114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Debreceniek az Universiadén

A Debreceni Egyetem kilenc hallgatója erősíti a hamarosan kezdődő 29. Nyári Universiadén induló magyar csapatot. A sportolók többsége pontot szerezne, de sokan éremben is bíznak.

Az olimpia után a második legnagyobb multisport rendezvény az Universiade, amelyet idén augusztus 19. és augusztus 30. között rendeznek meg Tajpejben. A verseny komolyságát jól mutatja, hogy mintegy 150 ország 14 ezer sportolója méri össze tudását 14 kötelező (atlétika, kosárlabda, evezés, futbal, torna, ritmikus sportgimnasztika, judo, úszás, nyíltvízi úszás, vízilabda, búvárúszás, asztalitenisz, tenisz, röplabda és taekwondo) és 7 választható sportágban (vívás, tollaslabda, golf, roller sport, súlyemelés, wushu). Az egyetemi sport legkiválóbbjai közé Magyarország még sosem látott létszámú küldöttséggel, 210 fővel indul.

- A Debreceni Egyetem már most büszke azon sportolóira, akik részt vesznek ezen a világversenyen – hangsúlyozta Bács Zoltán. Az intézmény kancellárja kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem nem csupán Magyarország, hanem a világ sporttérképére is fel akar kerülni a kutatási, az oktatási, az együttműködési és a versenysport területén egyaránt.

- Ezért is vállalunk szerepet a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) munkájában, ahol a magyar egyetemi sportélet fejlesztéséért fáradozunk – tette hozzá a kancellár, aki a MEFS alelnöki feladatait is ellátja. Bács Zoltán bízik abban, hogy egyszer Magyarországon is rendezhetnek egy ilyen volumenű versenyt, hiszen Debrecen és Miskolc közösen pályázik a 2022-es Európai Egyetemek Bajnokságának megrendezésére. 

Az Universiade férfi kosárlabda válogatottja már két hete Debrecenben edzőtáborozik, a jövő héten pedig a hölgyek is itt folytatják felkészülésüket. 

- Úgy gondoltuk, hogy élünk a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ adta lehetőséggel, és elvégeztetjük a válogatott, és az egyéni sportolók sportdiagnosztikai mérését. Többek között labortesztek készülnek, de a krioszaunát is használják a felkészülés során – avatott be a részletekbe Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, aki egyben a férfi kosárlabda válogatott csapatvezetője is. Kiemelte, hogy a különböző sporttudományos felkészítések mellett a kosarasok naponta kétszer-háromszor edzenek a DEAC Kamilla Gyógyfürdőt az élvonalba vezető Berényi Sándor irányításával.

A kosárcsapatban a DEAC-ból ismert Kósa Tamás, illetve az új igazolás, Bognár Kristóf, valamint a Debreceni Egyetemen hallgató Andrássy Géza és Garamvölgyi Ákos is helyet kapott, de ott lesz Taipeiben az EB-bronzérmes gátfutó Kozák Luca, az olimpikon hosszútávúszó Papp Márk és a válogatott párbajtőrvívó Mihály Kata is. Bemutatkozik rajtuk kívül az U23 EB-győztes gerelyhajító Rivasz Tóth Norbert, valamint az U23 utánpótlás csúcstartó gerelyhajító Szilágyi Réka.

Mihály Katán kívül a sportolóknak ez lesz az első Universiadéjuk, de mindannyian szeretnék a címeres mezben bebizonyítani, hogy ott a helyük, és a komoly mezőny ellenére szinte mindenki pontszerző, vagy dobogós helyet vár. A fiatalok csütörtökön tesznek ünnepélyes fogadalmat a Magyar Sport Házában Budapesten.

Forrás: unideb.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink