114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Afrikai futam: márciusban rendezik az egyetemi mezeifutó vb-t

Március 7-én a Marokkó délnyugati részében található Marrákes ad ottont az egyetemi mezeifutó-világbajnokságnak, amelyet először rendez meg afrikai ország.

Olvasási idő: 2 perc

Kenenisa Bekele, Tirunesh Dibaba, Kipsang Kiprotich, Joshua Cheptegei, Hellen Obiri – csupán néhány név a valaha volt és jelenlegi legnagyobb mezeifutók közül, akik elképesztő teljesítménnyel kápráztatták el a sportrajongókat. Bár a marokkói Marrákesben március 7-én tartandó egyetemi világbajnokságon vélhetően nem találkozhatunk ilyen ismert nevekkel, a mezőny várhatóan így is erős lesz, ahogyan a 2018-as svájci vébén is az volt. Bizonyíték erre, hogy az akkori férfi győztes algériai Zurkan el-Hoszin és a női aranyérmes német Caterina Granz később a felnőtt világversenyeken is jól szerepeltek.

Persze Marrákesről sokunknak először a nyüzsgő piacok, kertek, paloták és mecsetek jutnak eszünkbe, no meg a kitűnő marokkói ételek, egy napra mégis kénytelenek leszünk másként gondolni a csaknem egymillió lakost számláló városra. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség, a FISU ugyanis gondolt egyet, és fennállása során először afrikai országnak ítélte a verseny rendezés jogát. Marrákes vélhetően könnyen megbirkózik a feladattal, tavaly év végén ugyanis „bemelegítésképpen” itt tartották az afrikai egyetemi mezeifutó-kontinensbajnokságot. A női verseny mindössze 21 éves dél-afrikai ezüstérmese, Nicole van der Merwe ezúttal az aranyéremért száll harcba.

„Az afrikai bajnokságon nyert ezüstérmem ébresztett rá, milyen nagy eredményt értem el, és ez csinált kedvet az egyetemi világbajnoksághoz is. Van némi előnyöm másokkal szemben, hiszen testközelből tapasztaltam meg, milyen nehéz homokos, vizesárkokkal és más akadályokkal nehezített talajon versenyezni” – mondta egy interjúban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség munkatársának.

Az afrikai országoktól amúgy sem áll messze, hogy nagy sporteseményeknek adjanak otthont: Dél-Afrika volt a házigazdája a 2010-es labdarúgó-világbajnokságnak, míg a Dakar ralit évtizedeken át rajongók százmilliói követték figyelemmel.

Egy biztos, a résztvevőknek a meleggel nem kell majd megbirkózniuk, márciusban a legmagasabb hőmérséklet is csak 22 Celsius-fok körül van a városban, ami ideális a versenyzéshez.     

A szervezőbizottság lelkesedését mi sem jelzi jobban, minthogy február 7-ig kitolta a jelentkezési határidőt, és eltörölte a korábban kötelező előleg befizetését, a jelentkezési díjat pedig 60 euróról 40 euróra (12 000 forintra) csökkentette.

Ha többet szeretnél tudni a versenyről, böngészd az esemény angol nyelvű weboldalát.

A 2018-as világbajnokságról készült rövidfilmet itt nézheted meg, a részletes, angol nyelvű programleírást pedig itt találod.

Nevezéssel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetsz:

Tél: (+212) 624 94 72 72
contactwuc2020@onousc.ma

 

Tudtad?

  • A Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabálykönyve értelmében a felnőtt versenyzőknek világbajnokságon 10 kilométert kell megtenniük nyílt, akadályokkal nehezített, lehetőleg fűvel borított terepen.
  • Összesen négy számban, női és férfi egyéniben, valamint női és férfi csapatban rendeznek versenyeket a soron következő egyetemi vb-n.
  • A 2018-as egyetemi világbajnokságon Japán nyerte az összesített csapatversenyt, a mostani házigazda Marokkó és Ausztrália előtt.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Képek: pixabay, freepiks, imageSA, FISU

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink