114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Agrármérnök lóháton – Interjú Bence Balázzsal, a Szent István Egyetem egykori hallgatójával

Magyarország legeredményesebb férfi lovastornásza: Bence Balázs a Szent István Egyetemen (SZIE) szerzett BSc-fokozatú lótenyésztői és lovassportszervezői agrármérnöki diplomát, és amióta befejezte tanulmányait, gyerekeknek tart lovastorna edzéseket. A rendkívül szerény korábbi junior Európa-bajnok úgy véli, a lovaglás megnyugtat, és soha nem késő elkezdeni!

Olvasási idő: 5 perc

 

M.F.: Férfi a javából, aki egy vágtázó ló hátán szó szerint és átvitt értelemben is megállja a helyét. Hogyan kerültél kapcsolatba a lovastornával?
B.B.: Teljesen a véletlen műve volt. Nagypapám háziorvosként dolgozott Répáspusztán – nővéremmel együtt itt ismerkedtem meg a szakággal, először dr. Lassó Attilánál. Később, 2001-ben aztán nővéremmel „átigazoltam” Villányi Krisztához, aki akkor a gyertyános-völgyi Korona Lovasklubnál dolgozott lovastorna edzőként, s munkakapcsolatunk azóta is tart. A versenyzést 6 évesen kezdtem el kisebb kategóriákban. Először csak lépésben és műlovon, később pedig már vágtában indultam. 2011-től veszek részt egyéniben, legfőképpen nemzetközi viadalokon.

M.F.: Kívülállóként nehéz eldönteni, hogy lovastornában mi kap nagyobb súlyt: a lovas- vagy a tornásztudás.
B.B.:
Furcsán hangzik, de a lovastornában inkább tornásztudásra van szükség. Ismerek olyanokat, akik jóformán sohasem lovagoltak, mégis kitűnő versenyző vált belőlük. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki ezt a szakágat űzi, nem lovagol rendszeresen. Én is szeretem lóháton tölteni az időmet, illetve az edzői végzettséghez sem árt, ha az ember tud bánni a lóval.

M.F.: Pályafutásod során eddig 4 nagyszerű eredményt értél el a nemzetközi porondon. A Nemzeti Sport például ezt írta rólad 2018-ban: Bence Balázs az 5. helyen végzett a lovassportok világünnepe elnevezésű versenyen a németországi Aachenben. Ezzel minden idők legjobb magyar eredményét érte el. Melyik sikeredre vagy a legbüszkébb?
B.B.:
Mindegyikre egyformán büszke vagyok. Soha nem az eredményesség vezérelt, hanem az, hogy élvezzem, amit csinálok. Természetesen – mint minden sportolót – engem is vezérel és ösztönöz a versenyláz. 

M.F.: Hogyan kell elképzelnünk a képzést, amelyre jártál?
B.B.:
Alapvetően agrármérnöki képzésről van szó, amelyen belül két szakirány közül válaszhatnak a hallgatók: a lovasedzői és a lovassportmenedzseri közül. Ezekre – lovasvizsgát követően – az első félév végén lehet bekerülni. Először a lovasedzői szakirányt tűztem ki célul, de a lovastudásom nem felelt meg az elvárásoknak, így a lovassportszervező-menedzserit kezdtem el. Miközben ezt végeztem, folyamatosan lovagoltam, és kis idő után kérvényeztem, hadd vehessem fel a lovasedzőit is. Végül sikerült elvégeznem mindkettőt. 

M.F.: A fiatalok körében népszerű ez a két szakirány?
B.B.:
Igen. Általában túljelentkezés van, és remélem, hogy a jövőben is így is marad! A képzés régi hagyományra tekint vissza Kaposváron, ráadásul remek lovaink, edzőink és infrastruktúránk van.

M.F.: Diplomásként milyen a kapcsolatod az alma materrel? 
B.B.:
Mindamellett, hogy pályakarbantartóként dolgozom a lovardában, lovastornaedzőként is tevékenykedem. Elsősorban gyerekeknek tartok edzéseket, de előfordult, hogy egyetemi hallgató is járt az edzésekre.    

M.F.: Mit gondolsz, hogyan lehetne beilleszteni a lovastornát a curriculumba, illetve hogyan lehetne jobban megismertetni a hallgatókkal a lovassportokat?
B.B.:
Nálunk az egyetemen lovastornaszakági alapismereteket tanulhatnak a diákok, de minden azon múlik, hogy a lovassport mennyire kelti fel érdeklődésüket. Azokat, akik jobban vonzódnak iránta, tárt karokkal várjuk az egyetem Lovasakadémia Sport Clubjában. Egyelőre csak kevesen jöttek el az edzéseinkre, aminek abban látom okát, hogy egy nagyon összetett és nehéz szakágról van szó. Nem könnyű elsajátítani a tornásztudást és a lovastornához szükséges futószárazás ismereteit.    

M.F.: Ezek szerint felnőttkorban már neki se álljunk a lovaglásnak?
B.B.:
Ezt azért nem állítanám. Minden azon múlik, kinek, mennyi érzéke van a sporthoz és a lovakhoz. Ismerek olyat, aki későn kezdett el lovagolni, és nagyon jó lovas, illetve versenyző vált belőle. Soha nem késő elkezdeni. Főleg azoknak ajánlom, akik szeretik az állatokat. Ilyen a ló is, amely nagyon sok törődést igényel. A lovaglás kitartásra, kötődésre, felelősségérzetre és kötelességtudatra tanít meg minket.

M.F.: Volt valaha kedvenc lovad?
B.B.:
Több is, még versenyló is. A nemzetközi viadalokon nagyon sok lovon indultam már, de leginkább ahhoz kötődik az ember, amelyikkel itthon dolgozik. A versenyeken kisorsolt lóhoz nehéz ragaszkodni. Persze azért volt több is: Havanna, Fenomén-D, Bob-Herceg Zsiráf, Land-Gold és Elegáns – velük nagyon jól együtt tudtam dolgozni több megmérettetésen is, és egyaránt kedvesek számomra.  

M.F.: Sokat hallani, hogy a lovassport elnőiesedett. Valóban így van?
B.B.:
Igen. Egyre több hölggyel találkozom, aki ezt űzi, ennek ellenére a versenysportban nagyrészt a férfiak jutnak fel a csúcsra. Ennek az az oka, hogy a férfiaknak sokkal több idejük marad gyakorolni, illetve elköteleződni a szakágak iránt. A nőknél a szülés és a gyermeknevelés sokszor közbeszól, jóllehet semmivel sem tehetségtelenebbek, mint a férfiak. Sőt, sokkal több türelmük van a lovakhoz, és jobban is törődnek velük.

M.F.: Legközelebb mikor találkozhatunk veled versenyen?
B.B.:
Jó kérdés, a vírushelyzet miatt én sem tudom. Szinte minden eseményt töröltek a versenynaptárból, de nagyon remélem, hogy márciusban már meg tudjuk rendezni a kaposvári nemzetközi versenyt! Ott van még a hazai rendezésű nyári világbajnokság is, amelyre teljes gőzzel készülünk, hogy minél jobb eredményt érjünk el. 

 

Bence Balázs legjobb eredményei:

  • Junior Európa-bajnokság (2014): 1. helyezett
  • Világkupa-sorozat (2016/17): 5. helyezett
  • Lovassportok világfesztiválja (2018.): 5. helyezett
  • Lovas világjátékok (Egyesült Államok, 2018): 10. hely

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Bence Balázs

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink