114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A Testnevelési Egyetem lett a befutó a küzdősportok Egyetemi Eb-jén

Sikerrel zárták a magyarok a Küzdősportok Egyetemi Európa-bajnokságát 2019. július 31. és augusztus 3. között Zágrábban. Judoban, karatében és kickboxban összesen 7 aranyérmet, 4 ezüstérmet és 6 bronzérmet szereztek. Külön büszkeség, hogy a Testnevelési Egyetem az éremtábla első helyén végzett!

Olvasási idő: 3 perc

Szöveg: Bánfalvi Szabolcs

Fotó: Varga Dávid, MEFS

36 országból 1300 résztvevő érkezett 404 egyetem képviseletében az EUSA Combat Games 2019 versenyére a horvát fővárosba. Négy sportág - taekwondo, judo, karate és kickbox - versenyzői mérték össze erejüket. A magyarok karatéban, judóban és kickboxban szállították az érmeket.

Karate

Karatéban Nagy Botond (BME) meggyőző fölénnyel egyetemi Európa-bajnok lett férfi formagyakorlatban. Ez a sportág a jövő évi olimpián fog debütálni, és a KSI versenyzője mindent megtesz azért, hogy részt vehessen a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon. Teljesítménye alapján még nagyobb önbizalommal vághat neki az olimpiai kvalifikációs versenyeknek. Sterck Laura (BCE) szintén formagyakorlatban versenyzett, ő is zászlajára tűzte, hogy hazánkat képviselje a jövő évi olimpián. Kiváló formát mutatva bronzérmet szerzett a horvát fővárosban, így ő is magabiztosan folytathatja a harcot az olimpiai kvótáért.

A nők 50 kg-os súlycsoportú küzdelmében Klement Kármen (TE) három győzelemmel és egy vereséggel végzett a harmadik helyen. A Vasas sportolója a bronzmérkőzésen az ukrán Kmit ellen diadalmaskodott.

Judo

Judóban Boros Bence (PTE) 66 kg-os súlycsoportjában három ippon győzelemmel jutott el az elődöntőig, ahol szintén nem talált legyőzőre.

A döntőben azonban a bosnyák Zadro ellen veszített, így ezüstérmet szerzett. Knetig Emőke (PTE), 52 kg-ban a vigaszágon jutott be a bronzmérkőzésre, ahol ipponnal győzött, így 3. helyen zárta a tornát. Hegedűs Bendegúz (TE) 73 kg-ban az elődöntőig verekedte magát, ahol azonban megállította a francia Rubiano. A bronzérmet viszont már nem engedte ki a kezéből: a harmadik helyért a horvát Sundovot győzte le. Kárpáti Emese (KRE) 78 kg-ban masírozott a döntőig, ahol azonban a francia Saudrais-n már nem talált fogást, így ezüstéremnek örülhetett. Pontszerző, ötödik helyen végzett a mix csapat, ami a Pécsi Tudományegyetem cselgáncsozóiból állt össze.

Kickbox

Kickboxban összesen 6 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérmet termeltek a magyar egyetemisták. Közülük is a Testnevelési Egyetem sportolói hozták el a legtöbb érmet. Busa Andrea kimagasló teljesítményével megnyerte mindkét kategória (!) – point fighting és light contact – küzdelmeit 65 kg-ban. Fésű Lajos is két fronton küzdött. Súlycsoportjában, 63 kg-ban, point fighting kategóriában ötödik helyezést ért el, míg light contact kategóriában Egyetemi Európa-bajnok lett. Továbbá Rohonczi Jenő és Vida Lajos is egy-egy aranyéremmel öregbítette a Testnevelési Egyetem hírnevét. Mindketten 84 kg-ban indultak, de előbbi point fight kategóriában ült Európa egyetemi trónjára, utóbbi pedig light contact kategóriában volt verhetetlen.

De nem csak a Testnevelési Egyetem szállította a magyar kickbox érmeket. Nagy Henriett (BME) is meggyőző teljesítményt nyújtott. Point fighting kategóriában 65 kg-ban aranyéremmel térhetett haza. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói is büszkék lehetnek az eredményeikre. Ezüstérmet szerzett Bálint Zoltán és Harangozó Gábor point fighting kategóriában. Előbbi 84 kg-ban, míg utóbbi +84 kg-ban jutott be a döntőbe, ahol viszont már megállították őket. Ugyanebben a kategóriában, szintén a szegedi egyetemistákat képviselve, Vizsnyiczai Richárd bronzérmes lett 74 kg-ban. Ugyancsak 3. helynek örülhetett az ELTE Gremen Petra révén, aki light contact kategóriában az 55 kg-os súlycsoportban versengett.

Taekwondo

Taekwondóban Gadácsi Dorottya (KRE) 62 kg-ban a negyed-, míg Piros Dániel, az Óbudai Egyetemet képviselve 74 kg-ban a nyolcaddöntőig verekedte magát. Előbbi így ötödik, utóbbi kilencedik helyen zárt.

Összességében a Testnevelési Egyetem, a Küzdősportok Egyetemi Európa-bajnokságán az 1. helyen végzett az éremtáblázaton, és ezzel az idei Egyetemi Európa-bajnokságok összesített rangsorában pedig a 2. helyet szerezte meg.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink