114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A XV. MozduljRá! Egyetemi Duatlon Bajnokság lett minden idők legnépesebb versenye

Vasárnap, április 22-én Veresegyházán tartották meg a XV. Magyar Egyetemi - Főiskolai Duatlon Országos Bajnokságot. Soha nem látott, 47 fős mezőny nevezett, 11 egyetem hallgatói gyűltek össze, hogy ezt az igazán nagy kihívást jelentő multisport-versenyt teljesítsék. Az 5 km futás, 20 km kerékpár, 2,5 km futás  megállás nélküli teljesítése a férfiaknál Simon Péternek (SZTE), a nőknél Bicsák Flórának (ELTE) sikerült a leggyorsabban, és csapatban is a szegedi fiúk és az ELTE-s lányok lettek magyar egyetemi bajnokok. Az érmeket a versenyt szintén teljesítő dr. Székely Mózes MEFS főtitkár adta át.

 A III. Veresegyházi Városi Duatlon keretében immár másodszor került sor Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságra (MEFOB). A Veresegyházi Trimackók idén is kitettek magukért, kiváló versenyt szerveztek, megbirkóztak a felsőoktatási intézmények és Neptun-kódok regisztrálásának plusz feladatával. Nem csak örömmel fogadták a csapatostul érkező hallgatókat, de tisztelettel szurkoltak azoknak a fiatal hölgyeknek és uraknak is, akik felnőttként először vágtak bele ebbe az embert próbáló sportágba.

 

Már az ugyanitt megtartott 2017. évi verseny megnégyszerezte a résztvevői létszámot, köszönhetően a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) akkori támogatásának, és a Budapesten felállított Nemzeti Egyetemi Triatlon Központnak. A felsőoktatási intézményekbe szétküldött kinyomtatott plakátok, az intézményi sportirodák személyes megkeresése, a Tüske-uszodában a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS) közös kedvezményes edzéslehetőség biztosítása együttesen vezetett oda, hogy az évtizedek óta triatlonozó legjobbak mellé egyre több kezdőt is sikerült megnyerni a sportágnak. Az MTSZ további jelentősen motiváló támogatásként a 2017. évi klub-alaptámogatásban kiemelten kezelte a hallgatóknak kiváltott regisztrációkat, így az ország valamennyi triatlon-klubja érdekelt lett abban, hogy felmérje tagja között az egyetemisták részarányát.

 

Idén – úgy tűnik – sikerült folytatni a megkezdett munkát. A Duatlon MEFOB-ra nevezők létszáma eggyel nőtt, de ennél fontosabb, hogy közel fele új ember, akiket jó lenne meg is tartani. 2018-ban egyelőre a klubok és az Egyetemi Triatlon Központ is saját erőforrásokból teremtik elő a felkészülés és a MEFOB-on való részvétel költségeinek egy részét, hiszen az a hallgatók többségének nem vállalható komoly tehertétel. A Nemzeti Egyetemi Triatlon Központ az egyetemi vezetők és a MEFS segítségét kérte a támogatási rendszer kialakításához.

 

Az első megmérettetést az időjárás is segítette, a duatlonisták verőfényes napsütésben, mondhatnánk nyári melegben, 27-28 fokban küzdöttek a távokkal, a kanyarokkal, a sebességgel és kerékpáron a közel 400 méteres szintemelkedéssel. Végül 45-en értek szabályosan célba, köztük 6 férfi és 5 női egyetemi csapatot lehetett értékelni. Örömmel mondhatjuk el, hogy az élen végzők és életükben először indulók talán ugyanúgy elfáradtak, egyaránt mindent megtettek határiak eléréséhez, de legalább is feszegetéséhez.

 

A legjobbakat azért is ki kell emelni, mert a felnőtt sportolók közül a férfi MEFOB győztesét, Simon Pétert (SZTE) „csak” két elit junior sportoló tudta megelőzni, míg a női MEFOB bajnok Bicsák Flóra (ELTE) abszolút 7. lett a nők között, alig 2 perccel lemaradva az élen befutótól. Az egyetemi csapatok között pedig igencsak éles küzdelem alakult ki: amelyik intézményből sokan indultak, nem is volt könnyű bekerülni a legjobb 3 férfi vagy legjobb 2 nő közé. A férfi második (BME) és harmadik (TE) helyezett csapatok között pár másodperc döntött, és a negyedik (ELTE, Szombathely) is ott loholt közvetlen mögöttük.

 

A MEFOB-bal együtt megtartott nyílt versenyt több egyetemi oktató is teljesítette, köztük a MEFS főtitkára, az MTSZ alelnöke, dr. Székely Mózes, aki egyben csapatának is példát mutatott: több tanítványát lehagyva korosztályában ezüstérmet szerzett. A legnagyobb, 22 fős, 5 egyetemet is képviselő csapatot egyébként a Polythlon ETK szállította (vonaton!) Veresegyházára, Keresztesi Gitta vezetésével. A szervezők, csapatvezetők és a hallgatók kitartását dicséri, hogy a reggel 9-re érkező sportolók a 18 órakor megtartott díjátadón is ugyanolyan lelkesedéssel tapsoltak a bajnokoknak és dobogóra állt társaiknak. Köszönjük!

 

 

Férfi egyéni eredmények

 1. Simon Péter (SZTE) 00:54:27
 2. Radványi Márk (ÓE) 00:54:40
 3. Zékány-Nagy Patrik (DE) 00:55:25

 

Női egyéni eredmények

 1. Bicsák Flóra (ELTE) 1:02:57
 2. Molnár Enikő (BME) 1:08:05
 3. Borosnyai Virág (TE) 1:10:20

 

 

Férfi egyetemi csapateredmények

 1. Szegedi Tudományegyetem (Simon Péter, Nyéki Péter, Walter Gergő)
 2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Berekméri Levente, Radványi Máté, Tilk Bence)
 3. Testnevelési Egyetem (Wagner Tamás, Roa-Pölöskei Santiago Dénes, Zelnik Róbert)
 4. ELTE 1 (Tomka János, Petrovics Alex, Sándor Tamás)
 5. ELTE 2 (Jánoki Ádám, Molnár Tamás, Meleg András)
 6. ELTE 3 (Dukai Gábor, Fliegh Áron, Lukács Gergely)
 7. ELTE 4 (Rokolya Balázs, Horváth Domonkos Marcus, Baracskai Tibor Dénes)

 

Női egyetemi csapateredmények

 1. Eötvös Loránd Tudományegyetem (Bicsák Flóra, Demeter Judit)
 2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Molnár Enikő, Horváth Hanna Zsófia)
 3. Semmelweis Egyetem (Orbán Anna, Zsigmond Anna)
 4. ELTE 2 (Szöllősi Virág Szabina, Tomasovszky Anna)
 5. ELTE 3 (Kalocsai Lilla Mária, Horváth Rita)

 

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink