114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Deszkások az olimpián

Igazi nézőcsalogató, látványos sportág a gördeszkázás, amely számtalan hívet toborzott az elmúlt évtizedek során. A tokiói olimpián pedig azok is ámulhatnak a szédítő trükkökön, akik eddig nem szenteltek kellő figyelmet a deszkásoknak.

Olvasási idő: 2 perc

Nagyot húzott a NOB azzal, hogy felvette az olimpia műsorára a gördeszkázást, ezzel számos fiatalt tud bevonzani versenyzőként és nézőként egyaránt, hiszen a gördeszkázás egyértelműen a fiatalok sportja, az elit több tagja fiatalabb 20 évesnél. Tokióban a nők és a férfiak is két-két versenyszámban - street és park - indulhatnak, számonként összesen 20 versenyző, így összesen 80-an mutathatják meg tudásukat az olimpián.

Amit a street-ről tudni illik

A street, ahogy a neve is mutatja, az utcai körülményeket próbálja imitálni (hiszen innen indult a sport) lépcsőkkel, korlátokkal, padkákkal. Itt a cél az, hogy a versenyzők minél kreatívabban használják ki a rendelkezésükre álló tereptárgyakat, azok segítségével hajtsanak végre elképesztő trükköket, akárcsak ebben a videóban.

Park a medencében

A másik versenyszám a park, amelyet egy speciális medencében rendeznek, ahol a cél a minél technikásabb, minél több fordulatot bemutató ugrások végrehajtása, ahol sokat számít a gyorsaság, a lendület. Ez a videó mutatja meg igazán, hogy miért is látványos ez a versenyszám.

Kis deszka történelem

A gördeszkázás gyökerei a 40-es, 50-es évek Amerikájáig nyúlnak vissza: kaliforniai szörfösök a szárazföldön is át akarták élni a szörfözés élményét: a szörfdeszkára szereltek kerekeket, így jöttek létre az első gördeszkák. Ahogy egyre népszerűbbé vált a sport, úgy változtak a deszkák is, a hatvanas évek közepére megjelentek az első igazi gördeszkák, a hetvenes években már versenyeket is rendeztek. Az ollie nevű trükk feltalálásával a freestyle is megkezdte a térhódítását. A 80-as évek elejétől már a világ számos országában jelen volt a gördeszkázás, azóta a pop-kultúra szerves részét képezi, Tony Hawk neve sokaknak ismerős lehet.

A sportág magyarországi története a 70-es évek végén kezdődött, itt olvashattok a nehéz kezdetekről, hogyan foglalták el a deszkás fiatalok a várost, ez a videó pedig ad hozzá egy kis ízelítőt. Ma nagyjából 4-5000 lehet Magyarországon a gördeszkázók száma, a versenyeket és a versenyzők felkészülését a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség gördeszka szakága koordinálja Kállay Márta szakágvezető irányításával. Szűkös forrásból gazdálkodnak, így kevesebb az edzési és versenyzési lehetőség. Emiatt nem valószínű, hogy találkozhatunk magyar deszkással a tokiói olimpián, 2024-re azonban odaérhetnek!

Mielőtt elkezdenéd a deszkázást nézz meg egy-két tutorial-videót, például ezt, ahol nagyon jól elmagyarázzák, hogyan kezdj neki. Nem baj, ha azt is megtudod, mi az ollie, blackflip, heelflip vagy a kickflip. Ez a videó pedig a deszkázás szakszavait ismerteti, így máris könnyebb lesz követni az olimpiai gördeszka-számokat!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink