114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Divatdiéták

Miközben egyre nagyobb mértékben terjed az elhízás világszerte, hatalmas a motiváció a fogyásra. A legjobban eladható szolgáltatások egyike a fogyókúra, mára több százra rúg a különböző fogyókúrás módszerek és divatdiéták sora.

Olvasási idő: 3 perc

Mit nevezünk divatdiétának?

A divatdiéták általános meghatározása a téma bősége miatt nehézkes. Általánosságban olyan módszerek vagy életviteli tanácsokkal kiegészülő étrendi irányzatok, amelyek kecsegtető ígéretekkel hódítanak, hogy gyorsan, hatékonyan lehet tőlük fogyni, viszonylag kis időráfordítással, valamint az örök egészség zálogának is hirdetik magukat. Azonban a szakirodalomban nem lelhetőek fel a tudományos kutatásokkal szembeni elvárásoknak megfelelő vizsgálatok, metaanalízisek a legtöbb divatdiétával kapcsolatban.

Divatdiéták kontra egészség

Kipróbáltál már valamilyen divatdiétát, de nem volt tartós az eredménye? A legtöbb divatdiétát általánosságban kritikával lehet illetni, mivel gyakran a legalapvetőbb táplálkozástudományi alapelveket is nélkülözik, ezáltal jobb esetben csak hatástalanok, súlyosabb esetben – különösen hosszú távon alkalmazva - az egészségre károsak is lehetnek. Például negatívan hatnak az anyagcserére, a különböző élelmiszercsoportok túlzott vagy elégtelen fogyasztása miatt tápanyaghiány léphet fel, csökkent fizikai- és szellemi teljesítőképességet okozva. Átmenetileg lehet sikereket elérni velük, de hosszú távon nem igazán eredményesek a túlzott megszorítások miatt és mert az adott divatdiétát nem kíséri az életmód megváltoztatása.

 

Népszerű diéták, amikkel jobb vigyázni

A teljesség igénye nélkül bemutatunk pár manapság népszerű divatdiétát.

Ketogén diéta: A ketogén diéta egy nagyon magas zsír- és alacsony szénhidrát tartalmú étrend, pontos hatásmechanizmusa máig nem teljesen ismert. Csak az agyunknak kb. 120 g szénhidrátra van szüksége naponta, ha ezt a mennyiséget nem visszük be, akkor a tápanyag ellátását más anyagcsere utakon kell megoldania, ami hosszú távon nem ideális. Az alacsony szénhidrátbevitel miatt hipoglikémia (alacsony vércukorszint) léphet fel, csökkenhet a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, depressziót is okozhat. A nagy mértékben eltolódott tápanyagarányok egészségügyi kockázattal járnak, a zsírok túlzott bevitele emelkedett vérzsír értékeket okozhat és fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. A ketogén diéta alkalmazását a különböző daganatos betegségek kezelésétől kezdve a fogyókúrán át a sporttáplálkozásig vizsgálják, de egyelőre a legtöbb hitelt érdemlő tudományos információ a gyermekkori epilepszia diétás kezelésével kapcsolatban áll rendelkezésre.

Minden mentes: A “minden mentes”-en a cukor-, a glutén-, a tej- (laktóz, tejfehérje), a tojás- és a mesterséges adalékanyagmentes (színezékek, tartósítószerek, ízfokozók) étkezést értjük. Egyesek szakorvosi kivizsgálás eredménye alapján kényszerülnek megvonni bizonyos tápanyagokat, élelmiszercsoportokat a szervezetüktől (pl. gluténérzékenyek, tejfehérje allergiások). Sokan viszont diagnosztizált ételallergia vagy -intolerancia fennállása nélkül, indokolatlanul követnek különböző mentes diétákat, mert az egészséges táplálkozással azonosítják a glutént, a fehér lisztet, a laktózt és a cukrot nem tartalmazó termékeket. Nem attól leszünk egészségesebbek, hogy cukor- és egyéb mentesre cseréljük a süteményeket, melyekből úgy gondoljuk, hogy akkor nyugodtan lehet többet enni, hanem ha kevesebb édességet eszünk! Az egészséges táplálkozás lényege ugyanis a mértékletesség, a kiegyensúlyozottság és a változatosság.

 

Időszakos böjtölés: Több változata is létezik, vannak rövidebb (24 óra). Erőteljes vércukorszint-ingadozást okozhat, ha valaki hosszabb ideig nem eszik, a legtöbben nem bírják túl jól a teljes napi koplalást. A dőzsölés-koplalás váltogatása akár étkezési zavarokhoz is vezethet. A táplálék megvonása miatt szédülés, fejfájás, gyomorégés, ingerlékenység jelentkezhet, így pedig nehezen lehet helytállni a mindennapi teendők elvégzésében. A nagy energiaigényű tevékenységekhez, koncentrációt igénylő feladatokhoz (tanuláshoz), fizikai munkához, sportoláshoz elengedhetetlen a rendszeres időközönkénti táplálkozás. A böjt élettana összetett jelenség, a vélelmezett pozitív hatások igen széleskörűek, az általános prevenciótól a rákgyógyításig szinte mindennel találkozhatunk. Egyelőre azonban nincsenek meggyőző, hiteles kutatási eredmények arra vonatkozóan, hogy ez a fajta étkezés a hosszú távú egészségmegőrzésben és a sportteljesítményben milyen szerepet játszik.

 

Lúgosítás: Elmélete azon alapul, hogy bizonyos ételek fogyasztása segít fenntartani szervezetünk ideális pH-egyensúlyát. Az étrendünk azonban csak a vizelet pH-jára van hatással, a vér pH-ját nem befolyásolja, testünk a táplálkozásunktól függetlenül fenntartja a sav-bázis egyensúlyt. A táplálékaink kémiai karakterüket tekintve valóban lehetnek savasak, lúgosak vagy semlegesek, de a szervezetre gyakorolt hatásuk az anyagcsere során történő lebomlásuktól is függ. A lúgosító étrend pozitívuma, hogy sok zöldség és gyümölcs (bár ezeken belül is akad pár tiltólistás) fogyasztását ajánlja, az viszont probléma, hogy kizár vagy korlátoz különböző élelmiszercsoportokat (pl. gabonafélék, tejtermékek, húsok, tojás), ami hosszú távon hiányállapotokat idézhet elő.

 

Méregtelenítés - Nem kell ráfeszülni

Még mindig erősen tartja magát a köztudatban a méregtelenítés, pedig táplálkozástudományi szempontból ilyen nem is létezik. Közérthető, szakmailag korrekt megfelelője a méregtelenítésnek például a tehermentesítés szó lehetne. A méregtelenítés a szervezetben zajló természetes élettani folyamatok összessége, amelyek a szervezetbe került káros anyagokat semlegesítik vagy kiválasztják. Normális esetben a szervezet számára felesleges, illetve a végtermékekként kiválasztott anyagok a bőrön és a bélrendszeren keresztül, valamint vizelettel ürülnek. Zacher Gábor toxikológus híressé vált mondása, miszerint méregteleníteni azoknak kell, akik fagyállót ittak. Mindenki más kiegyensúlyozott táplálkozással támogatni tudja a méregtelenítést végző szervek, mint a máj, a tüdő és a vese működését.

 

Megoldás a divatdiéták útvesztőjében

A testtömegcsökkentő étrend nem egy időszakos fogyókúrát jelent, ne dőlj be a hangzatos kijelentéseknek! A sikeres fogyáshoz tartós életmódváltásra van szükség, amelynek nélkülözhetetlen alappillérei a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő testmozgás és a lelki egészség, melyek egymásra is hatást gyakorolnak. Egészséged megőrzése érdekében a divatdiéták alkalmazása helyett törekedj az egészséges táplálkozás alapelveinek - melyről korábbi kiadványainkban már írtunk - betartására!  Ha mégis úgy döntesz, hogy belevágsz valamelyik divatdiétába, akkor az esetleges negatív egészségügyi következmények megelőzése érdekében fordulj szakemberhez.

 

Szöveg: Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ

Fotó: PxHere

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink