114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Covid -19 vs. élelmiszerbiztonság - A NÉBIH tanácsai

Biztonságos-e az ételrendelés jelen körümények között? Hogyan fertőtlenítsük helyesen a konyhai felületeket? Miként kezeljük a háztartási hulladékot? Számos fontos kérdésben gyűjtötte össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a jelenlegi vírushelyzetre érvényes élelmiszer-biztonsági információkat.

Olvasási idő: 3 perc

Fertőzhet-e a COVID-19 koronavírus élelmiszerek közvetítésével?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik.

Mennyi ideig életképes a COVID-19 koronavírus a felületeken?
A koronavírusok néhány órán át vagy akár több napig is életben maradhatnak különféle felületeken (A felület típusától, hőmérséklettől, páratartalomtól, vírus törzsétől, mennyiségétől függően).

Szükséges-e gyakrabban fertőtleníteni a felületeket?
Használattól, igénybevételtől függően az általános higiénés szempontok alapján is időnként szükséges a konyhai, fürdőszobai és a mellékhelyiség felületeinek fertőtlenítése. Ebben a helyzetben azonban naponta többször is kell fertőtleníteni azokat a felületeket, melyeket kézzel érintünk, például az étkezőasztalt, kilincseket, hűtő fogantyúját, Wc-deszkát (és annak lehúzó gombját), csaptelepeket.

Hogyan fertőtlenítsük a konyhai felületeket?
A tisztítás és a fertőtlenítés két külön folyamat. A felületeket fertőtlenítés előtt tisztítsuk meg a felületi szennyeződésektől, ezzel azonban a kórokozó mikrobák a felületen maradhatnak. A fertőtlenítéshez vegyszeres kezelésre van szükség (hypo oldat, vagy 70%-os alkohol). A fertőtlenítőszert a gyártó által javasolt koncentrációban hígítsuk és a gyártó által javasolt ideig hagyjuk a felületen, majd az élelmiszerrel érintkező felületekről (asztal, munkalap) bő vízzel mossuk le. A fertőtlenítőszerek használatakor mindig viseljünk védőkesztyűt, és kerüljük a fertőtlenítőszer gőzének a belégzését, illetve tartsuk be az egyéb, a csomagoláson feltüntetett óvó rendszabályokat.

Hogyan kell kezelni a háztartási hulladékot?
A konyhai szemetesbe csak a konyhában keletkezett hulladékot ajánlott bedobni, és azt naponta üríteni.
Akiknél a betegség tünetei jelentkeznek, és emiatt háztartásukban történik meg az izoláció, a fertőzésveszélyes hulladékot (pl. papír zsebkendő) dupla műanyag hulladékgyűjtő zsákban szükséges gyűjteni.

Hőkezeléssel elpusztítható a koronavírus?
Igen. A koronavírus jellemzően +60°C feletti hőmérsékleten elpusztul, ezért biztonságos hőkezelés esetén (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet tartása), ételben, élelmiszerben esetlegesen jelen lévő vírus inaktívvá válik.

Biztonságos-e, ha beteg vagy lehetségesen fertőződött személy készíti az ételt?
Nem. Betegség esetén kerülendő az ételkészítés. Beteg személy lehetőleg ne tartózkodjon az ételkészítés ideje alatt a konyhában. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy egy beteg személy készítse az ételt, fokozottan figyelni kell a higiéniára. Vegyen szájmaszkot, hogy elkerülje az arc, száj, orr érintését. Tüsszentés, köhögés, orrfújás esetén papír zsebkendő használata javasolt, majd alapos kézmosás, kézfertőtlenítés szükséges. Ajánlott az alaposan átfőzött-, sütött ételek készítése. A kész ételeket minden esetben le kell fedni az utófertőzés elkerülése érdekében. Mosogatásnál, takarításnál virucid (vírusölő) hatású szerek használata javasolt.

Melyek azok a pontok a konyhában, amikre különösen kell figyelni járvány idején?
A konyhai mosogató szivacs nedves és nagy felülete megfelelő környezetet biztosít kórokozó mikrobák túlélése, szaporodása számára, ezért fontos, hogy használat után préseljük ki és szárítsuk meg, illetve cseréljük gyakrabban, valamint lehetőleg használjunk mosogató kefét, mivel az könnyebben tisztítható.
A konyharuha szintén egy kedvező, nedves felület lehet, érdemes naponta cserélni. Minden esetben legyen külön kéztörlő. Kézmosásra használjuk a fürdőszobai mosdókagylót!
A mosogatódézsát minden főzés után ecetes vízzel és tiszta szivaccsal, míg minden mosogatás után a mosogatószeres szivaccsal töröljük ki!
A konyhai szemetes külső felülete könnyen szennyeződhet, hiszen naponta többször érünk hozzá, ezért tisztítsuk meg hetente legalább egyszer. Betegség tünetei esetén naponta szükséges a hulladékgyűjtő fertőtlenítése.
A vágódeszka esetében fontos, hogy külön vágódeszkát használjuk nyers húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz, pékáruhoz és a készételekhez (pl.: sültek, vagdaltak). Mosogatásukhoz forró vizet használjunk!
Ételkészítés, étkezés közben kerüljük az okos telefon, tablet, stb., használatát!
Fontos a gyakori szellőztetés a konyhában.
Eltérő tisztaságú tevékenységek között, az ételkészítés különböző fázisai között mossuk és fertőtlenítsük kezünket!

Biztonságos-e ételt rendelni?
Élelmiszer előállító egységben csak egészséges személy dolgozhat, és a kiszállítást is csak egészséges személy végezheti. Lehetőség szerint kerülni kell a készpénzes fizetést. Az étel kicsomagolását követően javasolt a kézmosás, kézfertőtlenítés. Az ételt elfogyasztás előtt forrósítsuk fel!

Mire kell figyelni csomagolatlan élelmiszerek vásárlása esetén?
A csomagolatlan zöldségeket, gyümölcsöket bő vízzel alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt, sőt a nagyobb biztonság érdekében akár a kézmosó szappannal is átmoshatók a felületek. Vásárlás során használjunk egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését, különösen pékáruk vásárlásakor. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket!

Milyen élelmiszert lehet lefagyasztani?
Fagyasztásra szánt élelmiszer vásárlását megelőzően mindenképp érdemes leellenőrizni a fagyasztóban lévő készleteket. Fagyasztani lehet húsféléket, halat, zöldségféléket, gyümölcsöket, vajat, túrót, készételeket. Fontos, hogy az egyes terméktípusokat elkülönítetten helyezzük el a fagyasztóban, hogy azok ne érintkezzenek. Lehetőleg adagokra osztva, légmentesen fagyasszuk le az élelmiszereket. A zacskóra mindenképpen írjuk rá, hogy mit tartalmaz, és azt is, hogy mikor tettük a fagyasztóba.

Meddig tárolható a fagyasztott élelmiszer?
Függ a fagyasztás hőmérsékletétől, időtartamától.
Általában:
• Húsfélék: baromfi 3-4 hónap, marha-, bárány-, sertéshús 4-6 hónap, darált hús 1-2 hónap
• Hal: 3 hónap
• Zöldségfélék: 12 hónap
• Gyümölcsfélék: 9 hónap
• Készétel: 1-2 hónap
• Vaj, vajkrém, túró: 3-4 hónap
Igyekezzünk azokat az élelmiszereket elfogyasztani először, melyeknek közelebb van az eltarthatósági/minőségmegőrzési határideje.
A felolvasztás mindig hűtőben történjen.

Vásárlóként mit tehetünk a fertőzésveszély csökkentése érdekében?
A vásárlások számát csökkentsük, írjunk bevásárló listát, ezzel az üzletben töltött időt is csökkenthetjük. Lehetőség szerint háztartásonként egy fő menjen vásárolni, így kisebb az esélye nagyobb tömegek kialakulásának. Az üzletbe lépés előtt fertőtlenítsük a kezünket, és ezt ismételjük meg vásárlást követően is. Kerüljük az arc, száj, orr érintését. Tartsunk 2m távolságot másoktól, sorban állás és vásárlás közben is. Lehetőség szerint válasszuk a bankkártyás fizetési lehetőséget. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket!

Étrend-kiegészítők fogyasztásával megelőzhető a COVID-19 koronavírus fertőzés?
Nem. Az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek megelőzésére vagy kezelésére. Az immunrendszer erősítése érdekében fogyasszunk vitaminokat, friss zöldséget, gyümölcsöt, étkezzünk változatosan és igyunk sok folyadékot (elsősorban vizet).

Forrás: eteltcsakokosan.hu, NÉBIH

Fotó: PXhere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink