114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Bajnokot vert a Közgáz, elkapta TF-et a Szombathely

Több rangadóra is sor került a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. Az előző kiírás négy döntőse közül három is kikapott. 

A címvédő Debrecen tartalékos felállásban három negyeden át tartotta a lépést a Közgázzal,de végül nagy különbségű vereséget szenvedett, Az ezüstérmes Eger a bronzérmes Miskolc otthonában maradt alul egy színvonalas, küzdelmes meccsen. Szombathelyen szép számú, mintegy 200 szurkoló előtt nagy csatában verte a SzoESE a TFSE együttesét. Veszprémben még ennél is többen látták a Mosonmagyaróvár sikerét.

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

Keleti csoport:

ELTE-BEAC - NKE SE 66-56 (25-8, 15-11, 15-24, 11-13)
Tüskecsarnok, Nemzeti Egyetemi Kosárlabd Bajnokság, férfi keleti csoport V.: Horváth Cs., Pohánka B.
ELTE-BEAC: Szekeres, Jakucs, GYURCSÁNYI 10/6, CZIMER 12/6, CZIBULA 15. Csere: Molnár A. 4, Mokos 4, Debreceni J. 9, Bognár D. 7, Sveda 5, Kondé. Edző: Varga Zsolt.
NKE: ZSÁMÁR 11/3, Laczó 9, Tasnádi, SOLYMOSI 24/3. Csere: Kalo 4, Csaba 2, Marton, Vanyur 6, Soós. Edző: Szekeres Dávid.

Az volt a kérdés a fővárosi alsóházi derbin, melyik csapat jut egyről a kettőre a győzelmet tekintetében. Az NKE szerzett vezetést, ám erre  Gyurcsányi Péter és Czimer Máté tripláira építve zsinórban 17 ponttal felelt az ELTE-BEAC. A folytatásban elsősorban Solymosi Tamás ügyes, eredményes játéka révén kiegyenlítetté tette a játékot az NKE, miközben az ELTE-BEAC játékosai időnként "meghaltak a szépségben", de biztos vezetésüket nem fenyegette veszély. Szünet után nagyon "leült" a hazai csapat játéka, a vendégektől Zsámár Dániel is meg-megvillant, 10 pontra feljött az NKE, amikor ennél közelebb kerülhetett volna Czibula Bence szerzett közelről fontos lepattanókat, s kosarakat, így összességében biztosan győztek a hazaiak.

Varga Zsolt: Felépült, visszatért néhány meghatározó játékosunk. Jól kezdtünk, hamar elhúztuk, s félidőben húsz pont fölötti előnyünk volt. A harmadik negyedben kicsit "elaltattuk magunkat", engedük felzárkózni a jól küzdő ellenfelet, de a győzemünket nem fenyegette veszély.

Szekeres Dávid: Nagyon álmosan kezdtük a mérkőzést, csak a második negyedtől pörögtünk föl arra a szintre amivel kezdenünk kellett volna, és utána már támadásban időnként egészen szép dolgokat mutattak be a srácok.

Statisztika 

 

Közgáz - Debreceni Egyetem 108-81 (25-21, 28-24, 21-23, 34-13)

Kinizsi u.  V.: dr. Szakáll, Gyurka
Közgáz: JAKAB P. 15/3, VÖRÖS 11/9, Vágvölgyi 4, NAGY SZ. 13, Sebők 2. Csere: SZALAY 10, BEA 20, PÁLHÁZI 22/15, Balta 5, Teremy 6. Edző: Vladár Csaba.
Debrecen: Szűcs M. 4, TISZA B. 18/6, ASZTALOS 22/9, SZŰCS B. 11/3, BAK 10. Csere. Zsuga 8/6, Asszú 5, Herczku 2. Edző: Ferenczi Tamás.

4-0-lal kezdett az erősen tartalékos címvédő Debrecen, ám erre Jakab Péter vezérletével egy 9-0-lal felelt a Közgáz. A folytatásban tartotta néhány pontos előnyét a hazai együttes, ám a vendégek elsősorban Asztalos Soma ügyes, eredményes játéka révén tapadtak a hazaiakra. A negyed Vörös Miklós dudaszós hármasával, s 4 pontos hazai vezetéssel zárult.

A második szakaszt Bea Gergely eredményes palánk alatti játékára építve egy 13-3-mal kezdte a Közgáz, amely talán kicsit magát is elaltva "felengedte", veszítenivaló nélkül, bátran, ügyesen játszó ellenfelét, amely feljött 6 pontra. A szakasz hajrájban egy időkéréssel rendezte sorait a hazai gárda, s 9-3-mal ismét meglépett, de a negyed végén két triplával, valamint egy Nagy Szabolcs ellen megítélt igen szigorúnak tűnő technikai utáni büntetővel ismét 10 ponton belülre kerültek.

Görcsösen, kapkodva kezdett szünet után a Közgáz, a bajnok ezt ügyes játékkal kihasználva Tisza Bálint vezérletével 12-2-vel kezdve a második félidőt fordított. A lelátón a feszültséget fokozta, hogy - szintén igen szigorúnak tűnő módon - Pálházi Richárd is technikait kapott. A hazai bedobót viszont ez felpaprikázta, kimondottan jót tett neki elkezdte szórni a triplákat, ismét ellépett a Közgáz, fáradni látszott a mindössze 8 játékossal érkező bajnokcsapat. A szakasz hajrájában ismét ellenfele "segítette föl" a padlóról a debreceni gárdát, a hazaiak több már megszerzett labdát is "előzékenyen" visszaadva  a vendégeknek, könnyű kosarakhoz juttatták a Debrecent, amely a szakasz végén 6 pontra feljött.

A záró etapban megtört a vendégek ellenállása. Jakab és Szalay remekül szervezték a Közgáz játékát, amely felőrölte két magas játékosát, a dupla-duplát elérő Bak Mártont (10 pont, 11 lepattanó), valamint Szűcs Bencét (11 pont, 8 lepattanó) kipontozódás miatt elveszítő Debrecent. Vörös triplájával érte el a 100 pontot  a Közgáz, amely a meccs végén helyenként örömjátékot bemutatva végül fölényes győzelmet aratott a három negyeden át jól játszó, jól küzdő debreceniek ellen. .


Vladár Csaba:  Feszült légkörű mérkőzésen sokáig fegyelmezetlenül, sok fölösleges szabály talanségot elkövetve játszottunk, ráadásul az összjátékunk is akadozott, amit a sok eladott labda mutat. A végére azonban "bedaráltuk" a jól játszó Debrecent, és szép győzelmet arattunk.


Ferenczi Tamás:  A negyedik neged elejéig, két magas játékosunk kipontozódásáig partiban voltunk a Közgázzal, utána viszont már nem tudtuk ellensúlyozni a hazaiak magassági fölényét.

Statisztika 

 

Miskolci Egyetem - EKE Eger 71-66 (22-24, 18-13, 16-17, 15-12)

Miskolc, egyetemi körcsarnok  V: Lengyel Á., Vaszi Á.
Miskolci Egyetem: TAKÁCS D. 11/9, PIUKOVICS 12/6, Szepesi 12, KOPASZ 14/6, LIPPAI 16. Csere: Varga 6, HOMOKI , Orliczki B. Edző: Drahos Gábor.
EKE Eger: CSABÁK 18/6, Mészáros 13, ILLÉS 12, Szicsák, CSÁKVÁRI 13/3. Csere: Horváth 4, Szabó G. 3/3, Beák 2, Ungi.
Edző:
Váczi Péter.

A legutóbbi bajnokság ezüst és bronzérmese találkozott egymással Miskolcon. Ahogy az várható volt a pályán hatalmas küzdelem folyt egy sportszerű, de kemény mérkőzésen. Az összeszokott vendégek a szintén remek csapatmunkával dolgozó hazaiak dolgát egészen az utolsó percekig megnehezítették. Hazai oldalon 5, az egrieknél 4 játékos is 10 pont fölé jutott. A kiélezett kritikus helyzetekben a Miskolc rendre meg tudott újulni, így irányítójának, Takács Dánielnek a születésnapján megszerezte idei ötödik sikerét, amelyhez Kopasz Márton 14 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával járult hozzá. 

Drahos Gábor: Gratulálok a fiúknak, mert egy összeszokott csapat ellen arattak újabb értékes győzelmet. Ki kell emelnem a felszínen csupán nulla pontot szerző Homoki játékát is, mert mezőnymunkájával extra energiákhoz juttatta csapattársait, így ő is nyerőemberré tudott válni.

Váczi Péter: Jó mérkőzést játszottunk, igazi propagandája volt a sportágnak. Gratulálok a Miskolcnak a győzelemhez, de úgy gondolom, hogy a mi csapatunkat is megilleti a dicséret.

Statisztika 

 

 

Nyugati csoport:

Szombathelyi ESE - TFSE 90-83 (22-24, 19-18, 18-16, 31-25)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok  V.: Dr. Magyari T.; Lipics L.
SzoESE: TÓTH D. 24/9, MÉSZÁROS M. 13/6, FÖLDESI M. 4/3, KARAGITY 17, Perák  5.  Csere: Gábor,  Czukor 5/3; RÁTVAY T. 15/3; Kovács B. 7.  Edző: Kéri Péter, Laki Ádám
TFSE: Sinkovits 4,  Petrucsik B. 7/3, BOINITZER 27/6; MOHAY P. 9/3,  DEBRECENI D. 22; Csere: Horváth B. 5/3,  Novák, Kerkai Á. 7/3 Pintér D. 2.  Edző: Juhász Tamás

A forduló nyugati rangadójára mindkét csapat teljes kerettel készült fel. Jó néhány NB I. A és NB I. B csoportos játékos állt az edzők rendelkezésére. A mérkőzés pikantériája, hogy hazai oldalon Tóth Dávid és Karagity Milán korábban  TF csapatot erősítették. A szépszámú érdeklődő előtt kezdődő mérkőzést a vendégek kezdték jobban, a negyedik percben 2-12 állt az eredményjelzőn és Kéri Péter magához is rendelte csapatát. Sikerült rendeznie a sorokat és szépen felzárkózott a hazai csapat a TFSE-hez. A vendéglátóknak elsősorban Debreceni védése okozott ekkor nehezen megoldható feladatot, míg a hazai csapat tagjai felváltva szerezték a pontokat.
A második játékrész már teljesen kiegyenlített játékot hozott. Bár ekkor már szinte végig a SzoESE vezetett, de jelentősebb előnyt nem sikerült kialakítaniuk a hazaiaknak. Végül az utolsó pillanatban, ha csak egy ponttal is de visszavette a vezetést a TF.
A fordulást követően is igazi látványos, közönségszórakoztató játék folyt a pályán. A hazaiak többször elléptek 5-6 ponttal, de a TF mindig visszazárkózott. A záró etapot a SzoESE várhatta a minimálisabb előny birtokában. A negyedik negyedben egy 6-0-ás futással kicsit elléptek a hazaiak és mivel ezután felváltva estek a pontok ezt az előnyt sikerült is tartaniuk. Egyre jobban szorított az idő a TFSE-nek. A SzoESE viszont nem hagyta felzárkózni a vendégeket, Perák Denis büntetőjével, 2 perccel a vége előtt 10 pontra nőtt a hazai előny. Bár az utolsó percben két triplával faragott hátrányán a TFSE, a szombathelyiek taktikus játékkal megérdemelten győztek a nyugati rangadón. A hazaiaknál Tóth Dávid ismét sokoldalú játékkal vette ki részét a győzelemből, 24 pontja mellé, begyűjtött 5 lepattanót, szerzett 6 labdát és kiosztott 6 gólpasszt is, ez összesen 34 IBM pontot ért. A TFSE csapatában Debreceni Dániel hozta a tőle megszokott dupla-duplát (22 pont, 11 lepattanó) , a szintén kiválóan játszó Boinitzer Dávid is dupla-duplát (27 pont, 10 lepattanó) produkálva lett a vendégek legeredményesebb játékosa 31 IBM-el, Mohay Péter pedig a tripla-duplához járt közel (9 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz).

Kéri Péter: A SMAFC elleni vereségből sikerült tanulnunk. Bár rosszul kezdtük a mérkőzést hamar sikerült rendezni a sorokat. Egy nagyon jó iramú fordulatos mérkőzésen sikerült legyőznünk egy nagyon erős TFSE-t. Összességében elégedett vagyok a teljesítményünkkel, csapatként sikerült kiharcolni a győzelmet. A támadásainkon még sokszor érződött az összeszokatlanság, mivel idén először játszottunk ebben az összeállításban.

Juhász Tamás: Gratulálok a szombathelyi csapat győzelméhez. Egy nagyon jól felkészült csapat ellen egy színvonalas mérkőzést játszottunk, ami nagyon jó hírverés volt az egyetemi kosárlabdának. Remélem hazai pályán sikerül visszavágnunk márciusban

Statisztika 

Veszprémi ESC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 72-81 (18-26, 18-14, 18-21, 18-20)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok  V: Sebesi, Szőcs.
Veszprém: Novák P. 12, KACSKÓ CS. 11/9, Schmitz D. 2, Rozgonyi Á. 8, TAKÁCS A. 31/3. Csere: Répási R. 8/6, Grifatong M, Penksza A., Frond Á.. Edző: Mónus Péter
Mosomagyaróvár: GEIGER 13/3, KÁMÁN 26/12,  Tompa 5/3, Mostbacher 8, HORVÁTH Á. 22/6 Csere: Tóth 5/3, Kaczmarski, Iváncsics Edző: Laky Tibor

Népes közönség előtt kezdődött meg a mérkőzés. Elejétől kezdve egy jó iramú mérkőzést láthattak a kilátogatók. Az 1. negyedben felváltva estek a kosarak, majd a negyed végén a Mosonmagyaróvár tudott meglépni 8 ponttal. A Veszprém próbált tapadni ellenfelére, a félidő végére fel is zárkózott 4 pontra. A Veszprémben Takács- Novák kettős szállította a pontokat, míg a túloldalon a Horváth- Kámán duó, Geiger pedig  jól mozgatta társait. A 3. negyedben újra meglépett a Mosonmagyaróvár 7-8 ponttal, ám ekkor még Répási 2 triplájának köszönhetően zárkózott 3 pontra a Veszprém jött is a vendég időkéré, amely után visszaállt a 10 pont körüli különbség, s ez a meccs végéig meg is maradt, Horváth Ádám 22 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával járult a vendégsikerhez.

Mónus Péter: Gratulálok ellenfelünknek. Mérkőzésről mérkőzésre javulunk. Végre teljes kerettel tudtunk kiállni és mindenki küzdött hajtott. Ma ebbe sajnos ennyi volt, gratulálok játékosaimnak a küzdeni tudásukért. Köszönjük a sok kilátogató szurkolónak, szimpatizánsnak, hogy buzdítottak, szurkoltak nekünk.

Laky Tibor: Jó iramú mérkőzésen, fontos győzelmet arattunk.

StatisztikaPTE-PEAC - SMAFC 95-64 (26-24, 17-18, 24-6, 28-16)
Pécs, Egyetemi csarnok V: Gelencsér Gy, Szalóki B.
PEAC: BÍRÓ 9/3, Nagy 13/3, BERKICS 13/9, Kis 9, KŐVÁGÓ-LASKA 12, Csere: BUDAY-SÁNTHA 15/9, Benke 2, Laufer 6, Lukács, Mándity 8/6, Földes 2, Bokor 6/6, Edző: Bán Gábor
SMAFC: Hidvégi 3/3, BERNECZEI 25/12, Tukovits 2, RÁTVAY B. 27, Szegedi 2. Csere: Kőfaragó, Blahó 5/3, Edző: Rátvay Tamás

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a tartalékos soproniak két dupla-duplát elérő játékosuk, Berneczei László (25 pont, 17 lepattanó) és Rátvay Balázs (27 pont, 12 lepattanó) vezérletével tartották a lépést a "több lábon álló" pécsi gárdával, amelyben Kővágó-Laska Márk (12-12 pont és lepattanó) szintén akadt egy dupla-duplát elérő kosara. Térfélcsere után védekezést váltottak a pécsiek, s zónájuk alaposan megzavarta a soproni együttest, amelynek ráadásul fokozatosan elfáradt a két kulcsjátékosa, így végül fölényes hazai siker született.

Bán Gábor: A második félidőben zónával kezdtünk, mert az első félidei emberfogásunk nem működött, úgy ahogy kellett volna, nem voltunk elég agresszívek. A zónával sikerült megzavarni az ellenfelet s végén nagy különbségű győzelmet arattunk.

Rátvay Tamás: Az első félidőben jól tartottuk magunkat, jól küzdöttek a fiúk a végére sajnos elfáradtunk. Ez volt a második vereségünk csak a bajnokságban. Készülünk a visszavágóra!

Statisztika 


BME-MAFC - PTE EMES Petőfi SE 91-67 (33-22, 20-9, 9-18, 29-18)

Tüskecsarnok   V.: Gaál, Major.

BME-MAFC: FEHÉR Á. 13/3 DOBOS 16/6, SZÁLAS 16/9, MIHALICS 29/12, Kiss L. 4. Csere: Adányi 7, Tóth L. 4, Tálos, Szavai, Lukács, Velenyák. Edző: Bagi Melinda.

PTE-EMES Petőfi SE: Kovács A. 3/3, Fülöp Cs. 1, Mészáros M. 6, Füzy M, 4, SZŐNYI 11/3. Csere: Komlódi 5/3, PUNGOR 15/6, Kárpáti 8/6. Győr 7, Kovács M. 2, Kövecs 2, Fülöp Zs. 3/3. Edző: Sipos Ádám.

A két csapat felcserélte a pályaválasztói jogot, így először a fővárosban találkozott egymással. A duplával majd triplával indító Szőnyi Dániel vezérletével a vendégek kezdtek jobban, pontosabban, s gyorsan elléptek 12-4-re. A hazai időkérés Mihalics Gábornak tette a legjobbat, szinte egymaga vezette azt a 11-2-es műszakis rohamot, amellyel fordított a vendéglátó. Bár ekkor még Pungor Szabolcs hármasával visszavették a vezetést a vendégek, a negyed utolsó 3 percében egy Szálas Gábor vezette 13-2-vel 10 pont fölötti előnnyel zárta az első 10 percet a BME-MAFC együttese.

A második szakasz első fele Pungor és Dobos Viktor dobópárbaja mellett kiegyenlített játékot hozott. A szakasz második felében egyértelműen rákényszerítette ellenfelére akaratát a hazai gárda, s egy 11-0-lal 20 pont fölé növelte előnyét. 

A fővárosiak a 3. negyed hajrájáig tartották 20 pont körüli előnyüket, ám a szakasz végén a szívós baranyai társulat egy 8-0-lal a 10 pontos lélektani határ közlébe küzdötte föl magát. A záró etapot Dobos és Szálas jóvoltából 13-0-lal kezdve eldöntötte a meccset a maga javára a hazai együttes.

Bagi Melinda: Nagyon örülök a győzelemnek. A harmadik negyedben egy kisebb hullámvölgybe kerültünk, de átlendültünk rajta, és a negyedikben már hasonló jétékkal rukkoltunk elő, mint az első félidőben, és ezzel eldöntöttük a mérkőzést. A védkezésünkön még sokat kell csiszolni, remélem, a második félidőben ebben is tudunk javulni.

Sipos Ádám: Bár a teljes keretünkkel álltunk ki, a lendület és a győzelem sajnos elmaradt. Gratulálok a BME csapatának, remélem, a saját pályánkon jobban megnehezítjük a dolgukat.

Statisztika

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink