114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A Testnevelési Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták a MEFS elnökét

A mai napon - február 28-án - Prof. Dr. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke a Testnevelési Egyetemen nemzetközi elismertségű tudományos munkájáért az egyetem tiszteletbeli doktorává avatta, Doctor Honoris Causa címet adományozva részére.

A díjat a testnevelési egyetem rektora Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos adta át. A laudációjában Prof. Dr. Tóth Miklós kitért arra, hogy Kiss Ádám az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán 1965-ben szerzett fizikus oklevelet és azóta az Egyetem Atomfizikai Tanszékének munkatársa, 1990 óta egyetemi tanár. 1970-ben egyetemi doktorátust, 1976-ban kandidátusi fokozatot szerzett. 1989-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia fizikai tudományok doktora. 2012-től az Egyetem professor emeritusa.

Fizikusként szakterülete a kísérleti magfizika és a környezetfizika.  A Magyar Tudományos Művek Tára alapján az Egyetem kiválósági listáján a kiemelkedő V. helyen áll, mintegy 7000 idézettel. 

Közéleti aktivitása gazdag, 1990-től 1997-ig az Egyetem Természettudományi Karának dékánja, 1996-től 1999-ig a TEMPUS Közalapítvány alapító elnöke, 1998 és 2002 között az Oktatási Minisztérium Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, 1997 és 2012 között az Egyetem Környezettudományi Centrumának vezetője, 2006-tól 2012-ig az Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának alapító vezetője.

Munkásságát Gyulai Zoltán díjjal, a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Díjával, Simonyi Károly díjjal, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Arany Emlékérmével ismerték el.

A sporttal való szoros kapcsolat végigkísérte életét. 1958-tól hat éven át a BEAC- ban kosárlabdázott. Dékáni megbízatása alatt sokat tett az Egyetem sportjáért és kiváló kapcsolatot épített ki a TF vezetésével. Felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkárként a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnökével, Frenkl Róbert professzor úrral éveken át együttműködve támogatta az egész magyar felsőoktatás sportját. Kiemelt sportvezetői tapasztalatot szerzett, amikor 2009-től 2013-ig a BEAC elnöke volt és a sportegyesületet érdemben visszavezette az anyaintézményéhez.

Kiss Ádám 2012 óta a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke. Munkatársaival kidolgozták a Hajós Alfréd tervet, amely lefektette a magyar felsőoktatási sport jövőképét. 2015-ben a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség, a FISU a legmagasabb kitüntetésével, a szervezetek közül először a Magyar Egyetemi és Sportszövetségnek adományozott Jean Petitjean-díjjal ismerte el a magyar szervezet munkáját.

 

Kiss Ádám Professzor úr részére a felsőoktatásban végzett oktatói és tudományos tevékenysége, a felsőoktatás fejlesztésért, valamint az egyetemi és főiskola sportért végzett áldozatos munkája alapján a Testnevelési Egyetem Doctor Honoris Causa címet adományozta. A MEFS elnöke mellett szintén Doctor Honoris Causa címet kapott Dr. Iliguchi Mitsuru professzor is.

 Kép: TE

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink