, amely hozzásegít ahhoz, hogy jobban megismerhető és megérthető legyen a gyengén látók világa és sportélete. A cél tökéletesen megvalósult azzal, ahogy együtt, egymást segítve, bár „ellenfélként” dolgoztak a játékosok. A Budapest Corvinus Egyetemre járó hallgatók elmondták, hogy  tartottak a sérüléstől, az ütközésektől, de csak kisebb koccanásokra került sor.

Az épek furcsának érezték, hogy legfőbb érzékszervüket nem használva a többiekre tudtak csak támaszkodni. Minden látó egyetemista játékos élvezte a kihívást és örömmel állnak újabb megmérettetések elé,  akár bajnokság formájában is. A szervezők, a Helyi Mérték Alapítvány fiatal vezetői a sikereken felbuzdulva tavasszal bajnokságot szeretnének majd szervezni a budapesti, felsőoktatási intézmények hallgatói között. A kezdeményezést a MEFS is támogatja, hiszen a felsőoktatási hallgatók szabadidős sportolásán túl e sportág népszerűsítésével hatékonyan fejleszthető a személyiség és a fittségi állapot mellett az elfogadás és toleranciaszint mértéke is. 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink