114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó ezüst-, a férfi bronzérmes

Mindkét magyar váltó érmet nyert a drezdai EnergieVerbund Arenában rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.  A váltó tagjai között Universiade győztesek is voltak.

A női négyes második, a férfi harmadik lett. A Heidum Bernadett (a Budapesti Metropolitan Egyetem - METU - hallgatója - Universiade egyéni 2. helyezett (2013), Universiade váltó 3. helyezett (2011, 2013)), Keszler Andrea (az Óbudai Egyetem - ÓE - hallgatója, Universiade váltó 3. helyezett (2011, 2013)), Kónya Zsófia (a Szegedi Tudományegyetem - SZTE - hallgatója, Universiade váltó 3. helyezett (2013)), Jászapáti Petra összeállítású kvartett az orosz mögött, de a francia és a német staféta előtt szerezte meg az ezüstérmet. A Knoch Viktor (a METU hallgatója, Universiade váltó 1. helyezett (2013)), Burján Csaba (az Eötvös Loránd Tudományegyetem - ELTE - hallgatója, Universiade váltó 1. helyezett (2013)), Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta férfi váltó pedig a Hollandia és Oroszország mögött lett bronzérmes az olaszokat megelőzve. A nap egyetlen egyéni távján a legjobb magyarként az amerikai születésű Krueger Cole nyolcadik lett 1000 méteren. Bácskai Sára Luca pedig az összetett hetedik helyét szerezte meg.

1000 méteren Burján Csaba (ELTE), Kónya Zsófia (SZTE) és Bácskai Sára Luca a negyed-, míg Knoch Viktor (METU) és Jászapáti Petra az elődöntőben búcsúzott. A magyar színekben ezen a kontinensviadalon debütált Krueger a kisdöntőben harmadikként célba érve összesítésben nyolcadik helyen végzett.

A negyeddöntők sorát az 1500 méteren szombaton bronzérmes Bácskai Sára Luca kezdte. A 19 éves versenyző végig óriási csatát vívott lengyel riválisával a harmadik helyért, amelyet végül megnyert, de a zsűri az utolsó, két körrel a vége előtti előzését szabálytalannak vélte, ugyanis Bácskai bár belső ívre került, de kissé kilökte ellenfelét.

Jászapáti Petra és Kónya Zsófia azonos ötösben szerepelt. A rajtot követően a negyedik és ötödik pozícióban korcsolyáztak, fél távnál mindketten egy helyet előreléptek. Az élen haladó két oroszt viszont hiába üldözték, nem volt meg a kellő sebességkülönbség, hogy előzésre vállalkozzanak. Jászapáti viszont így is örülhetett, mivel a négy futamból benne volt a két leggyorsabb harmadikban, azaz elődöntős lett.

A férfiaknál az amerikai születésű Krueger Cole kezdett és Bácskaihoz hasonlóan óriási csatát vívott egy lengyel korcsolyázóval, akivel oda-vissza előzgették egymást a biztos továbbjutást jelentő második helyért. Végül a hajrára Krueger volt előrébb, de sokat kivett belőle az állandó küzdelem, így a végére elfáradt, belga ellenfele pedig nevető harmadikként könnyedén tört előre. A magyar versenyző a célegyenesben ráadásul elesett, ennek ellenére a fenekén csúszva is harmadikként ért célba, sőt, idővel ő is továbbjutott. Burján Csaba (ELTE) végig a 4-5. pozícióban "vonatozott", hiányzott a sebesség és az agresszivitás ahhoz, hogy előrébb kerüljön, így futamában negyedikként búcsúzott. Knoch Viktor (METU) viszont a nap egyik legszebb előzésével nyerte meg a futamát. A negyedik olimpiájára készülő sportoló negyedik volt, amikor az egyik kanyar kijáratát követően az egyenes belső részén olyan jól sikerült kigyorsítania, hogy a következő fordulót már elsőként vette be. A hátralévő két körben pedig senkit nem engedett maga elé.

Az elődöntőben Jászapáti Petra szinte végig a negyedik helyen követte riválisait, előzésre nem igazán volt esélye, ráadásul az utolsó körben az orosz Jekatyerina Konsztantinova is elment mellette, így nem került a kisdöntőbe sem.

A férfiaknál Knoch és Krueger egy futamban szerepelt. Előbbi végig harcban volt a továbbjutó helyekért, utóbbi többnyire a mezőny végén korcsolyázott. Knoch a hajrában ugyanúgy összeakadt a Drezdában már két aranyéremnél tartó holland Sjinkie Knegttel, mint az 1500 méter elődöntőjében, de ezúttal is ő húzta a rövidebbet. A holland klasszis ismét belső ívre került, Knochot pedig kijjebb tessékelte, de a zsűri szerint megint a magyar sportoló védte túlzottan a pozícióját, azaz kizárta Knochot. A büntetés azt eredményezte, hogy Krueger - egyedüli magyarként - a kisdöntőben szerepelhetett.

A 26 éves sportoló sokáig harcban volt az első helyért is, de a végére elfáradt, így végül francia és holland vetélytársa is elszakadt tőle. A férfiaknál Sjinkie Knegt a harmadik távon harmadik aranyát nyerte, míg a nőknél az olaszok "söpörtek", de ezúttal Martina Valcepina helyett Arianna Fontana diadalmaskodott.

A legjobb nyolcat felvonultató 3000 méteres szuperdöntőben a magyarok közül Bácskai volt érdekelt. A magyar lány ugyan részhajrágyőzelemért járó 5 plusz pontot nem gyűjtött be, de végül nagyon bátor versenyzéssel a negyedik helyen ért a célba, s ez az összetettben a 7. pozíciót jelentette a számára. Jászapáti 13., Kónya 14. lett összetettben, a férfiaknál Krueger 11., Knoch 13., Burján pedig 16. lett.

A nap utolsó két döntőjében a női váltó bátran versenyzett, szinte az utolsó váltásig vezette is a mezőnyt. Először a németek, majd a franciák is elszálltak. Az utolsó váltásnál az oroszok kerültek az élre, s a helyzet a célig már nem változott. Európa-bajnok az orosz, ezüstérmes a magyar váltó lett.

A férfiaknál az olaszok vállalták a vezetés. 17 körrel a vége előtt a magyarok álltak az élre egyre nagyobb tempót vállalva. Öt körrel a vége előtt viszont beérte a magyarokat a mezőny és a hollandok álltak az élre, sőt az oroszok is a magyarok elé kerültek. Végül a Sjinkie Knegt vezette holland gárda megnyerte a váltót is. Az olimpiai bajnok oroszok értek másodikként a célba, a magyarok a számukra csalódást okozó harmadik helyet szerezték meg.

Bánhidi Ákos, a csapat menedzsere elégedett volt a csapat teljesítményével. Örvendetesnek értékelte, hogy az Eb-n szerepeltek közül a legfiatalabb, Bácskai Sára Luca az összetettben az értékes hetedik helyen végzett. A váltók teljesítménye értékes információkat adott számára, s a hibákból az olimpiáig még lehet tanulni, a csapat és az edzői stáb mindent megtesz azért, hogy az olimpián még fényesebb érmekkel térhessen haza versenyzőink.  

A magyarok ezúttal egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a kontinensviadalt, egyéniben Bácskai Sára Luca 1500 méteren lett harmadik.

A drezdai rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázata:


                                 arany       ezüst       bronz
Hollandia                  5             2                  -
Olaszország            4             2                  -
Oroszország            1             4                  3
Magyarország         -                1                     2
Izrael                            -             1                   1
Franciaország         -             -                  2
Lettország                -             -                   1
Németország          -             -                   1

Forrás: MOB, MTI, fotók: Róth Tamás

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink