114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Csinghua és Paulista rulez - Véget ért a FISU 3x3 Egyetemi Kosárlabda Világkupa

Véget értek a küzdelmek a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) égisze alatt Hsziamenben rendezett egyetemi 3x3-as kosárlabda-világkupán, amelyen a nőknél a címvédő Csinghua Egyetem lett az első, míg a férfiaknál a brazil Paulista Egyetem diadalmaskodott.

Olvasási idő: 2,5 perc

Érdekesen alakult a nők versenye, amelyben 16 egyetem vett részt, köztük a győri Széchenyi István Egyetem. A tavalyi bajnok Csinghua Egyetem a csoportküzdelmek során ugyan vereséget szenvedett a Bécsi Egyetemtől, a fináléban azonban visszavágott a korábban elszenvedett vereségért, és nem hagyott kétséget afelől, melyik a jobb csapat (21–11).

A döntőt a kínai csapat kezdte jobban, hiszen négypercnyi játékot követően már 11–4-re vezetett, ám a bécsiek két perccel a mérkőzés vége előtt négy gólra zárkóztak fel (11–10). Az utolsó két percet megnyomta a kínai együttes, és fölényes győzelmet aratott az 5. alkalommal megrendezett viadalon.

 

„Rendkívül örülünk a győzelemnek. Bár a tavalyi bajnokcsapatból mindenki itt volt, egyáltalán nem tűnt biztosnak, hogy idén is az első helyen végzünk, hiszen a verseny előtt mindössze háromszor volt alkalmunk együtt edzeni” – nyilatkozta Ma Csia-jing, a bajnokcsapat játékosa, aki a 2019-es Nyári Universiadén is részt vett.

 

A magyar színeket a győri Széchenyi István Egyetem női csapata képviselte, amely kvartettjében a 3. helyen végzett, és így nem jutott tovább csoportjából, ám mindvégig méltó ellenfélnek bizonyult. A nyitómérkőzésen a Horváth Dóra, Nagy Rebeka, Perl Zsófia és Török Barbara összetételű kvartett az ukrán Vasyl Stefanik Egyetem ellen 18–11-es vereséget szenvedett, majd az ausztrál Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) ellen maradt alul 18–10-re. Az utolsó fordulóban a győri lányok bebizonyították, miért harcolták ki joggal a világkupa-szereplést, a chilei Valparaisói Katolikus Egyetem (PUCV) együttesét – rendkívül fordulatos mérkőzésen – 15–11-re győzték le.

 

“Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyerni. A lányok harcoltak, Nagy Rebeka igazi csapatkapitányként a hátára vette a csapatot. Sikerült a megbeszéltek alapján cserélni, az alapjátékunk jól működött és a jobb állóképességünk térdre kényszerítette az ellenfelet. Szép búcsú volt a világbajnokságtól” – fogalmazott a wbasket.hu-nak Barthalos István edző.

 

A férfiak 16 fős mezőnyében első vb-győzelmét aratta a brazil Paulista Egyetem, amely a döntőben a kitűnő játékosokból álló Chilei Egyetemet múlta felül (21–10). A dél-amerikaiak játékerejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a csoportküzdelmek utolsó körében – óriási meglepetésre – legyőzték a Colorado Egyetemet (21–14). A tavalyi bajnok Huacsiao Egyetemnek ezúttal be kellett érnie a bronzéremmel.

 

“Leírhatatlan érzés bajnoknak lenni – mondta boldogan a csapat játékosa, Andre Ferros. – Jövőre is hoznunk kell a formánkat, ha meg akarjuk védeni a címünket. 2020-ban még erősebbek leszünk, így minden esélyünk meglesz erre.”

 

A magyar csapat tagjai:

  • Török Barbara egészségügyi szervező
  • Perl Zsófia mechatronikai mérnök
  • Nagy Rebeka gazdálkodási és menedzsment
  • Horváth Dóra sport- és rekreáció-szervező

 

A torna végeredménye:

Nők:

  1. Csinghua Egyetem (Kína)
  2. Bécsi Egyetem (Ausztria)
  3. Azad Egyetem (Irán)

 

Férfiak:

  1. Paulista Egyetem (Brazília)
  2. Chilei Egyetem (Chile)
  3. Huaqiao Egyetem (Kína)

 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc, fisu.net, wbasket.hu
Fotó: FISU, Barthalos István

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink