114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Az Universiade bajnok dr. Magyar Zoltán az új Nemzet Sportolója

Az Universiade és kétszeres olimpiai bajnok dr. Magyar Zoltánt választották a Nemzet Sportolói új, 12. tagnak március 11-én a Magyar Sport Házában. A korábbi bajnok tornász, aki jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke és a Magyar Torna Szövetség elnöke, Nemzet Sportolóvá emeléséről a Kormány döntött.

A Nemzet Sportolói társaságban Buzánszky Jenő, az Aranycsapat utolsóként távozott tagjának halálával üresedett meg egy hely még januárban.

A választáson a Nemzet Sportolói többségétől a legtöbb szavazatot kapott sportolót, jelen esetben Magyar Zoltánt terjeszti a sportpolitikáért felelős miniszter a Kormány elé. A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a hatvanadik életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

Az 1977-es szófiai Universiade bajnoka így nyilatkozott a kinevezéséről a mob.hu-nak: „Hatalmas megtiszteltetés, hogy tagja lehetek ennek az illusztris társaságnak. Legendás bajnokok fogadnak maguk közé, ráadásul legfiatalabbként, ezzel elismerve a múltamat és a jelenemet. Köszönöm nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem”

Magyar Zoltán a hetvenes évek leghíresebb, egyben legnépszerűbb magyar sportolója, a lólengés újító világklasszisa. Vígh László fedezte fel, s vezette a sikerek útján. A Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor elemeket ő mutatta be először a világon.

1976-ban Montréalban, majd 1980-ban Moszkvában nyert olimpiai bajnoki címet. 1977-ben Universiade aranyérmet szerzett Szófiában. Háromszoros világ- és Európa-bajnok és harmincötszörös magyar bajnok.

 

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Weltner Györgyné Ivánkay Mária. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő.


DR. MAGYAR ZOLTÁN:
Született: Budapest, 1953. december 13.
Eredményei: 2x olimpiai bajnok (1976 Montréal, 1980 Moszkva), 3x világbajnok (1974 Várna, 1978 Strasbourg, 1979 Fort Worth), 3x Európa-bajnok (1973 Grenoble, 1975 Bern, 1977 Vilnius)
Díjak, elismerések: 8x Az év magyar tornásza, 3x Az év magyar sportolója, az FTC örökös bajnoka, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Magyar Örökség-díj, Ferencvárosért emlékérem, A magyar tornasport halhatatlanja, Prima-díj

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink