114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

B33 kosár EEB-n a pécsi egyetemista lányok végeztek a magyarok közül a legjobb helyen

Nem úgy jött ki a lépés a magyar egyetemistáknak a horvátországi Splitben megrendezett B 3x3 kosárlabda EEB-n, ahogy eltervezték. A magyarok legjobb helyezését a Pécsi Tudományegyetem női (11. hely) csapata érte el.

15 női és 23 férfi csapat küzdött a B 3x3 kosárlabda EB érmeiért. Horvátország mellett Magyarország delegálta a legtöbb csapatot a tornára (szám szerint ötöt). A magyarokat a nőknél a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Testnevelési Egyetem (TE), míg a férfiaknál az előző két egyetem férfi csapata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) csapata képviselte. 

 

A nőknél a PTE a 11., a TE a 12. helyen végzett, míg a férfiaknál a TE a 14., a BME a 18., míg a PTE a 22. helyen zárta a tornát.

 

A hárompontos dobóversenyen, melyet az EEB keretén belül rendeztek a Petrucsik Bence (TE) egyetlen ponttal maradt csak le a bajnoki címről, s végül második helyen végzett, míg Mihalics Gábor (BME) a 4. helyet szerezte meg.

 

Mihalics Gábor (BME)

A zsákoló versenyen Debreceni Dániel (TE) látványos figuráival a harmadik helyen végzett.

 

VÉGEREDMÉNYEK:

 

Nők:

 1. Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (UKR)
 2. Lithuanian Sports University (LTU)
 3. University of Ljubljana (SLO)
 4. National University of Physical Education and Sport (ROU)
 5. University of Nantes (FRA)
 6. Tallinn University (EST)
 7. Moscow State Academy of Physical Educaiton (RUS)
 8. University of Split 1 (CRO)
 9. University of Bordeaux (FRA)
 10. University of Aveiro (POR)
 11. University of Pecs (HUN)
 12. University of Physical Education (HUN)
 13. University of Split 2 (CRO)
 14. Canakkale Onsekiz Mart University (TUR)
 15. University of Girona (ESP)

 

Férfiak:

 1. University of Kragujevac (SRB)
 2. Saint-Petersburg State University of Technology and Design (RUS)
 3. University of Split 2 (CRO)
 4. University of Split 1 (CRO)
 5. Wroclaw University of Science and Technology (POL)
 6. University of Genova (ITA)
 7. University of Ljubljana (SLO)
 8. University of Girona (ESP)
 9. University of Primorska (SLO)
 10. Middle East Technical University (TUR)
 11. Technion - Israel Institute of Technology (ISR)
 12. University of Montenegro (MGO)
 13. University of Shumen (BUL)
 14. University of Physical Education (HUN)
 15. University of Minho (POR)
 16. Petroleum-Gas University of Ploiesti (ROU)
 17. University of Bordeaux (FRA)
 18. Budapest University of Technology and Economics (HUN)
 19. St. Cyril and St Methodius University of Veliko Turnovo (BUL)
 20. Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (UKR)
 21. University North (CRO)
 22. University of Pecs (HUN)
 23. Nova University of Lisbon (POR)

 

 

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM MECCSEI ÉS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA

 

A CSAPAT: Dobos Viktor, Szálas Gábor, Mihalics Gábor, Kiss Lajos

 

CSAPATVEZETŐ: Bagi Melinda

 

CSAPATSORSOLÁS: Split 2., Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Románia

 

Bagi Melinda beszámolója:

Az első meccsen 8-7-re kikaptunk a lisszaboni egyetem csapatától sajnos. A második meccsen is kikaptunk Szlovéniától 11-6-ra. Fizikálisan nagyon erősek voltak és a játékvezetők engedték a nagyon kemény és durva játékot, amiben nem tudtuk felvenni a versenyt az ellenféllel.

 

A harmadik meccsen viszont legyőztük a Split2 csapatát 12:11-re. Mihalics Gábor "belőtte" magát a dobóversenyen szerencsére (ahol a 4. helyezést szerezte meg), és a mérkőzés végen két 3 pontos találatot is elsüllyesztett 15 mp alatt, így nagyot fordítva győzedelmeskedtünk a csoportunkat vezető horvátok ellen.

 

A lengyel egyetemistákkal a küzdelem kiélezett volt, melyen 12-11-re győztünk. 5 másodperccel a lefújás előtt Kiss Lajos értékesítette a büntetőt és a lengyel irányító 3 pontos kísérletét még blokkolta is.

 

A román csapatot nem sikerült megverünk, így a 13-23 helyekért játszunk tovább, sajnos első körben a TE csapatával sorsoltak össze bennünket.

 

A legutolsónak bizonyuló mérkőzésünkön kikaptunk a TF-től, amelyen Dobos Viktor volt csapatunk legjobbja és motorja.

Összességében 18. helyen zártuk a tornát.

 

 

A TESTNEVELÉSI EGYETEM MECCSEI ÉS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA

 

A CSAPAT:

Férfi: Boinitzer Dávid, Debreceni Dániel, Mohay Péter, Petrucsik Bence

Női: Kováts Gabriella, Magyar Bianka, Németh Alma, Sándorfi Réka

 

CSAPATVEZETŐ: Baksa Szabolcs

 

CSAPATSORSOLÁS:

Férfiak: Franciaroszág, Szlovénia, Spanyolország, Olaszország, Portugália

Nők: Szlovénia, Románia, Horvátország, Észtország,

 

 

Baksa Szabolcs beszámolója:

A Testnevelési Egyetem és sportegyesülete a TFSE 2 csapattal (egy fiú és egy lány) vágott neki az idei EUSA 3X3 tornának.

A kiutazás "esemény mentesen" zajlott, 8 óra alatt leértünk Splitbe saját kisbuszunkkal, majd a belvárosban való tájékozódás után az egyetemi kampuszt is megtaláltuk, s az akkreditáció után megnéztük a versenyhelyszínt. Másnap délelőtt mindkét csapat közösen edzett egyet órát, majd az esti Technikai Értekezlet előtt úsztunk egyet a tengerben is. A technikai értekezleten aztán elkészült a sorsolás. A Férfiak a "D" jelű 6 fős csoportba kerültek, a Nők a "C" jelű 5 fősbe.

Szerdán női csapatunk játszott először a későbbi bronzérmes román egyetem ellen, ahol kemény, fizikális játékkal végül szép 1 pontos magyar győzelem született (TFSE - National University of Physical Education and Sport: 15 : 14).

Második csoportmeccsét lányaink a C csoport első számú kiemeltjével, a Ljubljanai egyetem csapatával játszották. Sajnos ellenfelünk bizonyította is magas rangsorolását, s fölényes 16-5-ös győzelmet aratott.

Férfi csapatunkra komoly kihívás várt, már rögtön az első mérkőzésen spanyol ellenfél ellen kellett bizonyítaniuk (végül a torna legjobb pontdobója is Girona csapatából került ki). Nagyon komoly energiákat mozgósított mindkét alakulat. Dominált a védekezés, sikerült a spanyolokat a legalacsonyabb dobott pontú meccsükbe belekergetnünk, de végül mégsem örülhettünk, mert röviddel a meccs vége előtt megszerezték a győzelmet érő pontot, így 8:9-re nyert a Girona.

Második mérkőzésünket az olasz Genovai egyetem ellen játszottuk, ahol ellenfelünk kiemelkedő dobóformát mutatott, s nekünk erre nem volt válaszunk, így öt pontos, 9 : 14 aranyú vereséget szenvedtünk.

Továbbjutási esélyeinket csak a csoport első számú kiemeltje, a Bordeaux-i egyetem csapata elleni győzelemmel tarthattuk életben. A nap és talán a torna legnehezebb, így legalacsonyabb pontszámot hozó meccsén óriásit küzdve sikerült 8 : 5-ös győzelmet aratnunk, így tovább éltek reményeink.

 

Csütörtökön férfi csapatunk lépett először pályára, hogy két győzelem esetén a legjobb nyolcba kerülésért játszhattak. Sajnos eddigre már három főre fogyatkozott csapatunk létszáma, egy sajnálatos sérülés miatt. A csoportot fölényesen megnyerő Ljubljana-i egyetem elleni meccsen sokáig tartottuk magunkat, de végül 13 : 21 -es magabiztos győzelmet arattak fölöttünk. Ezzel sajnos elszálltak esélyeink a legjobb nyolcba kerülésért folyatott közdelemben, azonban nem hagytuk, hogy ez kedvünket szegje, s eldöntöttük, hogy csak az elérhető legjobb eredménnyel elégszünk meg. Ennek a portugál Minho egyetem csapata "itta meg a levét", akik az addig mutatott legjobb játékunk ellen nem találtak ellenszert (TFSE : Minho – 21 : 11). Így végül a csoport negyedik helyéről vártuk az alsóházi mérkőzéseket.

 

Női csapatunk két győzelem esetén csoport másodikként biztos továbbjutó helyen szeretett volna végezni. Erre jó esélyei is mutatkoztak miután 11: 8-ra legyőzték a helyi Spliti egyetem második számú csapatát. A továbbjutás eldöntése a Tallin elleni meccsre maradt. Nagyon jól kezdtek lányaink, több ponttal is vezettek, azonban ellenfelünk sikeres 2 pontosokkal visszajött a mérkőzésbe és 12 : 18-ra nyerték a meccset.

 

Péntekre maradtak a helyosztók, ahol a sors fintoraként a BME csapatával sorsoltak össze minket, akikkel amúgy is baráti kapcsolatot ápolunk. Ettől függetlenül mindkét fél komolyan vette a mérkőzést, és teljes erőbedobással harcolt a győzelemért. Végül mi örülhettünk a 19 : 14-es győzelmünknek, s így folytathattuk utunkat az "alsóház bajnoka" cím megszerzéséért.

 

Következő ellenfelünk a csoportmeccsek során már egyszer "két vállra fektetett" portugál Minho csapata volt, akiknek ismét nem termett babér ellenünk. A mérkőzés végére közelebb férkőztek hozzánk, s az utolsó pillanatban hosszabbításra mentette ellenfelünk a találkozót, melyet aztán egy gyorsan értékesített duplával megnyert csapatunk. Így bejutottunk az alsóházi döntőbe.

 

A 13. helyért folytatott ütközetet egy addig teljesen ismeretlen ellenféllel, a bolgár University of Shumen egyetemmel vívtuk. Nagy küzdelmet, s fizikális harcot hozott a találkozó, látszott, hogy mindkét fél a csalódottság ellenére nagyon komolyan veszi a mérkőzést. Felváltva vezettek a csapatok, a bolgárok pedig sokat állhattak a vonalon, mely végül el is döntötte a találkozót. Egy ponttal nyertek.

Lányaink ellenfele a portugál University of Aveiro volt az alsóházban. Csapatunkon a harmadik napon már nagyon meglátszott a sorozatterhelés (egy héttel korábban Miskolcon szerepeltek az 5-5 elleni EUSA kosárlabda tornán sikeresen), melyet ki tudott használni a portugál csapat, akik meg is szerezték a győzelmet.

Férfi csapatunk így végül a 14., míg női csapatunk a 12. helyen zárt a tornán.

 

Az eredményekkel összességében nem lehetünk elégedetlenek, hisz a, torna a csapatokat tekintve nagyon magas szakmai színvonalat képviselt, nagyon erős és képzett ellenfelekkel kellett megküzdenünk, ahol egyszer sem bizonyultunk esélytelennek, többször is hagytuk el győztesen a pályát (fiúk: 4-4, lányok: 2-3), s sok szép megmozdulást láthatott tőlünk a közönség.

Sokat tanultunk, melyet igyekszünk a jövőben felhasználni és kamatoztatni, hogy az elkövetkezendő tornákon előrébb végezhessünk.

 

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MECCSEI ÉS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA

  

A CSAPAT:

Nők: Szűcs Lilla, Szűcs Réka, Sellei Dalma, Késői Melinda

Férfiak: Bátor Zoltán, Berkics Bence, Nagy Bence, Kiss Milán

 

CSAPATVEZETŐ: Hári József

 

CSAPATSORSOLÁS:

 

Nők: Horvátország- Split, Litvánia, Spanyolország, Franciaország

 

Férfiak: házigazda Horvátország -Split, Izrael, Bulgária, Montenegró

 

 

Hári József beszámolója:

Július 26-án a PTE lányai 3, fiaink pedig 2 meccsel kezdtél a B33 kosárlabda EEB-t. A lányok egy győztes és egy vesztes meccsel (ahol a hosszabbításban maradtak alul), míg a  fiúk szoros vereséget szenvedtek az első etapban.

 

Hatalmas csaták, óriási PTE szív, mindkét csapatunk játszott a helyi egyetem csapataival. A lányok 16 : 10-re verték a Split 1. csapatát, mely mérkőzés bombasztikus volt. A fiaink oroszlánként küzdöttek, a helyi Split 1. csapata ellen, ahol a csapat átlagmagasság két méter volt. A meccs közepéig vezettünk 3-4 ponttal, majd egy játékosunk végleg lesérült és jött a hazai, rövid idő alatt 1:9 es fault arány alakult ki a hazaiak javára, így 11 : 15-re nyertek a hazaiak.

A lányok, 2 győzelemmel, egy vereséggel csoport másodikként zárták az etapot, a fiúknak élet- halál harcot kellett vívniuk a továbbjutásért Izrael és Montenegró ellen. A Montenegró ellen fej- fej melletti volt a küzdelem, majd következett a hosszabbítás, ahol a montenegróiak jó irányzott triplája döntötte el a mérkőzést és állította be a 10 : 9-es végeredményt.

 

A fiúknak Izraelt kellett volna legyőzniük a továbbjutáshoz: nagy csatában, nagyot küzdöttek, de a szerencse most se állt melléjük, sok kosár alattit rontottak és sajnos Izrael szoros csatában pár ponttal jobbnak bizonyult, így a fiúk nem jutottak tovább.

 

A lányok hatalmas csatát vívtak a litván Testnevelési egyetem csapatával, az utolsó másfél percig fej- fej mellett küzdöttek, felváltva estek a kosarak, a vége 8:5 oda, így másnap Romániával küzdöttek meg, ahol 8 : 18-as meggyőző fölénnyel nyertek, de sajnos a Bordeaux-i egyetemistáktól kikaptak, így nem jutottak ők se a legjobb 8 közé.

 

A fiúk a 22., míg a lányok a 11. helyen zárták a viadalt.

Sok kemény csata, rengeteg tapasztalat...Mindkét csapatunk nagyon akart, a lányok kis szerencsével, akár dobogó közelébe kerülhettek volna, a fiúk egy nagyon erős mezőny közepéhez jók....jelenleg....Sokat fogunk tanulni és megyünk tovább....köszönjük egyetemünk támogatását! Hajrá PTE!

 

  

Ezúton fejezzük ki köszönetünket a csapatoknak és kísérőiknek, név szerint: Bagi Melindának (BME), Hári Józsefnek (PTE), Baksa Szabolcsnak (TE) a képekért és az élménybeszámolókért, melyek a cikk alapját képezték.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink