114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Az egyetemi sport és az egyetemi egészségfejlesztés – dr. Székely Mózes előadása az Almati Téli Universiade tudományos konferenciáján

Ha Universiade, akkor sporttal és felsőoktatással foglalkozó konferencia is. Idén február 3-4. között a Kazah Sport és Turisztikai Akadémia ad otthont  „Innováció – Oktatás – Sport” címmel a FISU és az Universiade kazah szervezőbizottsága által megrendezett hagyományos konferenciának.

Megtiszteltetés a magyar egyetemi sport számára, hogy dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, a FISU Oktatási Bizottságának külső tagja a meghívott előadók – Oleg Matyitsin professzor, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke, Jenny Mann, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportkapcsolatokért felelős vezetője, az ukrán Vladimir Platonov professzor, a “Science in the Olympic Sports” orosz nyelvű lap főszerkesztője, valamint a kanadai Erin Wedford, a WADA képviselője – között szerepelt.

 

Dr. Székely Mózes - főtitkár MEFS

A nagyszabású konferencia Brahms: Magyar táncok. c. zeneművével kezdődött, amely a magyar delegáció számára különösen kedves bevezető volt.

Az első napon három részben hangzottak el plenáris előadások, melyek között egyértelműen dr. Székely Mózes előadása „dobta bele a követ az állóvízbe”.

 

A szekció az „Egyetemi sport – az egészségfejlesztés és az Universiade bajnokok útja” címet viselte. Milyen is lehet ezen a területen az új, innovatív megközelítés? Dr. Székely Mózes válaszát erre a kérdésre már az előadás címe alapján sejthettük: Az egyetemi sport és az egészségmegőrzés évszázados értékekre és az új trendekre épülő fejlesztése Magyarországon.

 

Előadásában kiemelte, hogy a múlt értékeit és eredményeit nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az idén 110 éves, Európában első egyetemi sportszövetség, a MEFS stratégiája szerint a sport lehet az alapja az egyetemi egészségfejlesztésnek. Olimpiai érmeinket tekintve a világ 9. legeredményesebb nemzete vagyunk, az egyetemi sport fejlesztésének és a kettős életpályamodellnek közös sikere, hogy olimpiai bajnokaink és pontot szerzett sportolóink kétharmada egyetemista vagy diplomás. A legújabb időkben az országos egyetemi sportiroda-hálózat kialakításával pedig megteremtettük a szervezeti hátterét az intézményi szabadidősport fejlesztésének.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az egyetemek a „Kiváló elme – kiváló test” évezredes gondolatát nem teszik magukévá és nem alakítják ennek mentén stratégiáikat és programjaikat, akkor a jövő generációival szemben komoly tartozást halmoznak fel. A szellemi tudás fejlesztésével egyenrangúnak kell tekinteni a felsőoktatásban a sport és ezen keresztül az egészség fejlesztését.

 

Egyértelmű, hogy a fenntarthatóság részeként a sport és az egészségfejlesztés kiemelt szerepet kell hogy kapjon, egyik legfontosabb elem lesz a jövő generációi számára a megfelelő életminőség kialakításában. Az előadás üzenete, hogy egyrészt a 18-25 év közötti hallgatók esetében az egészségfejlesztés egyik legfontosabb eszköze a „Mindenki sportja” („Sport for All), vagyis a szabadidős sportolás megszervezése. Másrészt a nemzetközi tapasztalatok alapján a széles értelemben vett egészséget – vagyis a testi, lelki, szellemi és szociális jól-létet – egy új szervezési kultúraként kell integrálni a jövő felsőoktatásába. Reményét fejezte ki, hogy a világ legjobb egyetemihez csatlakozva mindenhol magukévá teszik ezeket a gondolatokat, és a jövő generációi büszkék lesznek azokra, akik egyetemi- és sportvezetőként, együtt hathatósan tettek az egészségesebb jövőért.

 

Az előadáson részt vett dr. Kamuti Jenő,  a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a MOB elnökségi tagja, aki az olyan példaképek sorában is említésre került, akik Universiade-győztesként, később olimpiai érmesként lettek elismert sportvezetők: Kamuti Jenő (1959-1965), Kárpáti György (1963), Schmitt Pál (1965), Magyar Zoltán (1977), Szekeres Pál (1985), Borkai Zsolt (1987), Szabó Bence (1987, 1989), Ábrahám Attila (1987), Nagy Tímea (1989-1997), Steinmetz Ádám & Székely Bulcsú (2003), Cseh László (2011).

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink