114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A TF zsinórban negyedszer lett bajnok a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságon a nők mezőnyében

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságot a nőknél a TF nyerte a Közgáz és a Szeged előtt, a férfiaknál pedig Miskolc, Nyíregyháza, BME lett az érmes sorrend.

Végeredmény:

 

Nők:

  1. TFSE 6 pont
  2. Közgáz 4
  3. Szeged 4
  4. Debrecen 3.

 

MVP: Németh Alma (TFSE)

Női All-star: Németh Alma (TFSE), Karlócai Julianna (TFSE), Vári Zita (Szeged), Shirian Fatime (Közgáz), Göttlinger Anna (Debrecen)

 

Férfiak:

  1. Miskolc 5 pont
  2. Nyíregyháza 5
  3. BME-MAFC 4
  4. TFSE 4.

 


MVP:
Lippai Szabolcs (Miskolc)

Férfi All-star: Lippai Szabolcs (Miskolc), Kopasz Márton (Miskolc), Jókai Mátyás (TFSE), Oláh Zoltán (Nyíregyháza), Mihalics Gábor (BME-MAFC)A díjakat Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke adta át.

3. napi mérkőzések beszámolói:

TFSE – NYÍREGYHÁZI EGYETEMI SE 65-86 (12-20, 26-26, 13-18, 14-22)

V: Minár, Varga-Záray, Szilágyi B

TFSE: Sinkovits, Horváth K. 8/6, Petrucsik 5, Pintér D. 11/3, BOINITZER 15/3.
Csere: Novák B., HARIS 12/12, Horváth B., Fülöp 4, JÓKAI 10, Bognár M.
Edző: Juhász Tamás
NYÍREGYHÁZA: BUS I. 26/3, CZURA 27/12, Kovács Z. 7/6, OLÁH Z. 20/6, GÁSPÁR B. 6.
Csere: Földesi N., Vida Z.
Edző: Hegedűs Ferenc

A találkozó érdekessége a körbeveréseket követően a következő volt: A TF győzelme esetén bajnoki címet ünnepelhet, veresége viszont a negyedik helyet jelentené. A Nyíregyháza semmilyen formában nem lehetett első, egy győzelemmel ezüst, egy vereséggel bronzérmes helyet szerez. Egy esetleges nyírségi győzelem a szomszédvár Miskolc arany- és egy BME-MAFC bronzérmet érhetett a találkozó előtt.
A TF ennek megfelelően kezdett is, Pintér Dávid szerezte a találkozó első pontjait. Vendégoldalon Czura Attiláék a betörésekre építették játékukat. A lelátón a miskolci játékosok természetesen a Nyíregyházának és saját maguk bajnoki címének szorítottak, szurkoltak.
A találkozó első negyedében Juhász Tamás csapata inkább a gyors indításokra alapozta játékát, több kevesebb sikerrel. A negyed közepén az egyik oldalon Oláh Zoltán még Pintért sapkázta, majd triplával köszönt be odaát (6-11).  Majd Czura lábközötti passzát értékesítette a palánk alatt Gáspár Balázs, amire a túloldalon Haris Róbert köszönt be triplával (10-15).
A meccs ezen szakaszában nagy volt a rohanás, focis nyelve szinte nem volt középpálya, vagy inkább teljesen szétszakadt a játéktér ezen része, a felek átrohantak a játéktéren. Az első negyedet Fülöp Botond begyötört duplája zárta.
A második negyedben Fülöp 20 másodperc alatt előbb Czurát, majd Bus Ivánt "takarta be" látványosan, Haris második hármasával pedig zárkózott a TF (15-20), majd a TF 5-ös számú játékosa harmadszor is beköszönt kívülről (18-22), de Czura Attila rögtön visszadobta a triplát, visszaállítva ezzel a különbséget.
A nyírségiek magasabb sebességi fokozatban játszottak a találkozó ezen szakaszában, mutatta ezt a faultarány is, ebben a mutatóban a TF vezetett tizenkét perc után (9-4), miután nehezen tudták felvenni ellenfelükkel a tempót.
Horváth Kristóf hármassal, Pintér Dávid pedig egy duplával hozta közelebb csapatát (24-29). A Nyíregyháza pontatlanná vált, a TF pedig felpörgött Jókai Mátyás kosarával egyenlített is a negyed közepén (31-31). Czura Attila újabb tripláját követően Horváth Kristóf kapott sportszerűtlent, Bus Iván büntetőit értékesítve már 13 pontnál tartott (33-42). Oláh Zoltán kettő plusz egyes kombinációjával zárult az első félidő.
Haris negyedik hármasával nyitott TF, melyre Oláh válaszolt hasonló értékű dobással. Kezdett paprikássá válni a hangulat, a 23. percben Bognár Mátyás és Bus Iván összeakaszkodását egy-egy technikaival jutalmazták a játékvezetők. A meccsbe kiválóan beszálló Jókai nyolcadik pontjával jött közelebb a TF, melyet Gáspár Balázs gyűrűre zsákolt labdája követett. A 27. percben a Czura-Sinkovits páros kapott kettőshibát, ebből is látszott, hogy a feszültség a tetőfoka felé közeledett. Kovács Zoltán jegyzett triplát Bus asszisztját követően (45-56), a Nyíregyháza tartotta tíz pont körüli előnyét. Boinitzer Dávid két duplájával azonban ismét fellángolt a budapesti csapat, Czura Attila huszadik pontjával ismét visszaverte a támadást a Nyíregyháza.
A harmadik negyed végén Sinkovits előbb faultot kapott, majd reklamálásért technikait, melynek köszönhetően kipontozódott a TF 7-es számú játékosa. Bus dupláját követően (51-66), a 32. percben TF-es időkérést eredményezett. Juhász Tamás csapata az utolsó rohamokat igyekezett kezdeni Boinitzer és Pintér kosaraira azonban Czura és Kovács ismét triplával felelt (55-72). A TF-esek nehezen viselték az időfogyását és ezzel az esélyeik csökkenését, előbb a pad, majd Juhász Tamás kapott technikait. Fülöp és Boinitzer még betalált, de ez sem zökkentette ki Hegedűs Ferenc csapatát, Czura és Bus triplájával a Nyíregyháza lezártnak tekintette a találkozót.

A tornát így a Miskolc nyerte, a Nyíregyháza lett a második, a BME-MAFC a bronzérmes, a TF csapata pedig negyedik helyen zárt.

Juhász Tamás: A megbeszéltekből sajnos csak tíz százalékot sikerült megvalósítani. Külső dobásaink szinte nem voltak, azonban ha rádobtunk azt rossz százalékkal tettük. Gratulálok a Nyíregyháza csapatának.

Hegedűs Ferenc: Nagyon örülök, hogy a tegnapi rossz játék után, ma azt játszottuk, amivel az alapszakaszt sikerült megnyernünk. Sajnáljuk a tegnapi meccset, örülünk az ezüstéremnek.

TFSE - Közgáz   53-38     (13-8, 17-6, 11-11-12-13)

Budapest, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, döntő, nők V.: Gaál, Major, Oláh.

TF: MIHÁCZI 8/6, Herman 4, KARLÓCAI 12/6, Varga B. 7, NÉMETH A. 18. Cs.: Kováts G. 2, Szeli 2, Agic,  Czivinger. Edző: Magyar Bianka.

Közgáz: Szalay 5/3, Farkas F.,  Doktor 8, Shirian, Kocsis F. 4. Cs.: LANTOS 9/3, ABAHÁZY 6, Katona 2, Imre, Kapornai 4. Edző: Németh Kata. 

A nagy tétnek megfelelően görcsösen kezdték a csapatok a döntővé előlépő találkozót, amelyen roppant nehezen több, mint 2 és fél perc elteltével született meg az első kosár: Németh Alma pöckölte a gyűrűbe a lepattanót, majd a címvédő TF következő akciójánál újra betalált. Második kosara után megkapta  a második hibáját, a Közgáz pedig Lantos Adrienn révén megszerezte első pontjait. Karlócai Julianna révén triplával reagált erre a TF, Szalay Viktória kosarával próbált "ragadni" a címvédőre a trónkövetelő. Büntetőkkel tartotta szűk előnyét az agresszív letámadásra váltó TF, Katona Bianka villant a Közgáznál. A negyed Karlócai büntetőivel, s 13-8-as TF vezetéssel ért véget.

Kapornai Dóra befutás utáni ziccerével kezdődött a második szakasz, ám Miháczi Diána révén egy hármassal és egy távoli duplával felelt a címe megvédéséért küzdő bajnok. Abaházy Anna illetve Varga Barbara "szólt hozzá" egy-egy szép dupla formájában a fináléhoz, utóbbi találata után időt kért Németh Kata. Hosszabb "kollektív" kosárcsend után Doktor Anna "gyötörte be"  a labdát a TF gyűrűjébe, rögtön jött a válasz Vargától. A szakasz közepén a hosszabb pihenőről visszatérő Németh büntetőivel 10 pontosra hízott a címvédő előnye. A görcsösen játszó Közgáz nem igazán tudott mit kezdeni a TF szervezett védekezésével, támadásban kapkodott a "kihívó". Folyamatosan "nyílt az olló", Herman Alíz ügyes betörésből volt eredményes, a csapatként kosarazó TF 16 ponttal vezetett a többnyire egyénileg erőlködő Közgáz ellen a félidőben.

"Doktori duplával" indult a második félidő, majd Kocsis Fanni szerezte meg első pontjait - bő egy perc elteltéve időt kért Magyar Bianka a címvédő szakvezetője. Németh tolt egyet ügyes centerkosárral a címvédő szekerén, majd egy támadóhiba formájában megkapta a 3. személyijét. Karlócai hármasa után "nyelte be" a labdát a gyűrű, nem tudott a 10 pontos lélektani határ közelébe kerülni a Közgáz. A szakasz közepén Karlócai is megkapta a 3. személyijét, a túloldalon pedig Doktor. Hosszabb Közgáz-kosárcsendet tört meg Abaházy, Kováts Gabriella szép alapvonali betörés után növelte ismét 15 pontosra a címvédő előnyét. A 3. negyed hajrájában Lantos próbálta triplával felrázni a Közgázt, de Szeli Dorina révén  erre is volt válasza a bajnoknak.

Ügyesen "bontotta le" ziccerig a Közgáz zónáját a TF, előbb  Németh, majd Karlócai volt eredményes, 20 pontosra nőtt a bajnok előnye. Szalay Viktória hármasával próbált hosszú hajrát nyitni a Közgáz, amely egy 7-0-t mutatott be a dobásokban pontatlanná váló riválisával szemben. A TF érthető időkéréye után Doktor révén tovább faragott hátrányán az elbizonytalanodó bajnok kihívója. Kocsis is betalált, 10-en belülre került a negyed közepén a Közgáz. Herman 1 jó büntetőjével mozdult el a holtpontról 11-0-s Közgáz roham után a TF. A felzárkózásba belefáradt a trónkövetelő, a hajrában pontatlanok lettek dobásaik. Varga támadó pattanó utáni kosarával, 2 perccel a vége előtt újra 10 pont fölé nőtt a különbség. A "kegyelemdöfést" bő 1 perccel a vége előtt Miháczi triplája adta meg a Közgáznak.

Magyar Bianka: Eszeméletlenül boldog vagyok, nagyon örülök, hogy zsinórban negyedszer nyertük meg a bajnokságot. A kemény munka erdményeként a döntőben meccsről meccsre jobban és jobban játszottunk, büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak az edzője lehetek, azt gondolom, teljesen megérdemelten nyertünk.

Németh Kata: Gratulálok a TF-nek az újabb győzelméhez. Sajnálom, hogy nem tudtuk azt nyújtani, amire valójában képesek vagyunk, sajnos megijedtek a lányok a lehetőségtől.

Statisztika 

BME-MAFC - Miskolci Egyetem   58-67      (9-18, 13-16, 18-18, 18-15)

Budapesit, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak V.: Minár, Varga-Záray, Lövei.

BME-MAFC:  Fehér 8, DOBOS 9/3, SZÁLAS 8, MIHALICS 18, Kiss L. 4. Cs.: Lukács 2, TÓTH L. 9. Edző: Bagi Melinda, Tiba Klára.

Miskolc: TAKÁCS 17/9, PIUKOVICS 14/3, SZEPESI 12/3, KOPASZ 10, Lippai 8. Cs.: Orosz 4/3, Homoki 2, Orliczki. Edző: Drahos Gábor

A záró nap előtt mind a 4 csapatnak volt esélye megnyerni az egyetemi bajnokságot.

Szálas Gábor ott folytatta, ahol előző nap a nyerő duplával abbahagyta, a műszakis bedobó kosarával kezdődött a találkozó. Egy büntetőt is bedobott, majd a túloldalon Szepesi Szabolcs hasonlóképpen cselekedett. Miskolci labdaszerzést követően Kopasz Márton zsákolt hatalmasat.  Fej-fej mellett haladtak a felek, mind a két gárda nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre. Kopasz parádés betörés utáni találatával a szakasz közepén először vezett a Miskolc. Mihalics Gábor villant a túloldalon, majd Orosz Bence emelt be egy triplát, Takács Dániel triplája után már 7 ponttal "ment" a Miskolc, Bagi Melinda időt kért. A szakasz második felében nagyon pontatlanná vált a  fővárosi együttes játéka, 9 pontos borsodi vezetéssel zárult a negyed.

Lippai Szabolcs center kosarával 10 pont fölé nőtt a különbség a második szakasz elején. A túloldalon "párja", Kiss Lajos hosszú BME-s kosárcsendnek vetett véget. A miskolciak azzal fárasztották ellenfeleiket, hogy volt olyan akciójuk, amelynek során 4 alkalommal szedték vissza a lepattanót a BME palánkja alatt, melyben Homoki Donát járt az élen. Tovább "nyílt az olló", a szakasz közepén 26-13-ra vezetett a borsodi gárda, jött egy újabb időkérés a "műszaki alakulattól". Gyengén dobtak a fővárosiak, igaz tiszta helyzetet nem is nagyon tudtak kialakítani, a túloldalon viszont Takács elkapta a fonalat. Tóth Lóránt és Mihalics próbálta versenyben tartani a BME-t, ám Piukovics Bálint triplájával a félidő hajrájában is tartotta "tízen túli" előnyét a "borsodi brigád".

A két Szabolcs, Szepesi és Lippai révén 6-0-lal kezdve közel 20 pontosra növelte előnyét a Miskolc a második félidő elején. Szálas és Kiss révén próbálta tartani a lépést a BME. Lippai és a triplát "vágó" Piukovics révén mindenre volt válaszuk a borsodiaknak. A szakasz közeépn Fehér Ákos lépett elő a fővárosiaknál, de Szepesi hármasával tartotta megnyugtató, 15 és 20 pont közötti előnyét Drahos Gábor legénysége. A szakasz hajrájában eladtak pár labdát a miskolciak, s egy 12-3-mal a 10 pontra feljött a BME. A szakasz Szepesi büntetőivel és 12 pontos miskolci vezetéssel zárult.

"Kalandos" Kopasz-kosárral kezdődött a 4. negyed, Dobos felelt rá.  A szívósan küzdő BME Tóth támadó pattanó utáni találatával ismét feljött 10-re, amikor Takács villant triplával. Váltva lettek a kosarak, tartotta 10 pont körüli előnyét a Miskolc. A szakasz közepén Dobos palánkos hármasával 10 ponton belülre került a BME, a lelátón felcsillantak a nyíregyházi kosarasok szemei. Miskolci időkérés után a borsodiak egyik legjobbja, Lippai kipontozódott, de Takács büntetőivel újra 10 volt a különbség köztük. A hajrában a két fáradt csapat játékosait a szívük vitte előre. A záró szakaszban vezérré előlépő Dobos kosara ugyan felélesztette a BME-s reményeket, ám Kopasz ziccere gyorsan lehűtötte. Másfél perccel a vége előtt 7 pontra feljött a BME, de Takács biztos kézzel értékesített büntetőivel és Piukovics kosarával eldőlt a meccs.

Tiba Klára: A mérkőzés elején nagyon elengedtük ellenfelünket. A borzasztó fizikális küzdelemben ugyan fel tudtunk zárkózni, ám fordítani nem maradt erőnk, gratulálunk a Miskolcnak.

Drahos Gábor:  Óriási elismerés jár a csapatomnak, hiszen egy nagyon magas játékintelligánciájú csapatot sikerült legyőznünk a BME-MAFC személyében. Ami ennél is fontosabb, biztos, hogy a tavalyi bronzéremhez képest előreléptünk, amit titkolt célunk, vágyunk is volt. Hogy az előrelépés milyen színű éremben "ölt testet", azt csak a nyíregyháziak tudják...

Statisztika 

Debreceni Egyetem - Szegedi RSC   35-37     (16-9, 7-11, 9-12, 3-5)

Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, nők V.: Bagi, Gaál, Németh P.

Debrecen: Mezei 2, Új 3/3, SZABÓ R. 8/6, Jávor 4, GÖTTLINGER 12/6. Cs.: SZABÓ E 6.. Edző: Kovács Imre.

Szeged: Boros 4, Kálló 2, VÁRI 7, Burján, Karlócai Zs. 2.  Cs.: RADÓCZ 13/3, Kurityák 2, Fodor, FÖLDI 7/3,. Játékosedző: Földi Alexandra.

A bronzcsatára az amúgy is erősen tartalékos Debrecen tovább fogyatkozott, Kovács Imre bokasérülés miatt nem számíthatott csapata centerére, Foltin Blankára. A Szeged is alacsony szerkezetű ötössel kezdett. Szabó Réka hármasával kezdődött a találkozó. Ügyes támadás végén Karlócai Zsófia felelt közelről, majd jött egy újabb debreceni hármas, az "elkövető" ezúttal Göttlinger Anna volt. Ahhoz képest, hogy a csapatok 3 nap alatt a 3. meccsüket játszották, nagy iramban kezdődött a találkozó. A szakasz közepén 8-2-es debreceni vezetésnél Radócz Fanni szép triplával felezte meg a szegedi hátrányt. Szabó Emese, majd Jávor Petra révén erre két duplával felelt a Debrecen, Földi Alexandra pedig időkéréssel próbálta felrázni a Tisza-parti együttest, amely nem találta a "pattogós" hajdúsági zóna ellenszerét, így 7 pontos debreceni vezetéssel zárult a nyitó etap.

A második etap Szabó E. kosarával kezdődött, miközben a meglehetősen indiszponált csongárádi hölgyek sorra adták el a labdákat, s hagyták ki a ziccereket.  Pontatlanokká váltak a debreceniek, kicsit felpörgették a játékot agresszívebben védekeztek a szegediek, akik Vári Zita vezérletével labdákat, s könnyű kosarakat szerezve egy 11-0-lal fordítottak. A több, mint 6 perces debreceni kosárcsendet a félidő hajrájában Szabó R. törte meg triplával, amellyel visszavették a vezetést a hajdúsági hölgyek. Mezei Dóra ügyes befutás utáni kosarával a szünetben 3 ponttal a debreceniek vezettek.

Szünet után már érződött a fáradtág a feleken, a 3. negyed első 4 és fél percét 2-2-re hozták a felek. A szakasz közepén Radócz, valamint Boros Eszter kosaraival fordított a Szeged, ám Ezt Göttlingertől, valamint a triplát szerző Új Esztertől követte egy villanás debreceni részről. A szakasz hajrájára felpörgött a játék, Radócz valamint az ezúttal a játékba is beszálló szegedi szakvezető, Földi jóvoltából egy 6-0-lal fordítottak a szegediek. A szakasz Göttlinger kosarával és 32-32-es döntetlen állással zárult.

Göttlinger hármasával kedződött a 4. negyed. Utolsó erőtartalékait mozgósítva küzdött a két fáradt, gyengén dobó, sokat hibázó együttes. A szakasz közepén a fizikailag aránylag friss Földi triplájával egyenlített, majd bravúros kosarával fordított is a Szeged, amely megtartva előnyét megszerzte a bronzérmet.

Kovács Imre: Gratulálok a Szegednek.

Földi Alexandra:  Két erősen tartalékos és nagyon fáradt csapat borzalmas mérkőzésén a végjátékból mi jöttünk ki jobban. Köszönöm a lányoknak az egész éves munkát, úgy gondolom, az éves teljesítményünkkel rászolgáltunk a bronzéremre.

Statisztika

Fotók: BEAC, NKE

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink