114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

BEZÁRTA KAPUIT A 28. TÉLI UNIVERSIADE ALMATIBAN

A január 29-től február 8-ig tartó, a kazahsztáni Almatiban megrendezett 28. Téli Universiádén a magyar csapatból a legjobb eredményt Büki Ádám, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója érte el.

A 28. Téli Universiádén rekordszámú, 57 országból összesen 2 481 egyetemista hallgató vett részt (az idei a 2011-es törökországi, 52 ország részvételével zajlott téli Universiade rekordját döntötte meg). A soksportos eseményen 545 egyetem hallgatói mérhették össze tudásukat, 987 férfi és 634 női atléta küzdött a 657 éremért. Az éremtáblázatban Oroszország nyert (29 arany-, 27 ezüst és 15 bronzéremmel), őt követte Kazahsztán (11, 8, 17) és a dobogó képzeletbeli harmadik fokára pedig Korea állhatott fel (11,5.5).

A magyar delegáció tagjai voltak: Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára, a delegáció vezetője, Kovács György a MEFS főtitkár-helyettese, hazai és nemzetközi versenysport vezetője csapatvezetőként, és Büki Gábor biatlon edző. A magyar egyetemistákat ketten: Büki Ádám, a Budapesti Corvinus Egyetem és Szepesi Bertold az EU Business School és a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója képviselték. Büki a 20 km-es biatlonban 43. helyen végzett, amely a magyar különítmény legjobb eredménye lett. A 10 km-es biatlonban Büki a 49. helyen ért célba. Szepesi a szuperóriás műlesiklásban 57. helyet szerezte meg. Műlesiklásban, óriás műlesiklásban és alpesi összetettben sajnos kiesett.

Az Universiádén dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke megbeszélést folytatott Oleg Matytsinnal, a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a FISU elnökével, valamint a következő nyári Universiade igazgatójával - melynek Tajpej lesz a házigazdája -, illetve az UNESCO regionális programvezetőjével is. A megbeszélés a jövőbeli együttműködésről szólt, mely értelmében a FISU és a Nemzetközi Fair Play Bizottság kiemelten fontos célja a fiatalok megismertetése a fair play szellemiségével.

Ha Universiade, akkor sporttal és felsőoktatással foglalkozó konferencia is. Idén a Kazah Sport és Turisztikai Akadémia adott otthont „Innováció – Oktatás – Sport” címmel a FISU és az Universiade kazah szervezőbizottsága által megrendezett hagyományos konferenciának. Megtiszteltetés a magyar egyetemi sport számára, hogy dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, a FISU Oktatási Bizottságának külső tagja az „Egyetemi sport – az egészségfejlesztés és az Universiade bajnokok útja” címmel plenáris előadást tarthatott. Előadásában kiemelte, hogy a múlt értékeit és eredményeit nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az idén 110 éves, Európában első egyetemi sportszövetség, a MEFS stratégiája szerint a sport lehet az alapja az egyetemi egészségfejlesztésnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az egyetemek a „Kiváló elme – kiváló test” évezredes gondolatát nem teszik magukévá és nem alakítják ennek mentén stratégiáikat és programjaikat, akkor a jövő generációival szemben komoly tartozást halmoznak fel. A szellemi tudás fejlesztésével egyenrangúnak kell tekinteni a felsőoktatásban a sport és ezen keresztül az egészség fejlesztését.

 

Háttér:

Legközelebb nyáron - 2017. augusztus 19-30. között - mérhetik össze erejüket az egyetemisták olimpiájának számító 29. Nyári Universiádén Taipejben a hallgatók

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink