114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Dél-Európában a négy fal között is élénk a sportélet

Kosárlabda a szobában, rögbi az erkélyen, izompakolás dobozos tejjel. Nem hazudtolták meg magukat Dél-Európa egyetemei: megannyi online sportfoglalkozással bizonyítják, rajtuk bizony a karantén sem foghat ki! Csatoljátok be a virtuális öveiteket, irány a Földközi-tenger vidéke!

Olvasási idő: 3 perc

 

Az európai egyetemek koronavírus-járvány alatti sportéletét bemutató sorozatunkban most Dél-Európába látogatunk. Nem túlzás azt állítani, hogy Európában a mediterrán országok sínylik meg leginkább a világjárvány következményeit. Ennek ellenére a spanyol, az olasz és a portugál felsőoktatási intézmények fittyet hánynak a kellemetlen helyzetre: zenés-pörgős edzésekkel, rengeteg mozgással, de leginkább sok-sok derűlátással igyekeznek tartani a lelket a karanténban rekedt hallgatókban. Nézzük, hogy a dél-európai országok egyetemei hogyan mondtak óriási igent az életre.

Barcelonai Egyetem, Spanyolország

Messi, Gaudí, La Rambla – ezek a nevek ugranak be elsőre, ha a katalán fővárosra gondolunk. Pedig más is az eszünkbe juthatna, hiszen Barcelonának gyönyörű egyeteme van: az 570 évvel ezelőtt alapított Universitat de Barcelona. Ha az egyetem polgárait leültetnénk a FC Barcelona 100 000 férőhelyes stadionjának lelátójára, a székek majdnem kétharmadát foglalnák el. Kis matek után kiderül, hogy 63 000 diák látogatja az intézményt, amelyen a sportélet most pezsdült fel igazán – ezúttal a kibertérben.

Az intézmény egyetemi sporttal foglalkozó Facebook-oldalán jobbnál jobb ötletek találunk arra, hogyan lehet otthon jó kis workoutokat tartani, de az ötletes tornagyakorlatokról, az alvás minőségének megőrzését segítő útmutatásokról, valamint zenére végezhető labdás gyakorlatokról is találunk egy csokorra valót. Ha meg szeretnéd tudni, hogyan erősítheted izmaidat két liter tejjel, kattints ide, ezt a közel egyórányi erősítő edzést viszont csak akkor told végig, ha megfelelő kondiban vagy.

Aligha járunk messze az igazságtól, ha kijelentjük: az EsportsUB Facebook-oldalára feltöltött audiovizuális anyagokat bármelyik egyetem megirigyelhetné. Böngésszetek bátran a gazdag kínálatban!

 

Portói Egyetem, Portugália

Jóllehet a Portói Egyetem mindössze százéves múltra tekint vissza, az elmúlt évtizedekben Európa egyik legtermékenyebb kutatóegyetemévé nőtte ki magát. Így nem csoda, hogy a Desporto UPorto Facebook-oldala a szellemi frissesség megőrzésére szólít fel. Ezen a közösségi oldalon nincs üresjárat, már ami az online edzéseket illeti.

A küzdősportok kedvelői ezzel az edzéssel vigasztalódhatnak a négy fal között, míg a nagy intenzitású intervalltréning: a  HIIT szerelmesei Hugo Rodriguesre figyeljenek! Utóbbi videó azért ötletes, mert a képernyő jobb felső sarkában elhelyezett stopperóra mutatja, mennyi idő van még hátra a gyakorlatból, ami – valljuk be – sokszor mentőövet jelent egy-egy fárasztó gyakorlatsorozat végén.

A lenyűgözően szép oktató, Ana Luisa Polonia vezényelte, testünk minden izmát fejlesztő ABS-edzéseket nemcsak a mozgás öröme miatt érdemes követnünk – a látvány önmagáért beszél. Maria Sousa fáradt izmainkat veszi virtuális kezelésbe, Élsio Mota pedig megmutatja, hogyan vegyük hasznát a falnak és a széknek otthoni torna közben. A felsorolásnak még nincs vége: ez egy húszperces, egyetemi oktatóknak készített szeniortorna, ám aki még ennél is nyugisabb testmozgásra vágyik, próbálja ki az élő Tai Chi-edzéseket.  

 

Római Egyetem, Olaszország

A La Sapienza Egyetem Olaszország legrégebbi, 1303-ban alapított felsőoktatási intézménye, amelynek hallgatói létszáma megegyezik Kecskemét lakosságával (112 000). Az egyetemi sportot bemutató weboldal nem sok mindenről árulkodik, ám a közösségi oldalára tévedve azonnal a régi mondás jut az eszünkbe: minden út Rómába – legalábbis a La Sapienzára – vezet. 

Ez a hölgy  rögbilabdával zsonglőrködik az erkélyen, Sara Bolacchi pedig egy órán át gondoskodik arról, hogy jól megmozgassuk izmainkat. Vele egyébként több videóban is találkozhatunk: ebben  éppen azt mutatja meg, hogyan vegyük hasznát a hátizsáknak erősítés közben, ebben pedig hasizomfejlesztő gyakorlatokat láthatunk jógaedzés  közben. Ha mindezek után maradt még bennetek szusz, csináljátok vele végig a közel egyórás Power Jóga-tréninget is! Gabriel a teljes testtel végzett (totalbody) edzéseken  dolgoztat meg bennünket, ebben a szösszenetben pedig azt bizonyítja be, hogyan végezhetünk el nyolc gyakorlatot akár fél perc alatt is anélkül, hogy megsérülnénk.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: ub.edu, www.facebook.com/EsportsUB, www.facebook.com/DesportoU.Porto, uniroma1.it, https://www.facebook.com/SportSapienza

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink