114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

December 2-án születik döntés a magyarországi Súlyemelő EVB rendezéséről

Október elején Lausanne-ban, a FISU székházában prezentálta a döntőbizottság előtt a magyar küldöttség a 2022. évi Súlyemelő Egyetemi Világbajnokság pályázatot, melynek a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ad otthont.

A pályázat elkészítésében a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS), Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) és a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) vett részt. A szervezetek delegált képviselői: Kovács György főtitkár-helyettes (MEFS), dr. Muhoray Árpád a Masters Bizottság elnöke (MSSZ) és Juhász Péter sportiroda vezető (NKE) a FISU előírásainak megfelelően mutatták be a tervezett EVB rendezésének legfőbb szempontjait, adtak részletes tájékoztatást a tervek helyszínéül szolgáló NKE Ludovika Campus sportlétesítményeiről, szállás- és étkezési lehetőségekről, és egyéb, a rendezvénnyel kapcsolatos ellátásokról. A pályázat bemutatása után a FISU alelnöke Marian Dymalski, aki egyben az EVB-k szakmai bizottságának elnöke is, méltatta a magyarországi rendezésű nemzetközi eseményeket, Fernando Parente Végrehajtó Bizottsági tag, az EVB-k szakmai bizottságának alelnöke pedig megköszönte Magyarország és a MEFS több évtizedes erőfeszítéseit, melyet a nemzetközi egyetemi sportesemények szervezéséért tettünk. Végezetül Paulo Ferreira a FISU általános igazgatója megköszönte a színvonalas, minden részletre kiterjedő, precíz pályázatot.

 

Dr. Székely Mózes MEFS főtitkár: "1986 óta Magyarország 14 egyetemi világbajnokság házigazdája volt, különböző sportágakban, melyeket eddig kimagasló sikerrel rendeztünk meg. 2020-ban Amerikai Futball és Triatlon EVB-ket rendezünk. A 2018-ban, szintén a Ludovika Campuson megrendezett Öttusa EVB sikerei megalapozták az NKE-vel való további együttműködést, mely lehetővé tette a 2022-es Súlyemelő EVB rendezés előkészítését, a pályázat benyújtását."

 

Dr. Aján Tamás IWF elnök: „Nagy örömömre szolgál, és a FISU-val való kiváló kapcsolatunkat is tovább erősítheti, hogy lehetőség adódhat egy budapesti Súlyemelő Egyetemi Világbajnokság megrendezésére. Kollégám, Némethné Móra Anikó IWF igazgató, egyben a FISU súlyemelésért felelős technikai delegáltja, megerősítette, hogy a tervezett létesítmények, szervezési körülmények magas színvonalú egyetemi világbajnokság rendezését teszik lehetővé.”

 

Juhász Péter NKE Sportiroda vezető: „A sportlétesítmények átadása óta az NKE rendszeresen házigazdája az egyetemi sportéleten túlmutató hazai és nemzetközi sporteseményeknek. 2018-ban Öttusa EVB került megrendezésre a campuson, de itt zajlottak az ülő röplabda Eb eseményei, a Maccabi Játékok, Öttusa Vb egyes versenyszámai, hamarosan pedig U23-as Birkózó Vb házigazdája lesz az NKE. Jövőre súlyemelő szakosztály alapítását tervezi az NKE SE, ezzel megalapozható a tervezett EVB szakmai háttere intézményen belül, melynek nem utolsó sorban az NKE hallgatók minél nagyobb arányú részvétele a célja – remélt érmes helyezésekkel - a 2022-es eseményen.”

 

A FISU Végrehajtó Bizottsági ülését követően december 2-án értesítik hivatalosan a MEFS-et a remélhetően pozitív döntésről.

 

Háttér:

A 2022. évi Súlyemelő EVB célja a sportág hazai népszerűsítése, egyetemi klubok súlyemelő szakosztályainak fejlesztése, illeszkedve a MEFS fő céljához, a hallgatók minél nagyobb arányú megmozgatásához, az egészséges életmódra való neveléshez. További szakmai cél a budapesti sportesemények sorába való csatlakozás, illetve további nemzetközi súlyemelő események hazai rendezésének az előkészítése.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink