114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A Miskolc megfosztotta veretlenségétől a címvédő TF-et

Keleten csupán két, nyugaton viszont öt mérkőzést játszottak le a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A legizgalmasabbnak a tavaly előtti bajnok Miskolc és a címvédő TF találkozója érkezett, és a találkozó nem is okozott csalódást. A mérkőzés nagy részében előnyben játszó borsodi legénység "elkapta”, és elvette az ezúttal tartalékos felállásban pályára lépő, a záró szakaszban rövid időre a vezetést is átvett bajnokcsapatot.

A Nyugati csoportban négy elég egyoldalú mérkőzés mellett érdekesen alakult az első fordulóból elhalasztott, felcserélt pályaválasztói joggal Sopronban lejátszott NKE-SMAFC összecsapás, amelyen a szünetben még a fővárosiak vezettek, de a második félidő a soproni együttesé volt, amely így fordítani tudott.

Olvasási idő: 5 perc

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak

Keleti csoport, 12. forduló

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület ELTE-BEAC 10875 (2719, 2211, 3229, 2716)

Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Gergely, Zalai.

Nyíregyháza: DEMETER 18/6, VASKÓ 18/9, Tisza 11/3 SITKU 31, MOKÁNSZKI 21/3. Csere: Jánkfalvi 5/3, Horányi 2, Jurák 2. Edző: Hegedűs Ferenc.

ELTE-BEAC: Mokos 16/6, Timár 4, Jónás 2, CZIMER 21/9, BARTOS 32/9. Csere: Somosi. Edző: Szekeres Dávid.

A nyíregyházi csapat a szünetig közel húszpontos előnyt szerezve hozta a kötelezőt. A 3. negyedben az "izmos" dupla-duplát elérő Bartos Bálint vezérletével a jól küzdő fővárosi együttes felnőtt a feladathoz, kiegyenlítetté tette a játékot. Az övéhez hasonló, kiemelkedő teljesítmény Sitku Márton révén (31 pont, 14 lepattanó) hazai oldalon is akadt, Vaskó György pedig egy különleges tripla-duplával (18 pont, 10-10 lepattanó és eladott labda) zárt, a fővárosiaknál ugyanakkor Mokos Dániel (16 pont, 10 eladott labda) hagyományosnak korántsem nevezhető dupla-duplát. A magabiztos hazai győzelemben jelentős szerepe volt a nyíregyházi legénység palánkok alatti fölényének, és annak, hogy a Nyíregyháza 40–28-ra nyerte a lepattanó csatát.

 

Hegedűs Ferenc: - Nagyon látványos és színvonalas mérkőzés volt, az ellenfél szimpatikusan és jól játszott, de korrekt játékvezetés mellett a jó dobóformát nyújtva simán győztünk.

Szekeres Dávid: - Gratulálunk a Nyíregyházának győzelemhez! Sajnos, most ennyire tellett.

Statisztika

 

Miskolci Egyetem – TFSE 8174 (2716, 1621, 1917, 1920)

Miskolc, Körcsarnok, 40 néző, V.: Takács, Lónáth.

MEAFC: TAKÁCS D. 9/3, KOZÁK M. 15/6, KOZÁK B. 22/12, Asszú 8, LIPPAI 12. Csere: Orliczki 8, Molnár 6/6, Szőke 1, Sándor, Gadus, Pap. Edző: Drahos Gábor.

TFSE: Kovács M., SZABÓ D. 22/3, KIRÁLY 21/6, FÉLIX 15, KELENFÖLDI 12. Csere: Kovács B. 2, Schubert 2. Edző: Boros Zoltán.

A házigazda sokkal lendületesebben, pontosabban indította a rangadót, és az első negyedben 10 pont fölötti előnyt szerzett. A második szakaszra rendezte sorait az ezúttal erősen tartalékos TF, amely a szünetig 6 pontra jött fel.

Ahogy a meccset, a második félidőt is jobban kezdte a csapatként időnként igen jól működő, a mérkőzésen összesen 27 gólpasszig jutó Miskolc. A harmadik etap közepén már 15 ponttal vezettek a hazaiak, de a TF szívós munkával, védekezésén sokat "szigorítva" a szakasz végén 10 ponton belülre került, s a záró etap elején lendületben maradt. Sorozatban kényszerítve eladott labdákra a házigazdákat a veretlenül álló címvédő a 33. percben átvette a vezetést. Ezt követően azonban Kozák Bertalan két kulcsfontosságú triplájával visszavette azt, s a színvonalas, fordulatos találkozó végéig a Miskolc már nem is adta ki kezéből a vezetést, így a tavaly előtti bajnok elvette a címvédő veretlenségét.

Drahos Gábor: - Jó ellenfelünk energikus kosárlabdát mutatott be, ami sok gondot okozott, ám a lényeg, hogy megszereztük a győzelmet. A fiúknak is nagyon kellett már egy kis sikerélmény. Úgy dolgozunk a továbbiakban, hogy az ilyen történések erőt és önbizalmat adjanak a folytatáshoz a bajnokságok további részében is. Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, és örülök, hogy Kozák Berci kritikus helyzetben bedobta a labdát.

Boros Zoltán: - Sajnos az első negyedben kiütközött, hogy a hazaiak az NBI B-s csapatukkal álltak ki, mi pedig különböző elfoglaltságok miatt csak egy játékost tudtunk nevezni ebből az osztályból, a többiek az NB II-ben szerepelnek. Ezután a feljavult támadójátékunknak, valamint a zóna és az emberfogásos védekezésünk váltogatásának köszönhetően a negyedik negyedben még a vezetést is sikerült átvennünk, azonban a végére kijött a kétosztálynyi különbség. Gratulálok a Miskolcnak, de gratulálok a saját játékosaimnak is a teljesítményükhöz!

Statisztika

 

Nyugati csoport, 12. forduló

Közgáz – NKE SE 133–41 (30–4, 32–8, 34–22, 27–7)

Budapest, Kinizsi u. 15 néző. V.: Szilágyi, Erdész.

Közgáz: De Santis 15/12, FÓTI 17/3, Bernacchini 12/6, MÁRIÁS 15/3, BEA 19. Csere: GŐCZI 18/12, ÚR 22, KISS B. 15. Edző: Vladár Csaba.

NKE: Pálvölgyi 10/3, Obermann 2, Tasnádi 2, Bolyki 5, PÓCZOS 12. Csere: Magari 5/3, Tyetyák 2. Edző: Paulik Tamás.

Bár a Közgáz bizonytalanul kezdett a vendégek zónája ellen, hamar kiderült, hogy nincs egy súlycsoportban a két csapat. A vendéglátók szigorú, szoros emberfogásával nem tudott mit kezdeni az NKE. A hazaiak helyenként látványos örömjátékot mutattak be, triplákkal és zsákolásokkal fűszerezve. A nyeretlen sereghajtó vendégek a harmadik negyedben pár ügyes akciót vezetve felnőttek a feladathoz, ebben az etapban szerezték pontjaik több mint a felét. A fölényesen diadalmaskodó Közgázból három játékos, Bea Gergely (19 pont, 12 lepattanó), Kiss Barnabás (15 pont, 10 lepattanó) és a tripla-duplától 2 lepattanóval elmaradó Gőczi Norbert (18 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) dupla-duplával zárta a találkozót.

Vladár Csaba: - Ritkán nyerünk ilyen nagy különbséggel. Az első percek bizonytalanságát, és az utolsó öt percet leszámítva jó ritmusban kosárlabdáztunk. Sok sikert kívánok a folytatásban mind a két csapatnak!

Paulik Tamás: - Gratulálok a Közgáznak! Ellenfelünk sokkal erősebb csapat, mint mi, és ezt érvényre is juttatta. Csak a harmadik negyedben nyújtottunk elfogadható teljesítményt.

Statisztika

 

PTE-PEAC – SMAFC 93–53 (27–18, 28–8, 21–18, 17–16)

Pécs, Ifjúság úti csarnok, 50 néző. V.: dr. Danka, dr. Szalóki.

PTE-PEAC: MAJOR 15/15, POPGYÁKUNIK 20/12, GÁSPÁR 16, Nyulász 9, VARGA 15/6. Csere: Kovács, Nyulász 7/3, Pákozdi 4, Kovacevic 4, LAJOS 10. Edző: Moósz Milán.

SMAFC: Tukovits 12, SZEGEDI 16/6, Heiszenberger, 2, Hencz 10, Barcza 5. Csere: Janzsó 8, Gáspár, Szilágyi, Nichter, Erdős. Edző: Farkas Dávid.

Az első félidőben kevés ellenállást tanúsított a SMAFC, amely eleve tartalékosan érkezett Pécsre, ráadásul egy korai sérülés is hátráltatta. Ennek megfelelően a jól dobó, lendületesen, pontosan kosarazó hazaiak az első két negyedben tetemes előnyre tettek szert. A találkozó az első félidőben gyakorlatilag el is dőlt, szünet után a találkozó lényegében edzőmeccs jelleget öltött, a felek különböző támadási és védekezési felállásokat gyakoroltak, és a szakvezetők az eddig kevesebb játéklehetőséghez jutó játékosaikat is pályára küldték.

Moósz Milán: - Sikerült mindenkinek nagyjából ugyanannyi játéklehetőséget biztosítanunk. Fontos is volt, hogy pihentessük a kezdő ötösünket, mert az NB II-es bajnokságban fontos találkozók várnak ránk. Minden játékosnak köszönöm a mai részvételt!

Farkas Dávid: - Gratulálok a hazai csapatnak! Sajnos kulcsjátékosaim közül többen hiányoztak, ketten pedig a mai mérkőzésen sérültek meg, közülük az egyetlen irányítónk a harmadik percben. Amatőr csapatunk ma ennyire volt képes.

Statisztika 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem – Veszprémi Egyetem SE 113–54 (33–14, 33–13, 19–13, 28–14)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Rokob, Tóth.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Varga 6, GEIGER 6, MÁNDITY 10/3, Horváth 8, DOMSITZ 36. Csere: Nagy-Bíró 4, HÁGEN 10, IVÁNCSICS16, Sütöri 2, Szabó 6, TÓTH R. 9/9. Edző: Laky Tibor.

Veszprémi Egyetem SE: Birkás 9/3, Grifatong 4, KOVÁCS B. 16, Lenger 13/3, Rehák 12/6. Edző: Mónus Péter.

A Széchenyi Egyetem csapata minden negyedet megnyerve, végig kézben tartva a játék irányítását magabiztosan győzte le a tartalékosan, mindössze öt játékossal érkező vendégeket. Hazai részről két játékos, Domsitz Márton (36 pont, 14 lepattanó) és Iváncsics Ákos (16 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplát ért el, a vendégek legjobbja, Kovács Botond (16 pont, 9 lepattanó) pedig egyetlen lepattanóval maradt el ettől.

Laky Tibor: - Örülök, hogy sikerült revansot vennünk a nagyon fájó őszi vereségért. Két olyan félidőt játszottunk, amelyben mindenki meg tudta mutatni, hogy hol tart. Remélem, hogy ez az állapot kitart a következő négy fordulóra.

Mónus Péter: - Szeretnék gratulálni a Mosonmagyaróvárnak, amely szépen és tudatosan játszott. További sok sikert kívánok nekik! Mi pedig megpróbálunk a betegségekből és a vereségekből felépülni, és ezáltal előrelépni.

Statisztika

 

PTE–Petőfi SE – BME MAFC 31–88 (12–28, 4–22, 9–22, 6–16)                             

Pécs, Cserepka iskola, 20 néző. V.: Fleischmann, Földvári.

PTE – Petőfi SE: LEHMBACKER 17, Sulyok 2, Varga Ákos, Haddad 2, Amer 2. Csere: Kovács 2, Huszka, Nagy, Szeverinácz 2, Árok 2, Marosvölgyi 2, Hamar. Edző: Sipos Ádám.

BME MAFC: Svéda 9/3, Horváth 6, TÁLOS 21/9, CSEPREGI 13/3, FEKETE 21. Csere: SZŰCS 12/6, Varga 6. Edző: Tiba Klára.

A mérkőzésre kilátogató nézők barátságos, sportszerű mérkőzést láthattak. A BME-MAFC játékosai nagy iramot diktáltak, akik szervezett, kemény védekezésükkel, lendületes támadó játékukkal, jobb dobóformájukkal, végig kézben tartották a találkozót. A hazai csapatnak nehezen ment a pontgyártás, gyenge teljesítményüket tetézte, hogy nagyon sok labdát adtak el. A lepattanózást 74–33-ra nyerő fővárosiaktól három játékos is – Fekete József (21 pont, 22 lepattanó), Csepregi Ádám (13-13 pont és lepattanó), valamint Szűcs Ármin (12-12 pont és lepattanó) – dupla-duplát ért el.


Sipos Ádám: - Jó hangulatú mérkőzést játszottunk, valamivel jobb dobóteljesítménnyel szorosabbá tehettük volna a meccset.

Tiba Klára: - Szimpatikus ellenfelünkkel, jó iramú mérkőzést játszottunk. Gratulálok a csapatomnak!

Statisztika

 

Az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:   

NKE SE – SMAFC 70–86 (24–19, 24–21, 11–24, 11–22)

Sopron, Krasznai Ferenc Egyetemi Sportcsarnok 40 néző, V.: Hernicz, Rudasits.

NKE-SE: DÉVÉNYI 21/9, Obermann 15/9, Pálvölgyi 13/6, BOLYKI 13, Póczos 8. Edző: Ifj.Paulik Tamás.

SMAFC: TUKOVITS 27/15, HENCZ 21/6, Janzsó 5, SZEGEDI 23/9, Barcza 2. Csere: Gáspár 4, Szilágyi 3/3, Hajdók 1. Edző: Farkas Dávid.

A felek még az első fordulóból elhalasztott mérkőzést pótolták, felcserélt pályaválasztói joggal Sopronban. A héten ez már a második meccse volt mindkét csapatnak. Lendületesen kezdett mindkét gárda, az első negyed végére öt pont volt a pontosabban játszó, mindössze öt játékossal felálló "hazai" NKE előnye. A tartalékos Sopron nagyon pontatlanul játszott, játékosai könnyű helyzetek egész sorát hagyták ki, így a félidőben nyolcpontos hátrányban mentek az öltözőbe a nyugodtabban, fegyelmezettebben játszó NKE ellen. Fordulás után nagyot változott a játék képe. A SMAFC 11–0-val indítva a második félidőt gyorsan fordított, a pesti csapat elbizonytalanodott, dobásai pontatlanokká váltak, a felállt soproni védelem ellen nem találták az ellenszert. A soproniak feljavuló védekezésüknek és dobóteljesítményüknek köszönhetően megfordították a meccset. A csere nélkül kiálló NKE teljesen elkészült erejével a mérkőzés végére, így a SMAFC értékes győzelmet aratott. A fővárosiaktól Bolyki Levente (13 pont, 17 lepattanó), soproni részről pedig Tukovits Balázs (27 pont, 16 lepattanó) és Szegedi Márton (23 pont, 10 lepattanó) zárta a találkozót dupla-duplával.

 

Ifj. Paulik Tamás: - Az első félidő remekül sikerült, külön öröm, hogy kintről is pontosan dobtunk. A harmadik negyed közepétől viszont már nem tudtuk tartani a ritmust az ellenféllel, amely sokkal agresszívebben játszott a második félidőben, nekünk pedig erre már nem volt ellenszerünk. Gratulálok a Sopronnak!

Farkas Dávid: - Gratulálok mindkét csapatnak, jó mérkőzést láthatott a szép számú közönség. Edzői pályafutásom során még nem történt meg velem, hogy az összes egyes-kettes poszton lévő játékosom beteg vagy sérült legyen, így egy szerkezet nélküli csapattal sikerült fontos győzelmet aratnunk, amiért nagyot kellett küzdenünk. Szerencsére a puzzle hiányzó darabjai a második félidőre a helyükre kerültek.

Statisztika


Szöveg: Botár László, Márványkövi Ferenc

Fotók: Práczki Péter, meafc.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink