114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

BME-siker a fővárosi derbin

Keleten elég egyoldalú meccseket játszottak a héten a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban, a bajnok Miskolc két meccset is játszott otthonában, s ezeken 119-es (pont)átlagot repesztett. Nyugaton - leszámítva a Szombathely-SMAFC találkozót, már több volt az izgalom. A Petőfi nagy és fordulatos csatában győzött Veszprémben, a Mosonmagyaróvár pedig 100 pont fölé jutva nyert meg egy színvonalas összecsapást a PEAC otthonában. A fővárosi derbin a BME-MAFC parádés első félidei játékára építve győzte le a tartalékos Közgázt. 

Keleti csoport:

Nyíregyházi ESE - NKE SE 121-52 (30-11, 30-16, 37-14, 24-11)
Nyíregyháza, Egyetemi Csarnok, 60 néző. V.: Gergely, Zalai.

Nyíregyháza: BUS 17, Vaskó 15/15, CZURA 16/6 OLÁH 20/9, GÁSPÁR 13/3, Csere: DEMETER 14/12, HORÁNYI 8, JÁNKFALVI 12/6, Kovács Z. 6. Edző:  Hegedűs Ferenc

NKE SE: Marton 5, Kovács 3/3, Tasnádi 11/3, Obermann 12/6, KALO 17.  Csere: Polyák 4, Kovács. Edző: Szekeres Dávid

A hazaiak végig dinamikusan, nagyon ponterősen játszottak. A gyors  lefutásokkal sokszor "mattolták" könnyű kosarakkal ellenfelüket. A Nyíregyháza végig nagy fölényben játszott a lelkesen, de időnként kissé bátortalanul játszó fővárosiak ellen, akiknek azért jó néhány ügyes, szép megoldásuk. Oláh Zoltán 20 pontos, 13 lepattanós duplával zárta a találkozót, s ettől 1 lepattanóval maradt el Gáspár Balázs (13 pont, 9 lepattanó, Bus Iván pedig a tripla-duplához jár közel 17 pontjával, 9 lepattanójával és 8 gólpasszával. A vendégektől Kalo Ádám (17 pont, 9 lepattanó) - Gáspárhoz hasonlóan - szintén 1 pattanóra volt a dupla-duplától.


Hegedűs Ferenc: Az erőviszonyoknak megfelelő eredmény született.  Későn volt a mérkőzés, ezért a hangulat kicsit álmosra sikeredett, de  erre számítottunk. Szimpatikusan játszott az ellenfél, végig küzdöttek, de  jobbak voltunk.


Szekeres Dávid: Gratulálunk az ellenfélnek. Jövőre találkozunk!

Statisztika 

 

Debreceni Egyetem - ELTE-BEAC 100-33 (24-8, 30-6, 23-9, 23-10)
Debrecen, Móricz Zs. krt  30 néző V.: Hegedűs, Fülöp

Debrecen: SZŰCS M 14/9, KOZÁK B 10/6,  ASSZÚ 19/15, SZEKERES 8,   GÁSPÁR 15/6, Csere: Szűcs B 11, OLÁH 6/6, Nemes 2, Orosz 6, Berzi 4, Zsuga 5. Edző: Kovács Adrián

ELTE-BEAC :. MOLNÁR A. 13/3, Torda 4, Czimer 7,  Somosi 3, Mayer. Csere: Timár 4, Szeiler 0, Kósy 2 Edző: Varga Zsolt

A mérkőzés nagy iramban, könnyű debreceni kosarakkal kezdődött. A vendégcsapat már a 3. percben kikérte az első idejét, de nem sokat segített a fővárosiakon, nagy fölényben játszott a hazai együttes. A második játékrészben a különbség csak nőtt a két csapat között. A debreceniek egész pályás letámadása ellen a vendégek nem találták meg az ellenszert a második félidőben sem, ha pedig eljutottak helyzetekig, gyengén dobtak játékosai. Könnyed hazai győzelem született.


Kovács Adrián: Örülök, hogy mindenki játéklehetőséghez tudott jutni és ezt ki is tudtahasználni. Úgy gondolom, hogy szép munkát végeztek a fiúk. Hajtottak támadásban, védekezésben ügyesek voltak. Gratulálok az ellenfélnek és további sok sikert kivánok.


Varga Zsolt: Sajnos kritikán aluli volt a dobóteljesítményünk. Egyértelműen egy jobb csapattól kaptunk ki, de ennél azért szorosabb meccsre  számítottam. Gratulálok a Debrecennek és további sok sikert kívánok nekik.

Statisztika 

 

Miskolci Egyetem - Debreceni Medikus SE 129-53 (34-13, 35-11, 36-15, 24-14)
Miskolc, Körcsarnok, 50 néző, V.: Takács, ifj. Marton.

Miskolci Egyetem: TAKÁCS 31/15, PAP 10/6, SZANYI 18/12, TÓTH B. 15,  LIPPAI 27. Csere: ORLICZKI B. 24, Gadus 4/3. Edző: Drahos Gábor.

Debreceni Medikus SE: CSIRPÁK 17/3, MLOCH 14, Bujdosó 5/3, Veszprémy  2, Urbán. Csere: Dudás 9/3, Kovách 4, Nyiri 2, Hegyi, Bujdosó. Edző:  Kovács István.

Sérülések miatt mindösszesen 7 játékos állt a hazaiak rendelkezésére  ezen a mérkőzésen, ők viszont alaposan kitettek magukért. Az első  perctől kezdve nagy iramot diktálva hagyták állva ellenfelüket és egy percig sem hagytak kétséget afelől, hogy melyik csapat hagyja el majd győztesen a játékteret. Takács Dániel jól mozgatta a társait, kiosztott 12  gólpasszt, miközben  rendkívüli pontossággal célzott, hisz 31 pontját - mutatós dupla-dupla - 87%-mezőn mutatóval érte el. A palánk alatt jól és eredményesen dolgozott a Lippai Szabolcs-Orliczki Bence duó, ketten összesen 51 pontot termeltek,  utóbbi ráadásul 24 pontos 14 lepattanós dupla-duplát ért el. E tekintetben Tóth Bence sem akart lemaradni Takács és Orliczki mögött, ő is dupla-duplát (15 pont, 12 gólpassz) hozott össze. Az ezen a mérkőzésen debütáló Pap Arion és Gadus Fábián is remekelt, utóbbi azonban korai sérülése miatt idő előtt fejezte be a mérkőzést. A tovább fogyatkozó  miskolciak végül minden negyedet megnyerve, közönségszórakoztató  játékkal, fölényes győzelmet arattak a sportszerűen küzdő, lelkes vendégek felett, akiktől Csirpák Patrik (17 pont, 10 lepattanó) zárt dupla-duplával.


Drahos Gábor: Újabb két tehetséges középiskolás újoncot avattunk. Sajnálatos, hogy egyikük bokája megsérült. Lendületes, jó mérkőzést játszottunk, ahol a nagy különbség ellenére is tudtunk  bizonyos dolgokat gyakorolni.


Kovács István: Egy jó felkészülési mérkőzést játszottunk egy nálunk  sokkal jobb csapat ellen. Időnként elégedetlen voltam a  koncentrációval, de az eredmény teljesen reális. Sok sikert kívánok az  ellenfélnek.

Statisztika 

 

Miskolci Egyetem - Szegedi RSC 109-56 (30-25, 25-8, 23-7, 31-16)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző, V.: Sörlei, ifj. Marton.

Miskolci Egyetem: TÓTH B.  34, Gonda 15/9, SZANYI 14/6, ORLICZKI B. 16,  LIPPAI 16. Csere: Orliczki M. 12/3, Szőke 2. Edző: Drahos Gábor.

Szegedi RSC: Kereszty 4, Szűcs 13, Kéri 4, MAYER 26/6, Liszkai 9/3.  Edző: Szablics Péter.


Az előző napihoz képest némileg átalakított kerettel, első számú játékmestere Takács D. hiányában is jól kezdett a bajnok, az első  negyedben már 15 ponttal is vezettek a hazaiak a 6. fordulóból elhalasztott összecsapáson. A folytatásban azonban  az A csoportos meccsekkel is rendelkező - egyébként borsodi  illetőségű - Mayer Ákos ponterős palánk alatti játékával ekkor még  felzárkóztak a vendégek (30-25). A folytatásban elsősorban az ellenállhatatlanul játszó Tóth Bence, valamint a végül 14 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával záró Szanyi Róbert vezérletével magasabb sebességi  fokozatba kapcsoltak a hazaiak, 5 perc alatt 20 pont körülire  hízlalták a különbséget, amit a negyed végéig meg is őriztek (55-33).  A nagyszünet után is jól védekezett a Miskolc, majd a negyed második felében robbantottak a hazaiak, gyors akciók végén mindegyik hazai  játékos pontosan célzott a fáradni látszó vendégek között és végleg  eldöntötték a bajnoki pontok sorsát (78-40). A záró játékrészben már  csak a különbség volt kérdéses, ami a végig agilisan játszó Tóth  remeklésének köszönhetően tovább nőtt. A hazaiak 8-asa nem csak a  pontszerzésből vette ki a részét, hanem látványos asszisztokkal - 9 gólpasszig jutott - hozta  kihagyhatatlan helyzetbe társait, majd teljesítményére egy hatalmas zsákolással tette fel a koronát. Sőt, a 100.  pontért járó tálca  süteményt - ahogyan az előző napi, DMSE elleni mérkőzésen, ezúttal is - ő  prezentálhatja majd a csapattársainak.

Drahos Gábor: Családias hangulatú mérkőzést játszottunk, amelyen a  csapatok a rengeteg hiányzó okán mondjuk úgy, hogy minőséget, nem mennyiséget vonultattak fel. Jó kezdés után erős visszaesésünk volt,  majd sikerült rendbe tenni a védekezést, így a derekasan, de csere  nélkül gyorsan fáradó szegediektől egyre távolodtunk. Sok sikert  kívánok mindkét félnek a továbbiakban is.


Szablics Péter: Sajnos mind a két csapat szerény létszámban vett  részt a mérkőzésen, ennek ellenére látszik a két csapat közti  különbség, hogy sokkal többet edz a Miskolc, mint mi. Örülök, hogy sérülés nélkül lezajlott a mérkőzés. Gratulálok az ellenfélnek, gratulálok a srácoknak, mert öten végig bírták a mérkőzést, és becsülettel küzdöttek.

Statisztika

 

 

Nyugati csoport:

PTE-PEAC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 82-101 (15-29, 20-27, 27-22, 20-23)
Pécs, Ifjúság út 6.,100 néző. V.: Dr. Danka, Szalóki,

PTE PEAC: Tóth 2, NYULÁSZ 18, Schuj 10, Bokor, NAGY K. 27/12. Csere:  Laufer14/6,Tombor 4, Iveszics, Lajos 4, Major 3/3. Edző: Földi Sándor

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 29/18, GEIGER 18/6, Tóth 7/3,  Horváth 2, DOMSITZ 29. Csere: Füzi, Kovács 2, Iváncsics 2, Mándity 12,  Faragó. Edző: Laky Tibor

A jó erőkből álló vendégcsapat hamar jelentős előnyre tett szert,  különösen az NB I B-ben is játszó  s végül 29 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Marton Domsitz, a hat hárompontost  elérő Kámán Bálint, továbbá a vendégek játékát remekül szervező, szintén dupla-dupláig jutó Geiger Bálint (18 pont, 13 gólpassz) vezérletével. Az első negyedben már 14 ponttal jártak  előbbre a vendégek. A hazaiaknál Nagy Kevin  illetve a dupla-duplától egyetlen lepattanóval elmaradó Nyulász Barnabás (18 pont, 9 lepattanó) próbálta  felvenni a versenyt a pontgyártásban. A hazaiak a hátrány tudatában is szívósan küzdöttek, egy pillanatra sem adták föl, de védekezésben nem tudták tartani a Mosonmagyaróvár ponterős  játékosait.


Földi Sándor:  Próbáltuk felvenni a versenyt a játékban, de a jobb  csapat előtt fejet kellett hajtanunk. Ha nincs az ellenfél magas játékosa, Domsitz, akkor talán szoros meccset játszhattunk volna. Az ő jelenléte nem csak  támadásban, de a védekezésben is sokat jelentett csapatának.


Laky Tibor: A céljaink elérése érdekében fontos volt, hogy itt győzzünk. Ez sikerült. Sajnos elég nagy áldozatot hoztunk az egyik belső emberünk megsérült. Nehéz lesz így a Közgáz ellen, de elégedett vagyok a látottakkal.

Statisztika 

 

Veszprémi ESC - PTE-EMES Petőfi SE 68-72 (13-17, 19-22, 24-7, 12-26)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 70 néző. V.: Sebesi, Dr. Vajda.

Veszprémi Egyetemi SC: Veingartner 7/3, Lenger 2, BALÁZS 25/6, KACSKÓ 14/12, Schmitz 7. Csere: KOVÁCS B.  10, Grifatong 3. Edző: Mónus Péter

PTE-PEAC: FÜLÖP  21/6, Mándity, KÁRPÁTI 12/3, Gáspár 10, KIS 13.  Csere: Szavai, Füzy 5, Pungor 5/3, Győr, Kovács 6/3. Edző: Petőfi Áron

Jobban kezdtek, s pár ponttal el is léptek a vendégek, a hazaiak fásultan mozogtak.  A negyed végén 4 ponttal a pécsi együttes vezetett.  A 2. negyed kiegyenlített játékot hozott a szakaszban felváltva estek a kosarak. A szakaszt negyedet végül 22-19-re  vendégcsapat nyerte, így a Petőfi SE 7 pontos előnnyel mehetett a szünetre. Térfélcsere után ritmus váltott a hazai csapat, jól védekezett, s labdaszerzések utáni lendületes akciókból könnyű kosarakat szerezve, szinte átrohanva a baranyaiakon, 24-7-re nyerte a negyedet, s 10 pontos előnnyel várhatta a befejető szakaszt. A pécsi csapat változtatott védekezésén, egész pályás letámadásra tért át, amellyel az elfáradó és kapkodóvá váló Veszprém nem tudott mit kezdeni, így a kiélezett, szoros vlgjátékban végül vendég siker született. A Petőfi részéről a Fülöp Zsombor (21 pont, 6 szerzett labda 5 lepattanó) - Kis Milán (13 pont 8  lepattanó (3 támadó)-Kárpáti Balázs (12 pont, 6 lepattanó)  hármas emelhető ki, de nagyon küzdött mindenki. Hazai oldalon a Balázs Bodó ( 25  pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó és 8 kiharcolt fault) - Kovács Botond (10 pont - 5/5 mezőnyből - 7  lepattanó (3 támadó) - Kacskó Csaba  ( 14 pont 7 lepattanó) trió szállította a pontokat  és  még Schmitz Dávid 9 pattanója emelhető ki.

Mónus Péter: Gratulálok az ellenfélnek és persze játékosaimnak.  Nagyon jó iramú, jó mérkőzést játszottunk. Sajnos az összeszokatlanság, edzés hiány kiütközött, de jól küzdöttünk. Minden meccsen más csapattal és szerkezettel játszunk, remélem, innentől már  fix kerettel tudunk játszani. Sajnos a 4. negyedre elfáradtunk és kapkodóvá váltunk a letámadás ellen, ami megpecsételte a sorsunkat.


Petőfi Áron:  Gratulálok a hazai csapatnak, szerintem jó  teljesítményt nyújtottak. Számunkra a győzelem volt a fontos, melyet nem túl fényes teljesítménnyel, de a 4. negyedbeli jó védekezés és fegyelmezet játékunk révén sikerült megoldanunk. Remélem, hazai pályán  lesznek még jó meccseink a szezonban.

Statisztika 

 

Szombathelyi ESE - SMAFC 82-47 (24-11, 15-11, 22-9. 21-16)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 50 néző. V.: Tóth, Dr. Lipics.

SZOESE: TÓTH 13/6, HORVÁTH 10; MÉSZÁROS 20/12, Schveighoffer 12,  Werner 6. Csere: Papp 7/3, Sinkovits 6, Soós 2,Frisnyák 6. Edző: Kéri  Péter

SMAFC: Tóth 1, Barcza 10, Vass 2, Tukovits 9, SZEGEDI 25. Csere:  Erdős, Széplaki, Gáspár, Nichter. Edző: Farkas Dávid

Bár az előző években a két csapat rendre nagy rangadókat vívott egymással, jelenleg a tabellán elfoglalt helyük alapján hazai győzelmet lehetett  prognosztizálni. Az első  percektől SZOESE akarata érvényesült. Gyors  támadásokat vezettek és jól védekeztek az első negyedben így  magabiztos előnyt alakítottak ki. A második negyed kiegyenlítettebb  játékot hozott a szombathelyiek támadásai ritmustalanokká és pontatlanokká  váltak így csak minimálisan tudták növelni előnyüket a félidőig az ekkor néhány ügyes megoldást bemutató SMAFC-cal szemben. Fordulás után más sebességi fokozatban kapcsolt Kéri Péter  legénysége. Labdaszerzéseikből könnyű gyors támadásokat vezettek és a játékrész végére 30 pont lett a különbség. A záró tíz percben nem  változott a játék képe és megérdemelten győzött a szombathelyi gárda.  Hazai oldalon megoszlottak a pontok, Horváth Csaba 10 pontja mellé  szerzett 6 labdája és kiosztott 5 gólpassza, illetve Schveighoffer Péter 12 pontja és 8 lepattanója érdemel említést. A soproniaktól pedig ismét Szegedi Márton játéka emelkedett ki 25 pontos és 13  lepattanós dupla-duplájával.


Kéri Péter: Annak ellenére hogy nagyarányú győzelmet arattunk nem  sikerült rendesen felpörögnünk a mérkőzésre. Bár voltak kimondottan jó  periódusaink védekezésben sokat hibáztunk. Pozitívum, hogy minden játékosomnak sok lehetőséget tudtam adni.


Farkas Dávid: Gratulálok a hazai csapatnak. A mai meccs legnagyobb  pozitívuma az volt, hogy vége lett.

Statisztika 

 

BME-MAFC - Közgáz 95-77 (24-17, 22-14, 26-25, 23-21)
Tüskecsarnok 40 néző. V.: Sértő, Matics.

BME-MAFC: Fehér 12/3,  Tálos 9/3, Lukács 5/3.  ANDRÁSSY 29/3, TÓTH L. 10, Csere: KOFLANOVICS 9/9, Farkas 9, Fekete 4, Láng-Miticzky 2, Shirian  6, Csepregi, Velenyák. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

Közgáz: Vörös 6/6, SEBESTYÉN 24/9, MÁRIÁS 14/3 Sebők 17/3, Teremy 6,  Csere: Bernacchini 8/6, Úr 2, Demeter, Vincze. Edző: Vladar Csaba

A hazai együttes minden negyedet megnyerve győzött az erősen tartalékos Közgáz ellen. A "műszaki alakulat" főleg center poszton tudta kihasználni  erőfölényét, Andrássy Géza (29 pont, 14 lepattanó) és Tóth Lóránt (10-10 pont és lepattanó) is dupla duplát ért el. A 3. és a 4. negyedben a Közgáz csapata futott az eredmény után, azonban  az addig kiharcolt előnyét a BME meg tudta őrizni. A  vendégcsapatból Sebestyén Dávid és Máriás Gergely nyújtott kiemelkedőt, azonban  utóbbi a 3. negyedben 2 technikai hibával elhagyni kényszerült nemcsak  a pályát, hanem a termet is. A nézők küzdelmes, harcos nagy iramú  játékot láthattak, amely végén a hazai csapat örülhetett.

Tiba Klára: Minden dicséret megilleti a fiúkat, mert végig küzdve szereztük meg újabb győzelmünket. Jól tudtuk használni centereinket és a játék iramával is elégedett vagyok. Hibáinkat, gyengeségeinket folyamatosan javítjuk, ebben is szépen lépünk előre mérkőzésről  mérkőzésre.


Vladar Csaba: A rangadón a BME-MAFC akarata érvényesült szinte végig.  Az elején rosszul védekeztünk utána magunkra találtunk, de a  támadásban elkövetett hibákat azonnal megbüntette ellenfelünk.  Gratulálok nekik, a visszavágóra jobban fel kell készülnünk.

Statisztika 

 

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink