114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Amíg lehet, mozogj kint! A szabadtéri testedzés előnyei

Még a hűvös időben is megéri a szabad ég alatt mozogni, mert nemcsak a természetben gyönyörködhetünk, hanem – az otthoni workouttal ellentétben – számos előnyös élettani és mentális hatása is van. 

Olvasási idő: 3,5 perc 

 

Minél hidegebbre fordul az időjárás, annál nehezebb rávenni magunkat, hogy futó- vagy túracipőt húzzunk vagy bringára pattanjunk, habár a szabadtéri testmozgásnak számos előnye van az otthoni és az edzőtermi sportolással szemben.  A súlyosbodó járványügyi helyzetben bezárni kényszerültek a fitnesz termek, így sokan az otthoni, illetve a szabadtéri tréning mellett döntenek.

Nyilvánvalóan számos szempontot figyelembe kell vennünk, amikor arról kell döntenünk, hol mozogjunk, ám rengeteg érv szól amellett, hogy ha lehet, inkább a szabad ég alatt vezessük le felesleges energiánkat. Nézzük szép sorban, melyek ezek!   

Előnyök

 • Ha kint sportolsz, szorosabb kapcsolatba kerülhetsz a természettel. Futás vagy bringázás közben állandóan változik a környezet, ami csökkenti a monotonitás érzését. Ezen kívül folyamatosan alkalmazkodnod kell a terep adottságaihoz, ami sokkal jobban megdolgoztatja izmaidat, mint amikor a futópadon gyűröd a kilométereket.
 • Ha lehetőséged van rá, olyan helyen sportolj, ahol tiszta a levegő! Fuss parkban vagy a városszéli erdőben, kirándulj a közel eső hegyekben, bringázz zöldövezetben! Bármennyire is hihetetlen, egy tanulmány szerint a városi szoba levegője sokkal szennyezettebb, mint a kinti.
 • Ősszel és télen sokan küzdenek D-vitamin hiánnyal. Különösen fontos, hogy a járvány idején természetes úton is jussunk D-vitaminhoz - habár a tévhittel ellentétben ez nem fedezi a napi szükségletet, de kiegészítésként kiváló -. Ezért amikor kisüt a nap, irány a természet!
 • Szintén hihetetlenül hangzik, de a természetben sportolás teljesen más ingereket küld az agynak, mintha edzőteremben futópadoznánk. Ezért a szabadtéri testmozgás sokkal nagyobb mértékben járul hozzá mentális jóllétünkhöz, mint a négy fal közötti.
 • Szintén tanulmány támasztja alá, hogy már akár napi öt percnyi kinti testedzés is jelentősen növelheti önértékelésünket, főként akkor, ha zöld környezetben vagy vízközeli terepen sportolunk. Ráadásul ehhez elég kis vagy közepes intenzitású testmozgást végeznünk.
 • Végül az sem utolsó szempont, hogy rengeteg pénzt spórolhatunk meg azzal, ha a szabad ég alatt workoutolunk, ráadásul legtöbb esetben semmilyen eszközre sincs szükségünk.

 

Mire figyelj, ha kint sportolsz?

 • Amennyiben van valamilyen alapbetegséget, kérd ki háziorvosod tanácsát, mielőtt elkezded a kinti testmozgást! Nem ajánlatos esős vagy erősen párás időben kint sportolnod, ha krónikus felső légúti betegségben szenvedsz.
 • Reggelente általában tisztább a levegő, sőt energiaszintünk is magasabb, így érdemes kinti tornával kezdenünk a napot.
 • Ügyelj arra, hogy ne a legnagyobb hidegben menj mozogni, mert rendkívül módon leterheli a szervezetedet és ízületeidnek sem tesz jót!
 • Figyelj a réteges öltözködésre, amely megóv a megfázástól és a náthától! Manapság elképesztően profi, a szabadidő-sportoláshoz tökéletes, vízálló és hőtartó sportruhákat viselhetsz.
 • Fura, de télen is hamar leéghet a bőröd akár síelés, akár bringázás közben, ezért használj fényvédő krémet!
 • Nemcsak nyáron, hanem télen is könnyen kiszáradhatsz testmozgás közben, ezért mindenképpen gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról!
 • Végül, de nem utolsósorban: nem minden szabadtéri hely alkalmas sportolásra. Olyan helyet keress, amely biztonságos és elég tágas a tréningre!

 

Tudtad?

Nem kell túlságosan komoly dologra gondolnod, amikor a kinti testmozgásról beszélünk. Lehet egy egyszerű, strukturált program is, amelynek során a természet adta lehetőségeket használod ki. A gyors séta vagy éppen a kertészkedés is mérsékelt fizikai tevékenységnek minősül, amely közben egy 70 kilós férfi akár 330 kalóriát is elégethet egy óra alatt.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: acefitness.org, everydayhealth.com, piedmont.org
Kép: pinterest.com, freepik.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink