114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Debreceni Egyetem: A követendő példa a sportban

Példaértékű a Debreceni Egyetem hozzáállása a sporthoz és az egyetemi polgárokhoz. A felsőoktatási intézmény versenysportjának a legfontosabb bázisa és motorja az 1919-ben alapított Debreceni Egyetem Atlétikai Klub, amely idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. De a szórakozni vágyó fiatalokról sem feledkeznek meg a cívis városban. A sporttal egybekötött zenei fesztiválok is erős közösséget teremtenek a hallgatók körében.

Olvasási idő: 4 perc

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a szeptember 18-án sikeresen megrendezett yoUDay, Európa legnagyobb tanévnyitó stadion show-ja. A Debreceni Egyetem 2016-ban szervezte meg először az egyedülálló eseményt, és ezzel hagyományt teremtett. 2019-ben már 22 000 egyetemi polgár, középiskolás és debreceni lakos ünnepelte együtt az új tanév kezdetét. Idén is a debreceni labdarúgó csapat egykori szentélye: a Nagyerdei Stadion adott otthont a rendezvénynek, ahol főző-, erőevő és beerpong versenyek után gigászi koncertek és dj-k gondoskodtak a fergeteges fesztivál hangulatról.

 

100 gyertya a DEAC tortáján

Debrecen azonban mást is ünnepel. Idén 100 éves a DEAC! Ezalkalomból a Debreceni Egyetem Atlétikai Klub és a Debreceni Egyetem szeptemberben megtartotta centenáriumi évadnyitó ünnepi vacsoráját az intézmény aulájában. A debreceni egyetemi sportéletet kiemelkedően támogató személyiségek köszöntötték a vendégeket: Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem Atlétikai Klub elnöke, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Bács Zoltán, az egyetem kancellárja, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) alelnöke. A kimagasló eseményen dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára is tiszteletét tette. A város és a klub sportsikereinek élharcosai a köszöntő beszédekben hangsúlyozták, hogy mi a páratlan siker titka.

 

A DEAC működésének az alapja az együttműködés. Ez már az alapítása óta megfigyelhető, hiszen akkoriban az egyház, az ipar, a város és az egyetem együttműködésével alakult meg. Ezen felül a Debreceni Egyetem egy koordinációs igazgatóságot is létrehozott, amely széleskörű társadalmi közösséget teremt a DEAC-cal is kooperálva. Ezzel biztosítják a folyamatos fenntarthatóságot.

Debrecen város vezetése támogatásban részesíti a DEAC kosárlabda és jégkorong csapatát is. Papp László polgármester pedig kifejezetten büszke erre, hiszen ez is mutatja, hogy a város és az egyetem hatékonyan együtt tud dolgozni, amely remek alapot teremthet a jövőbeli sikerek eléréséhez is.

A siker titka

Országos szinten is példaértékűnek tekintik Debrecen egyetemi sportéletét. Az ominózus centenáriumi ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is tiszteletét tette. Beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt években egy komplex rendszert hoztak létre a cívis városban, amely egyrészt 30 ezer hallgató sportolási lehetőségeit biztosítja, másrészt a versenysportban is meghatározó tényezőként szerepelnek egyre szebb eredményekkel, harmadrészt az utánpótlásnevelésre is komoly hangsúlyt fektetnek, bevonva a különféle klubokat a DEAC-on keresztül. Kiemelendő, hogy a Debreceni Egyetem és a DEAC megszeretteti a sportot a fiatalokkal, miközben motiválja is őket a felsőoktatási tanulmányokra. Mindezek miatt is - az államtitkár asszony szerint - a DEAC követendő példa lehet a legjelentősebb egyetemi klubok számára is.

 

 

Hatalmas elismerés ez, amelyért meg is dolgoztak. 2005 óta komoly munka folyik a Debreceni Egyetem sportkoncepciója alapján, amelyet szorosan összehangolnak a városi és regionális sportfejlesztési politikával. A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója: Dr. habil. Balogh László egyetemi docens tényekkel támasztotta alá, hogy miért tekintik ezt a legnagyobb rendszernek Magyarországon az egyetemi sportok tekintetében:

„Az egyetemi sportéletre és testnevelésre kifejezett hangsúlyt fektetünk a Debreceni Egyetemnél. Az egyetemen több évtizede működik az egyetemi testnevelés rendszere. 3 félév kötelező, amely 5000-5300 hallgatót érint félévente.  Mindezt a mindenkori egyetemi vezetés és hallgatói önkormányzat példaértékűen támogatta. Mind közül ki kell emelni az elmúlt évek vezetőit, prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektort, prof. Dr. Bács Zoltán kancellárt, Körösparti Péter korábbi és Bognár István, jelenlegi EHÖK elnököket. Ők nemcsak személyes indíttatásból, hanem egy komoly egyetemi koncepció részeként is tekintenek a sportra és a testnevelésre. A sokéves munka gyümölcsei láthatók most, de hangsúlyoznám, ez nem egyik pillanatról a másikra jött létre, hanem egy átgondolt koncepció következetes végrehajtásának eredményeként. Ezenfelül az Életmódfejlesztési Klub keretein belül szabadidős sporttevékenységeket is kínálunk. Már 6000-6200 fő csatlakozott az életmód programhoz, így a diákok az egyetemi órákon kívül is tudnak sportolni. A sportszakos képzéseken pedig összesen 800 hallgató vesz részt. Ugyanakkor 14 karból 12 (!) sporttudománnyal is foglalkozik. 4 doktori képzés működik sport témakörben. 3000 igazolt sportolót és 8 NBI-es csapatot ad a DEAC hazánknak, ami Magyarország egyik legnagyobb egyesületévé nőtte ki magát, és számos szakosztályt működtet.”

Dr. Balogh László hangsúlyozta: „Mi egyetemi polgárokban gondolkodunk. Ezáltal a sportolási lehetőségek nyitottak az egyetemi hallgatók, oktatók és dolgozók számára egyaránt.”

 

Még a csúcsot is lehet fokozni

Az egyetemi polgárok számára jött létre a már említett Életmódfejlesztési Klub is, amely a Sporttudományi Koordinációs Intézet egy különleges kezdeményezése. Tagsági díj ellenében a tagok kedvezményesen vagy ingyen juthatnak a következő szolgáltatásokhoz: fitness terem bérletek, egyetemi sportlétesítmény használata, sportrendezvények és mérkőzésjegyek.

Ugyanakkor nagyon komoly infrastrukturális fejlesztés is történt a városban. Többek között egyetemi teniszcentrum, valamint kézilabda és kosárlabda csarnok is épült.

Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ is működik a városban, amely a Debreceni Egyetem fejlesztéseként jött létre, és komplexitását tekintve egyedülálló intézmény hazánkban. Modern berendezések segítségével, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak diagnosztikai és terápiás területen, az élsportolók, sportolók, valamint az egészséges életmódra törekvő, és a mozgásszervi rehabilitációra szorulók számára is. A példamutató központ együtt dolgozik a Debreceni Egyetemmel és annak Sporttudományi Koordinációs Intézetével is. Ezáltal közösen vesznek részt a sporttudományi kutatásokban is, amelyek egyértelműen fokozzák a teljesítményt az élsportban, és jobb életminőséget biztosítanak a hétköznapi emberek számára is.

 

Továbbá az országban egyedülálló módon 3300 négyzetméteren helyezkedik el a Unifit Fitness Centrum és az Egyetemi Asztalitenisz Centrum a Nagyerdei Stadionban. A 21. századnak megfelelő korszerű eszközparkkal felszerelt egységet tematikusan alakították ki, amelyre nagyon büszke Dr. Balogh László: „Azon túl, hogy havonta 2000 vendéget fogad a két centrum – ebből több, mint 1500 egyetemi polgárt –, hazai és nemzetközi sporttudományi kutatási pályázatok színtere is. Így kapcsolódik össze nálunk a sport, a testnevelés és a tudomány.”

 

Mindezen felül még számos pozitívumot lehetne felsorolni, hiszen nap mint nap rengeteg esemény zajlik a debreceni egyetemi sportéletében. Dr. Balogh László szavai önmagukért beszélnek: „Összesen 15 000 hallgatót mozgatunk meg. Ez egy nagy egyetem teljes létszáma is lehetne akár. Valamint fontos még megjegyezni, hogy a Debreceni Egyetem adja a legtöbb sportolót a magyar felsőoktatásban.”

Szöveg: Bánfalvi Szabolcs

Fotó: Debreceni Egyetem

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink