114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A koronavírus-járvány miatt abbamaradtak a kézilabda MEFOB küzdelmei

Az ELTENyíregyházi Egyetem (NYE) és a kecskeméti Neumann János Egyetem-KFSE (NJE)–Szent István Egyetem (SZIE) párharcokon kívül amelyeket a Kecskemét, illetve a Nyíregyháza nyert meg nem rendeztek több mérkőzést a férfi egyetemi kézilabda-bajnokság 2019/2020-as idényének első selejtezőkörében.

Olvasási idő: 2 perc

 

A tavalyi lebonyolítási rendszerhez hasonlóan idén is selejtezőket (két fordulót) rendeznek a hazai egyetemi kézilabda-bajnokságban, majd a párharcok győztesei bejutnak az országos döntőbe (összesen hat női, illetve hat férfi csapat), amelynek időpontját később jelöli ki a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS).

Mint korábban megírtuk, a 2020. évi MEFOB-okat – beleértve a csapatsportágak hátralévő csoportmeccseinek lejátszását is – március 12-től április 30-ig felfüggesztette a MEFS. Mindettől függetlenül két látványos mérkőzésen vagyunk túl, és csak remélni tudjuk, hogy hamarosan folytatódhat a bajnokság, amely – látva e két találkozó színvonalát – izgalmasnak ígérkezik.

Na de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük, mi történt a két megrendezett összecsapáson!

Gólgazdag párharcot vívott egymással az ELTE és a NYE. Az első találkozót Nyíregyházán rendezték, és a hazaiak magabiztos győzelmet arattak az ELTE-vel szemben (55–48). A visszavágó előtt sokan csak legyintettek, mondván, a nyírségiek már biztos továbbjutók, ám a fővárosiak nem így gondolták. Az első találkozóval ellentétben az ELTE végig ott lihegett ellenfele nyakán, aminek meglett az eredménye: Molnár Ádám (14 gól) és Árvai Marcell (10 gól) vezérletével megszorongatták a vendégeket, ám az adok-kapok végén a NYE egy góllal megnyerte a párharc második felvonását. A NYE 102–94-es összesítéssel jutott tovább a 2. fordulóba, ahol a BME-vel küzd meg a döntőbe jutásért.

A másik párviadalon a Neumann János Egyetem-KFSE (NJE) és a Szent István Egyetem (SZIE) csapott össze. Az első mérkőzésen Kecskeméten a hazaiak parádés, ötletes kézilabdát játszva, főként a második félidei kitűnő játékuknak köszönhetően tizenkét gólos különbséggel nyerték meg a találkozót (38–26). A visszavágón – tetemes hátránya ellenére – a SZIE egyetlen percre sem adta fel a küzdelmet. A kecskeméti alakulat az első félidő felénél magához ragadta a kezdeményezést, és a félidő végére ötgólos előnyt alakított ki. A SZIE továbbra is derekasan küzdött, próbált felzárkózni, ám a Kecskemét végig kezében tartva a mérkőzést végül 30–27-re nyert.

A NJE így kettős győzelemmel, 68–53-as összesítéssel jutott tovább, és a 2. fordulóban a tavalyi kiírás aranyérmesével, a TE-vel együttesével vív meg a döntőbe jutásért.

Kézilabda MEFOB, 1. forduló, férfiak

Neumann János Egyetem-KFSE–Szent István Egyetem 38–26 (15–16)
Szent István Egyetem–Neumann János Egyetem-KFSE 27–30 (12–17)
Továbbjutott: NJE

Nyíregyházi Egyetem–ELTE 55–48
ELTE–Nyíregyházi Egyetem 46–47
Továbbjutott: NYE

 

A férfi kézilabda MEFOB 2019/2020-as kiírásban induló egyetemek:

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Széchenyi István Egyetem (SZE), Neumann János Egyetem (NJE), Szent István Egyetem (SZIE), Testnevelési Egyetem (TE), Debreceni Egyetem (DE), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Nyíregyházi Egyetem (NYE) , Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Pécsi Tudományegyetem (PE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), Miskolci Egyetem (ME), Pannon Egyetem (PE), Eszterházy Károly Egyetem (EKE)

 

A női kézilabda MEFOB 2019/2020-as kiírásban induló egyetemek:

Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ (ELTE SEK), Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar (KRE BTK), Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar (KRE ÁJK), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Széchenyi István Egyetem (SZE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Testnevelési Egyetem (TE), Debreceni Egyetem (DE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Eszterházy Károly Egyetem (EKE)

Tudtad?

  • Az oda-visszavágós rendszerben kétszer játszanak egymással a csapatok, és az 1. forduló győztesei bejutnak a 2. fordulóba, ahol szintén oda-visszavágós alapon küzdenek meg egymással a felek. E párharc győztesei bejutnak a májusi hatos döntőbe.
  • A nőknél tavaly az Eszterházy Károly Egyetem (EKE), a férfiaknál a Testnevelési Egyetem (TE) nyerte a kézilabda MEFOB-ot.
  • A tavalyi díjátadón jelen voltak a Magyar Kézilabda Szövetség képviselői, valamint Danyi Gábor, a felnőtt női kézilabda-válogatott kapitánya, aki egyben az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Győri AUDI ETO KC női csapatának vezetőedzője.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: Rozs Bettina, Járdi Ádám, freepik.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink