114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Az energiaital valóban szárnyakat ad? Kiszámoltad már, milyen áron?

Napjaink „divatja” a laza testtartású, trendi cuccokba bújt, karikás szemű egyén, aki már korán reggel státusszimbólumként kapaszkodik a fémdobozába.

Olvasási idő: 3 perc

Régen a kóla „szorongatása” volt menő – akik rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztották 30-as éveikre jó esetben „csak” ízületi gondokkal küzdenek -, ezt az életérzést napjainkra már az energiaitalok „kínálják”.

 

 

A reklámok szerint, ha lendületre, gyorsaságra, testi és szellemi frissességre van szükségünk, az energiaital hoz megváltást. Sokan éppen ezért üdítőként tekintenek ezekre a termékekre és hasonlóan nagy mennyiségben is fogyasztják azokat. Mi több, számos esetben sportolás előtt is az energiaitalokra esik a választás, tőlük várjuk ugyanis az utolérhetetlen gyorsaságot, a legyőzhetetlen erőt és állóképességet.

              
Hihetünk-e a reklámoknak?

Az energiaitalok nem a klasszikus értelemben vett üdítők, szomjoltásra nem alkalmasak! Nem is sportitalok, mivel a sportolás közben elvesztett folyadék, ásványi anyag pótlására nem megfelelőek.


Tudod egyáltalán, mit iszol?

Az energiaitalok olyan szénsavas italok, melyek frissítő, élénkítő hatású anyagokat tartalmaznak. Ilyen a koffein és a taurin, de ezek mellett számos egyéb összetevő is megtalálható bennük. Például B-vitaminok, cukor vagy édesítőszer, glükuronolakton, inozitol, aromák, színezékek és növényi kivonatok (guarana, ginzeng, Gingko biloba, aloe). Egyes energiaitalokban akár 30 féle összetevő is lehet.

 

Megennél egyszerre 10 kockacukrot?

Ugye nem. Pedig egyes energiaitalokban ennyi cukor is lehet.

Vajon meginnál 3 kávét egymás után?

Pedig lehet, hogy azt teszed.  Elolvastad valaha is az ital címkéjét?

Megennél valamit, amiről fogalmad sincs mi van benne?

Nyilván nem.

Akkor miért iszol ilyet, vakon bízva a reklámokban és más promóciókban?

 

Sokféle függőség létezik… Sejted, ugye?

A napindításkor elfogyasztott energiaital élénkítő hatása elmúltával fáradtság jelentkezik, mely újabb doboz energiaital fogyasztásra ösztönöz. Mire észbe kapunk már 2-3 dobozt is megittunk egy nap. (Ne feledjük ez már 6 kávé és 30 kockacukor!)  Az egész éjszakai álmatlanság után, hogy ne aludjunk látványosan az órán, újabb adagot döntünk magunkba.

Ha magadra ismertél, ideje fontolgatni a napi adag csökkentését, majd egyre ritkábban inni, végül felhagyni ezzel az önromboló függéssel. Nézd más szemszögből: ha nem élsz vele, jobb lesz a közérzeted, több lesz a pénzed (!) és nem a pörgés/fáradtság ördögi körét futod egyfolytában.

 

 

Szépíthetjük, de a szer tönkretesz!

Az energiaitalok a központi idegrendszerre hatva túlzott ingerlékenységet, nyugtalanságot, szorongást, pánikot, álmatlanságot okozhatnak. Előfordulhat tőlük erős fejfájás, hányinger és hányás, de erős szívdobogás, szívritmuszavar is, sőt rejtett szívbetegség esetén akár hirtelen halál is. Ezekért a hatásokért többek között a magas koffeintartalmuk a felelős. Sőt, az egyéb élénkítő hatású anyagaik fokozhatják is a koffein hatását, így sokszor a hatásuk előre kiszámíthatatlan. Ráadásul a koffein-érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni.   

 

Biztosan könyékig unod már a szöveget, de érdemes lenne befogadni is:

Az alkohol és energiaital együtt-veszélyes kombó!

Néhány ital után, a kijózanodásért fogyasztott energiaital(ok), vagy az alkoholos energiaital koktélok fogyasztása nagyon merész vállalás. Azon túl, hogy folyadékhiányos állapotot, akár kiszáradást idézhetnek elő, csökkentik a reális helyzetértékelést, irreálisan bevállalóssá tesznek, mely egyaránt ön-és közveszélyes.

 

Az energia nem a fémdobozból jön! (Alapból veled kéne, hogy legyen…)

Az energia titka az egészséges életmód. Változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, sport, elegendő alvás (legalább 7 óra/nap).

 

 

Energiaital a kávéba? – És mit isznak a nem önpusztítók?

Mindenekelőtt tartsunk egy kis önvizsgálatot, gondoljuk végig miért és mikor isszuk az energiaitalt? Ha reggeli „felpörgéshez”, akkor próbáljuk helyette inkább a kávét, erősebb teát. (Persze a megfelelő mennyiségű alvás is segít.) Ha szomjúság ellen, akkor válasszuk a vizet, ízesítsük bármely friss gyümölccsel, vagy fogyasszunk gyümölcslevet. A buliban fogyasztott alkoholba kevert cukros pörgető helyett is igyunk inkább alkoholmentes koktélt! (Még a kézben is jobban mutat.)

Sporthoz, jó választás lehet a sportital! Egészséges szervekre, ép testre még hosszú évekig szükségünk van, ne csak a tanulmányaink terén legyünk hát tudatosak!

 

 

 

Szöveg: Testnevelési Egyetem – Sport-táplálkozástudományi Központ

Fotó: pixabay

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink