114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ajándéktárgyakkal hívja sportolásra a hallgatókat a SportPont Program, amelynek Czene Attila lett a védnöke

Az összességében 600 millió forintból megvalósuló, a felsőoktatás sportéletét fejlesztő Sportiroda Hálózatról és a 2014-ben megújuló, 340.000 egyetemi, főiskolai hallgatót megszólító SportPont Programról (SPP) egyeztetett ma Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) elnöke és Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke.

 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a MEFS által országosan meghirdetett SportPont Programban (SPP) mintegy 500 sportrendezvény várja a sportolni vágyó diákokat. A www.sportpont.hu honlapon fellelhető sportolásra hívó eseményeken a hallgatók pontokat kapnak, amelyeket SPP védjegyes sportruházatra és sporteszközökre válthatnak be. Az SPP-hez csatlakozó, szabadidejükben sportoló fiatalok között ingyenes EFOTT jegyeket, kerékpárt, tabletet, okostelefont sorsolnak ki, a legszerencsésebb pedig – az Adidas jóvoltából – 2 jegyet és utat nyerhet a BL győztes Bayern München egyik meccsére.

„Sikerrel ösztönzi sportolásra a felsőoktatásban tanuló hallgatókat az SPP, amely az eddigi tapasztalatok szerint növeli a programhoz csatlakozó felsőoktatási intézmények PR értékét is” - mondta prof. dr. Kiss Ádám, aki úgy látja, jól döntött a MEFS és a HÖOK, amikor az SPP-t elindította, jól döntött az EMMI és a kormányzat, amikor azt támogatta és jó döntést hoztak a fiatalok, akik csatlakoztak a Programhoz.

 

 

A Magyar Olimpiai Bizottság szabadidősportért felelős tagozatának elnöke, Czene Attila szerint egészségesebben élnek, jobban tanulnak, jobb kapcsolati rendszerrel bírnak és a munkaerőpiacon is nagyobb eséllyel indulnak, azok a fiatalok, akik igazolhatóan rendszeresen sportolnak. A MOB alelnöke ezért személyes támogatásáról biztosította a fiatalok rendszeres sportolását elősegítő programot és a MEFS elnökének kérésére elvállalta az SPP védnökségét is. Atlanta olimpiai bajnoka úgy látja: sportoló nemzetté válásunk megteremtésének újabb mérföldköve, a sportélet fejlesztésének iskolapéldája az SPP. Az olimpiai bajnok ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a 18-23 éves generáció rendszeres mozgásra ösztönzése az egészséges életmódhoz vezető út egyik legfontosabb állomása. Aki a felnőtt kor elején elindul ezen az úton, annak a várható élettartama, az egészségesen eltöltött éveinek száma bizonyíthatóan növekszik.

A MEFS elnöke a találkozón beszámolt az Amerikai Egyesült Államokban korábban szerzett tapasztalatairól és a hazai körútja során látott pozitív példákról, amelyek az SPP továbbfejlesztéséhez adnak gyakorlati példákat. Kiemelte az egyetemi sportban példaértékű Debreceni Egyetem sportrendszerét, ahol az intézmény, a karok, a hallgatói szervezetek és a sportegyesület a várossal összefogva az ország legsikeresebb szabadidős- és versenysport eredményeit érte el. Különösen figyelemre méltó, hogy az infrastruktúra bővítése, a rendszeresen sportoló hallgatói létszám növelése és a sportszakmai háttér fejlesztése összehangoltan segíti az igények kielégítését.

 

 

A két szövetség elnöke megegyezett arról, hogy a HÖOK idei EFOTT fesztiválján együttműködési szerződésben rögzítik a felsőoktatásban tanuló hallgatók sportolását segítő közös feladataikat, beleértve a hallgatók ösztönzésére létrehozott SportPont Program fejlesztését is. A közös célok és értékek átbeszélésére szervezett találkozón részt vett Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára és dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöke, MEFS főtitkár is.

A többszörös paralimpiai bajnok olimpiai bronzérmes sportért felelős helyettes államtitkár, Szekeres Pál elismeréssel szólt arról, hogy – az EMMI által a MOB-on keresztül támogatott - SPP-ben idén duplájára nőtt a sportprogramok száma, emelkedett a megismerhető sportágak repertoárja és erőteljesebb lett motiváló rendszere is. A sportvezető hangsúlyozta a vidéki és fővárosi intézményekben a sportélet összehangolására létrehozott Sportirodai Hálózat jelentőségét is. A KMR Intézményi Sportiroda Hálózat és a „Sport a felsőoktatásban” TÁMOP Sportiroda Pályázat közel 600 millió forintos forrásaiból létrehozott sportirodák hatékonyan támogatják az intézmények sportéletének fejlesztését, a feladatok összehangolását. Mivel a továbbtanuló fiatalok sportolásának támogatására szánt pályázatok idén is folytatódtak, így ez év végére már 23 integrált sportiroda segíti a magyar egyetemi sport fejlődését, a közös cselekvést – mondta Szekeres Pál.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink