114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Az Utcai Sportok Világjátékán is bizonyítana a BMX freestyle magyar nagyágyúja

Szepesi Tibor (SZIE) országos bajnok válogatott BMX-kerékpáros semmi pénzért nem hagyná ki az Utcai Sportok Világjátékát (WUG), mert mint mondja: „Ez a világ egyik legmenőbb extrémsport fesztiválja”.

Olvasási idő: 3 perc

Szöveg: Márványkövi Ferenc

Fotó: Molnár Mátyás

Szeptember 13-án kezdődik, és három napon át pörög a világ vélhetően egyik legmenőbb extrémsport fesztiválja, az Utcai Sportok Világjátéka (Word Urban Games). A budapesti rendezvényen jelen lesz a világ huszonnégy legjobb BMX-versenyzője is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a BMX freestyle is szerepel a tokiói nyári olimpia programján, ezért minden bizonnyal nagy érdeklődés övezi majd a viadalt.

Még nem tudni, ki képviseli Magyarországot a nem mindennapi eseményen, de reményeink szerint Szepesi Tibort, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának élelmiszermérnök-szakos hallgatóját a legjobbak között láthatjuk majd!

 

M.F.: Nem zavar, hogy még nem lehet tudni, ki képviseli Magyarországot az Utcai Sportok Világjátékán, a Top 24-es döntőben?


Sz.T.: Egyáltalán nem, és remélem, sikerül kvalifikálnom magam a legjobbak közé! A szervezők eredetileg csak a világ huszonnégy legjobb riderét hívták meg az eseményre, de mivel jelenleg nincs magyar versenyző a világelitben, valahogy meg kellett oldani, hogy a szurkolók magyar BMX-eseket is láthassanak a legjobbak között. A szervezők ezért kitalálták, hogy a harminc legjobb magyar BMX-kerékpárosnak rendeznek egy külön versenyt, amelynek győztese összemérheti erejét a világ legjobbjaival.

M.F.: Szerinted miben rejlik a játékok különlegessége?


Sz.T.:
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy az eseményre meghívták a világ legjobb extrémsportolóit, akik hat sportágban mérhetik össze tudásukat. Ez olyan hiánypótló kezdeményezés, amely – mindamellett, hogy ingyenes – lehetőséget kínál, hogy a rendezvényre kilátogatók ne csak nézzék, hanem ki is próbálják ezeket a sportágakat. Ráadásul a nézők olyan sportolókkal is találkozhatnak, akikkel egy hétköznapi BMX-versenyen aligha.  

 

M.F.: Ebben az évben számos nemzetközi versenyen vettél már részt, a játékokra is hasonlóan készülsz, mint a világkupa és az Európa-kupa-versenyekre?


Sz.T.: 
Igen, hiszen a játékokon is ugyanolyan BMX-pályát építenek, mint a nemzetközi viadalokon, így nem lesznek ismeretlenek az elemek. Annak lesz nehezebb bekerülnie a legjobbak közé, aki nem rendelkezik elegendő nemzetközi rutinnal, és nem ismeri a nemzetközi versenyeken használt pályákat.

M.F.: Ha jól értem, a játékok kitűnően szolgálják a nemzetközi versenyekre és az olimpiai kvalifikációra történő felkészülést is.


Sz.T.: Így van. Úgy tekintek rá, mint egy tét nélküli világversenyre, hiszen itt nem lehet olimpiai pontokat gyűjteni, a színvonal mégis magas lesz. A legjobb az egészben, hogy teher nélkül versenyezhetek. 

 

M.F.: Mi a fontosabb? A jó szereplés vagy a részvétel?


Sz.T.:
Mivel minden versenyen saját magamat, és nem az ellenfeleimet szeretném legyőzni, ezért természetesen most is inkább a jó szereplést helyezem előtérbe. A magyarok közötti viadalt mindenféleképpen meg szeretném nyerni, ami azt jelentené, hogy a világ legjobb BMX-eseivel is megmérkőzhetek. Akkor már nem a helyezés, hanem a részvétel lesz a fontos.

M.F.: Elkezdted már a felkészülést a játékokra?


Sz.T.: Még nem, mert jelenleg vidéken tartózkodom egy pálinkafőzdében, de próbálom úgy alakítani az időbeosztásomat, hogy elég időt szánhassak az edzésekre.

 

M.F.: Csak nem iszol előre a medve bőrére?


Sz.T.: Dehogyis, soha nem tennék ilyet! Az egyetem erre a helyszínre szervezte a szakmai gyakorlatot, amely hamarosan befejeződik. Már alig várom, hogy elkezdődjenek a játékok, és újra nyeregben legyek!

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink