114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Debreceni erődemonstráció, győri siker Pécsett, Közgáz-diadal a fővárosi derbin

Január – és a vizsgaidőszak – végéhez közeledve újra a sporté volt a főszerep: csaknem egy hónapnyi szünet után folytatódtak a női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság küzdelmei.

Olvasási idő: 2,5 perc

A női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda-bajnokságban egy előrehozott mérkőzést még decemberben, három másikat pedig január közepén játszottak. A Nyugati csoportban a tavaly év végén a Közgáz nyerte az NKE elleni fővárosi derbit, a Győr színvonalas mérkőzésen győzött Pécsett, míg a BME magabiztosan diadalmaskodott az egyre jobb formát mutató soproniak otthonában. A Keleti csoportban a Debrecen közel „száznegyvenes” tempóban kezdve az évet erődemonstrációval felérő győzelmet aratott a második félidőre elfáradó Nyíregyháza ellen.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők.

Keleti csoport, 5. forduló

Debreceni Egyetem – Nyíregyházi Egyetem SE 136–35 (30–10, 32–16, 38–7, 36–2) Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 10 néző: V.: Nemes, Fülöp.

Debreceni Egyetem: MEZEI 16, Gaszner 8/6, SZABÓ E. 8, GÖTTLINGER 32, FOLTIN 28, Csere: SÜKEI18, Bagdi 6, Záhorszky 7/3, Kapus 13/3. Edző: Kovács Imre.

Nyíregyházi Egyetem SE: Deák, JAKAB 13/6, Alajtner 5, Mácsai 17, Szabó. Edző: Földesi Norbert.

A hazai csapat a mérkőzés elejétől fogva magabiztosan játszott, a szimpatikusan küzdő vendégek nem tudták tartani a lépést a Debreceni Egyetemmel. A jelentős tudásbeli különbség különösen szünet után mutatkozott meg, az első félidőben helyenként ügyesen játszó nyíregyháziak a végére elkészültek erejükkel, így végül a hazai együttes több mint száz pontos győzelmet aratott. A debrecenieknél Göttlinger Anna (32 pont, 11 lepattanó), Foltin Blanka (28 pont, 17 lepattanó) és Sükei Zsuzsa (18 pont, 12 gólpassz) is dupla-duplát ért el.

Kovács Imre: - Örülök, hogy minden játékos elegendő játékidőt kapott, és hogy végig küzdöttek. Köszönjük a Nyíregyházi Egyetem csapatának a játékot!

Földesi Norbert: - Először is büszke vagyok a csapatomra, minden tőlünk telhetőt megtettünk a pályán. Gratulálok a debreceni csapatnak, nagyon szimpatikus együttes, sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban!

Statisztika

 

Nyugati csoport, a 10. fordulóból előrehozott mérkőzés:

Közgáz – NKE Csata 79–51 (28–15, 18–8, 15–20, 18–8)

Budapest, Kinizsi u. 10 néző. V.: Hartai, Nagy-Pál.

Közgáz: ZANA 8, KATONA 10/6, Szammer 6, DOKTOR 12/3, Imre Noémi 2. Csere: HIDAS 18/9, Farkas 9/3, Imre Nóra 9, HERENDI 5/3. Edző: Németh Kata.

NKE-Csata: POLGÁRI 18/6, TAKÁCS 10, KUNDRÁTH 14/12, Kovács 6, Gaál 3/3. Csere: Juhász. Edző: Mányoky Fanni.

A Közgáz Katona Bianka két triplájával 8–4-gyel indította a két veretlen fővárosi együttes összecsapását, ám a szakasz közepén a vendégek a végül 18 pontos és 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Polgári Melinda vezetésével egy 9–0-s szériát "repesztettek". A szakasz második fele egyértelműen a Közgázé volt, amely elsősorban a szintén dupla-duplát elérő Doktor Anna (12 pont, 14 lepattanó) kosaraira és mezőnymunkájára építve egy 20–2-es "száguldással" jelentős előnyt szerzett. A második etap elején felváltva estek a kosarak, majd a szakasz közepén Zana Klaudia vezérletével, egy 13–2-es etappal a Közgáz 20 pont fölé növelte előnyét a Közgáz a szünetre. Úgy tűnt, a megnyugtató előny kissé elaltatta a hazaiakat. Az NKE-Csata nem adta olcsón a bőrét, mi több, a változatosság kedvéért szintén dupla-duplát elérő Takács Emese (10 pont, 11 lepattanó) mezőnymunkájának és Kundráth Kiara tripláinak köszönhetően egy pazar, 16–3-as rohammal 10 pontra zárkóztak fel. A negyed végén a Közgáz Hidas Réka vezetésével rendezte sorait, s egy 8–0-al közel 20 pontosra növelte előnyét. A záró etapban három és fél percig csupán egy Kundráth tripla adott munkát a jegyzőkönyv vezetőjének. Ekkor Hidas hármasa átlendítette a holtponton a hazaiakat, akik úgy arattak végül biztos győzelmet, hogy a lepattanó csatát 60–36-ra, a két páros negyedet pedig 18–8-ra nyerték meg. 

Németh Kata: - Bár időnként érződött az év végi fáradtság a lányokon, örülök, hogy győzelemmel zártuk az évet, és hogy mindenki hozzátett valamit a győzelemhez. Gratulálok mindkét csapatnak, köszönjük a játékot ellenfelünknek!

Mányoky Réka: - Gratulálok a Közgáznak, sajnos csak időnként tudtunk felnőni a feladathoz, és egyenrangú ellenfele lenni a hazai csapatnak. Ebben közrejátszott az is, hogy most csak hat hadra fogható játékosunk volt.

Statisztika

 

6. forduló

SMAFC – BME-MAFC 42–83 (11–24, 12–22, 9–24, 10–13)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 25 néző. V.: Hernicz, Rokob.

SMAFC: Pados 7/6, RABATIN 8/6, Kollár 5, Pogonyi 4, Czirják 10. Csere: Rátkovics 7/3, Volford 1, Ádám, Határ, Besenyei. Edző: Panta István.
BME-MAFC: BOZSÓ 25, KARDOS 19, Kovács 6, Benkő 11, HORVÁTH 18.  Csere: Zsolnai 4. Edző: Gorácz Árpád.

A két csapat fej-fej mellett haladt Az első percekben, ám a szakasz második felében a vendégek nagyobb előnyre tettek szert. A hazai csapat nem találta az ellenszert Bozsó Katica betöréseire, és nagyon sok támadó lepattanót engedélyezett a BME-MAFC-nak, amelyből Horváth Anna 18 pontos és 12 lepattanós dupla-duplával zárta a találkozót. A második negyedben – az elsőhöz hasonlóan – a SMAFC rosszul rendeződött vissza védekezésben, így a félidő 46–23-as vendégvezetéssel zárult. A harmadik negyedet is a fővárosiak kezdték jobban, ám a szakasz végén a soproni társulat egy 8–0-s rohammal bizonyította, hogy fejlődik. A zárófelvonásban a hazai csapat mozgósította végső tartalékait, így szorossá tette a szakaszt, és a BME-MAFC ekkor már nem tudta érvényesíteni a három negyeden keresztül mutatott erőfölényét.

Panta István: - Először is gratulálok az ellenfélnek! Ahhoz képest, hogy a csoport egyik legerősebb csapatát fogadtuk, a lányok az egyik legjobb mérkőzésüket vívták a mai napon. Végre megmutatkozott, hogy mennyit fejlődtünk. Nemcsak egy-két játékos húzta az igát, hanem az egész csapat végig odatette magát a mérkőzésen. Büszke vagyok a lányokra, mert látszik az elvégzett munka, amely, ha nem is az eredményekben, mint inkább a teljesítményükön látszódott. Köszönjük a szurkolóknak a biztatást!

Gorácz Árpád: - Jó felkészülési mérkőzés lehetett volna, ha teljes csapattal tudunk kiállni. Reggel még tizenegyen voltunk, a busznál már csak kilencen gyülekeztek. Hála Isten a lányok, akik végül el tudtak jönni, végig jól összpontosítottak, remek játékot nyújtottak, és végül így is simán tudtunk nyerni a lelkes hazai csapat ellen.

Statisztika

A 3. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

PTE – Petőfi SE – Széchenyi Kosárlabda Akadémia 60–79 (13–27, 21–17, 11–20, 15–15)

Pécs, Cserepka Iskola, 20 néző. V.: Téczely, Dr. Szalóki.

PTE – Petőfi SE: MILTNER 6, Tóth 13/6, Molnár 9/3, HORVÁTH ZS. 9/9, PAP R. 12.    Csere: Séra 7, Hajgató 4, Bencze, Gulyás, Kállai, Biszak, Elek. Edző: Sipos Ádám.

Széchenyi Kosárlabda Akadémia: BAFFY 6, HORVÁTH D. 6/6, Horváth K. 7, NAGY R. 18/3, Bánszegi 6. Csere: BICZÓ  27, Tóth, Szüts 9. Edző: Barthalos István.

A vendégcsapat lényegében az első negyedben eldöntötte a mérkőzést. A győri zónavédekezés hatékonynak bizonyult, amelynek a Petőfi nem találta az ellenszerét, mindamellett a győriek letámadása is jól működött. A Széchenyi KA csapata kényelmes előnyt szerzett, és bár a helyenként igen ügyesen játszó hazaiak– elősorban a kilenc gólpasszt "kézbesítő" Miltner Szandra és a 12 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Pap Regina vezényletével –  a páros negyedekben felnőttek a feladathoz, és egyenrangú partnerei voltak a Győrnek. A páratlan etapokban domináló vendégek elsősorban a hatalmas mezőnymunkát végző Baffy Fanni (10 lepattanó, 8 gólpassz) és két dupla-duplát elérő játékosuk, Biczó Laura (27 pont, 14 lepattanó) és Nagy Rebeka (18 pont, 11 lepattanó) jóvoltából magabiztosan nyerték meg a színvonalas meccset.

SiposÁdám: - A lelkes játék sajnos most sem volt elegendő a győzelemhez, de dolgozunk tovább. Gratulálok a Győrnek a győzelemhez!

Barthalos István: - Örülök, hogy újra itt lehettünk. Mindig szoros mérkőzéseket játszunk a Péccsel. Annak ellenére, hogy csapatomban voltak hiányzók, a játékosok végig követték a taktikai utasításokat. Örülök, hogy sikerült semlegesíteni a Séra, Pap centerpárost, a hozzánk visszatérő Biczónak pedig sikerült bebizonyítania, hogy a kosárlabdapályán a helye! Köszönjük a mérkőzést, és gratulálok a Pécsnek!

Statisztika

Kép: Práczki Péter
Szöveg: Márványkövi Ferenc

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink