112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Akik még a magyarokat is megelőzték – egyetemi sport az USA-ban

Miközben az USA nemzeti irányító testülete fontos szerepet játszik az amerikai egyetemisták FISU rendezvényeken való részvételének irányításában, a felsőoktatási intézmények hallgatói egy olyan amerikai egyetemi rendszerben sportolnak, ahol körülbelül 1100 intézményben 500 000 diák vesz részt az egyetemeken belüli versenyeken és milliók űzik a szabadidős sportokat.

 

A megbeszéléseken az USA-IUSF tisztviselői megosztották a 2017-es nyári Taipei Universiade amerikai jelenlétéről szóló információkat. A küldöttség több mint 500 fős lesz (sportolók és kísérők együtt), és várhatóan minden sportágra kiterjed, kivéve a Wu-shu-t. Érdemes megjegyezni, hogy a pályaatlétikai csapat a Houston egyetemi hallgatóiból áll, akiket Carl Lewis és Leroy Burrell eddz éppen.

 

A FISU találkozó egyik legfontosabb eseménye az volt, amikor Mark Emmert, a National Collegiate Athletic Association (NCAA) elnöke üdvözölte Matytsin és Saintrond urakat a szervezet székhelyén.

 

„A találkozónkból egyértelműen kitűnt, hogy mind a FISU, mind az NCAA azonos célokért küzd: a sport pozitív értékeinek felhasználásával segítséget nyújt a hallgatóknak végső határaik elérésében" - mondta Oleg Matytsin a FISU elnöke. "Figyelembe véve ezt a közös célt, nem meglepő, hogy sok közös területet találunk, és örömmel látom, hogy mennyi közös eredményt fogunk tudni együtt elérni a jövőben. Örömmel ismerkedtem meg az NCAA több mint 110 évnyi, a sportoló hallgatók támogatásában elért eredményével.

 

„Nagyra értékelem, hogy a FISU elismeri a sport erejét és a sport előmozdításának fontosságát az egyetemi szellemmel összefüggésben" - mondta Mark Emmert, az NCAA elnöke. "A világ egyetemei sportvezetőinek továbbra is pozitív példát kell mutatniuk abban, hogy a diákok ne csak versenyezzenek, hanem a sport által képezhessék is magukat. Ennek a célnak az elérése érdekében izgatottan dolgozom együtt a FISU-val. "

 

„A FISU nemrégiben olyan modellre váltott, amely szerint az egyetemek közvetlenül is versenyezhetnek néhány nemzetközi versenyen, miközben a nemzeti csapatok hagyományos modelljét is fenntartjuk” - tette hozzá Matytsin. „Ez a változás elősegítette az amerikai egyetemek nagyobb részvételét a nemzetközi versenyeken.”

 

Az egyetemi sport jövőbeni lehetőségeinek közös fejlesztése és megvalósítása érdekében első lépésként Mark Emmert részt vesz a következő Nyári Universiaden, Taipeiben rendezendő FISU konferencián, amely az egyetemi sportvezetőket és a világ minden tájáról érkező szakértőket vonultatja fel.

 

A konferencia magyar érdekeltsége, hogy dr. Szikora Katalin, a TE tanszékvezetője mutatja be a magyar egyetemi sport történetét és hozzájárulását a nemzetközi sportélethez. Az pedig már a jövő fejlesztéseit vetíti előre, hogy dr. Székely Mózes, az ELTE tudományos főmunkatársa, a MEFS főtitkára szerzőtársaival (dr. Fábri György, az ELTE egyetemi docense, és Verena Burk, a Tübingeni egyetem mesteroktatója, a FISU Oktatási Bizottság elnöke) az egyetemi rangsorok és a sport közös lehetőségeiről tartanak előadást.

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEKBanner
Banner
Banner
Támogatóink