114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Debrecen és Miskolc jelesre vizsgázott

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke Adam Roczek, alelnöke Haris Pavletić és főtitkára Matjaž Pečovnik február 15-16-án Magyarországra látogattak az Európai Egyetemi Játékok 2022/2024. Debrecen-Miskolc pályázatának helyszíni szemléjére.

Az EUSA vezetők február 15-én érkezésüket követően a repülőtéren rövid megbeszélést tartottak a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szervezésében dr. Reinhardt Ákos az EMMI sportért felelős államtitkárság, sportirányirányítási főosztály vezetőjével, a MEFS vezetősége (prof. dr. Kiss Ádám – elnök, dr. Székely Mózes – főtitkár, Szentkirályi-Szász Krisztina – ügyvezető igazgató, Kovács György – főtitkár-helyettes) részvételével. Az egyeztetést követően csütörtök késő este Debrecenben találkoztak prof. dr. Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával, dr. Bács Zoltánnal, a Debreceni Egyetem kancellárjával, dr. Barcsay Lajossal, Debrecen MJV alpolgármesterével, valamint egyetemi és városi sportvezetőkkel. Pénteken délben egyeztetéseket folytattak a pályázattal kapcsolatban Miskolcon dr. Kriza Ákos Miskolc MJV polgármesterével, prof. dr. Torma Andrással, a Miskolci Egyetem rektorával, és dr. Deák Csabával, a Miskolci Egyetem kancellárjával, továbbá városi és egyetemi sportvezetőkkel.

Az EUSA delegáció tagjai örömmel állapították meg, hogy mindkét város és mindkét egyetem elkötelezett a közös pályázat iránt, és a legmagasabb szinten nyilvánították ki együttműködési készségüket. Az EUSA számára a legfontosabb kérdés az volt, hogy mi lesz az az örökség, amelyet az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) megszervezése a két helyszín számára adhat. Mindkét város fontos tényezőként értékelte a regionális vonzóképesség növekedését, a marketing és PR érték, a turisztikai vonzerő javulását, az európai szintű ismertség növelését. Az egyetemek számára az infrastrukturális fejlesztések, különösen a kollégiumok esetében, fontos eredményei lesznek a Játékoknak. A hallgatói létszám növelése mind a hazai, mind Európai szinten ugyancsak fontos hozadék lehet, hiszen mindkét egyetem számára a sport és az egészséges életmód fejlesztése kiemelt stratégiai jelentőséggel bír. Az EUSA delegáció egy javaslatot tett a pályázók felé, amelyben az egyetemi sport számára oly fontos evezős versenyek megrendezését vetette fel, kérve, hogy vegyék fel azt a tervezett sportágak közé.

 

Az EUSA vezetőségének látogatását megelőzte Besim Aliti, az EUSA sportigazgatója és Davor Travnikar sportigazgató-helyettes szemléje, akik technikai bejárás keretében tüzetesen végigjárták Miskolcon és Debrecenben a leendő helyszíneket, a tervezett sportlétesítmények, szállások, kollégiumok jelentős részét. Miskolcon Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri megbízott, MEAFC elnök, Debrecenben pedig Dr. Balogh László a Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézet igazgatója és munkatársai vezették körbe a szemle résztvevőit. Miskolcon kiemelték, hogy kiváló, az EUSA szellemiségének tökéletesen megfelelő az az elképzelés, hogy az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) falut lehet kialakítani az egy helyen lévő kollégiumok miatt. A kollégiumok jelentős része az elkövetkező 2-3 évben kerül felújításra, így maradéktalanul megfelelnek majd az EUSA elvárásainak. A sportkomplexumok is megfelelnek az EUSA előírásainak, néhány esetben már betervezett, az EEJ játékoktól független, vagy folyamatban lévő felújítások várhatók, ilyen például a megnyitó helyszínének tervezett Diósgyőri Stadion, mely átadása idén március végére várható. Debrecenben létesítményfejlesztésre nincs szükség, a záróünnepségnek pedig a Nagyerdei Stadion lenne méltó helyszíne.

 

Az EUSA delegációk által kiválónak minősített pályázati anyag elbírálására az EUSA Végrehajtó Bizottsági ülésén, április közepén Madridban kerül sor.

 

A pályázatot többek között támogatták Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára, Papp László Debrecen város polgármestere, Dr. Kriza Ákos Miskolc város polgármestere, Dr. Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora, Prof. Dr. Jávor András a DEAC elnöke, Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora.

 

Háttér:

Az EUSA által szervezett Európai Egyetemi Játékok jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem felsőoktatási intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt. Így ez az esemény alkalmat adhat arra, hogy az induló felsőoktatási intézmények európai színtéren is megmutassák elkötelezettségüket a sport iránt, illetve a megszerzett kiemelkedő eredményekkel itthon és Európában is növeljék elismertségüket ezzel is hozzájárulva az intézmény pozitív imázsához. 2018-ban az Európai Egyetemi Játékok megrendezésére Coimbrában kerül sor július 15. és 28. között. 2020-ban pedig Belgrád ad otthont az 5. EEJ-nek.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink