114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A "kényszerszünet" alatt sem állhat meg a sportélet a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemcsak a járványmentes időszakban, hanem a pandémia alatt is igyekszik sportosnak és mozgékonynak maradni. Az egyetem üzenete egyértelmű: mindenki húzzon edzőcipőt a lábára a koronavírus ellen!

Olvasási idő: 2,5 perc

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) azon felsőoktatási intézmények egyike, amely rendkívül változatos programpalettát kínál diákjainak a koronavírus-járvány alatt is. Ha körülnézünk az egyetem honlapján, hamar szemet szúr, hogy a négy fal közé rekedt hallgatók milyen sokféle sporttevékenység közül választhatnak.

 

Mindez a legkevésbé sem a véletlen műve, hiszen a BME élen jár a hazai (egyetemi) élsport terén (is). Elég, ha az intézmény két hallgatójára: Vogel Soma vízilabdázóra és Kisbán Zsófi kenusra gondolunk. Soma 2020 januárjában nyert Európa-bajnoki címet a felnőtt férfi vízilabda-válogatott kapusaként, Zsófi pedig 2019 októberében a felnőtt maratoni kajak-kenu világbajnokságon állhatott a dobogó második fokára a kenu egyesek kiskörös (3600 méteres) versenyében.

 

Távoktatással a feszes és kerek popsikért

 

A BME Testnevelési Központja nem kevesebb, mint tizenegy mozgásformához készített edzéstervvel nyújt segítéséget azoknak, akik a járvány alatt sem szeretnének megfeledkezni a testedzésről. Az aerobiktól kezdve a funkcionális köredzésen át egészen a TRX-ig szinte mindent megtalálni a honlapon, és ami a legfontosabb, hogy az edzők és testnevelőtanárok négy héti edzéstervet is mellékeltek mindegyikhez. A tréningerveket innen töltheted le.

Alap, hogy az aerobik, a crossfit, az erőfejlesztés, a funkcionális köredzés, a jóga, a kosárlabda, a kravmaga, az online testnevelés és a TRX is szerepel a kínálatban. Némiképpen meglepő, hogy a néptánc és a ’Sport és üzlet’ is felkerült a listára, de aki ismeri az egyetem sport iránti elhivatottságát, ezen sem lepődik meg. Mivel a személyes távolságtartás miatt a hallgatók nem járhatnak tánctanfolyamra, „kénytelenek beérni” ezzel a magyarpalatkai táncot bemutató kisfilmmel. Aki pedig két workout között sportelméleti, sporttörténeti és sportgazdaság-tudományi előadásokat szeretne olvasgatni, kattintson ide!

Az Ensporttal az online sportolásért

 

A BME Testnevelési Központjának Facebook-oldalán az Ensport nevű, a sportteljesítmény fejlesztésére szakosodott cég szakemberei a futás, az úszás, a kerékpározás és a triatlon részleteibe avatják be az érdeklődőket. A hasznos tanácsokon kívül (pl.: Hogyan melegítsünk be megfelelően? Milyen a helyes futótechnika?) célszerű feladatsorokat is bemutatnak, akárcsak ebben a videóban. Érdemes figyelemmel követnünk a mindenki számára elérhető videós tréningeket, mert az itt bemutatott gyakorlatok nem légből kapottak, hanem tudományos alapon nyugszanak.

 

Testedzés szűkebb körben

 

Számos BME-s sportoktató és testnevelőtanár hozott létre zárt Facebook- vagy YouTube-csoportot hallgatóiknak azzal a céllal, hogy rendszeres testmozgásra buzdítsák diákjaikat, kollégáikat és ismerőseiket az állandóan frissülő edzésvideó tartalmak segítségével.

Most sajnálhatjuk csak igazán, ha nem vagyunk BME-hallgatók!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: BME GTK Wigner Jenő Fotókör / Horváth Péter, freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink