114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A kelet-európai egyetemeken is aktív az online sporttevékenység

Workout lengyel tornászikrekkel, gimnasztika cseh nagymamával a szobában, autógumit vonszoló szlovén lány – vagyis hozzák a megszokott "kelet-európai" stílust a régió felsőoktatási intézményei. 

Olvasási idő: 2,5 perc

 

Az európai egyetemek koronavírus-járvány alatti sportéletét bemutató sorozatunk utolsó állomásaként „hazalátogatunk”. Kelet-Európában – legalábbis a hozzánk közelebb eső részében – a gyors és szigorú intézkedések révén a kormányoknak sikerült megfékezniük a járvány viharos terjedését. A régió egyetemei bezártak, és a hallgatóknak a virtuális térben kellett kiélniük a testmozgás iránt érzett csillapíthatatlan vágyukat. Máris mutatjuk, hogyan. 

 

Poznańi Egyetem, Lengyelország

Azt már korábban is láttuk, hogy a lengyel egyetemisták emberségből jelesre vizsgáztak a járvány alatt, ám arról kevesebbet tudunk, hogyan oldják meg a sportolást a pandémia idején.

Úgy tűnik, ez is megy nekik. A lengyel felsőoktatási intézmények közül a Poznańban található Adam Mickiewicz Egyetem tűnik a legsportosabbnak – legalábbis, ami az online testmozgást illeti. Ezt a tízperces gyakorlatot még talán az is végig tudja csinálni, aki nincs jó kondiban, ezt pedig azoknak ajánljuk, akiknek öt perc torna is elég a boldogsághoz.

A rövid videókat nézve az jut eszünkbe, vajon szólt-e valaki a lányoknak a távolságtartás szabályairól, bár alapos megfigyelés után láthatjuk, hogy a poznańi hallgatóságot egy ikerpár igyekszik megmozgatni, így nincs miért aggódnunk. Mindenesetre kis derűlátással és testmozgással könnyen vehetünk minden akadályt – ez pedig kiderül ezekből a kisfilmekből is.

Természetesen a jóga szerelmeseit sem hagyták cserben, amire ez a videó a legjobb példa. Milyen jó, hogy nyelvtudás nélkül is űzhetünk sportokat, máskülönben nagy gondban lennénk, ha szeretnénk megérteni, mit mond a tornát vezető kedves hölgy.

 

Ljubljanai Egyetem, Szlovénia

Délnyugati szomszédunk azon országok közé tartozik a régióban, amelyek a koronavírus megjelenését követően elsőként zárták le határaikat, illetve szüntették be a tömegközlekedést. Ennek köszönhetően Szlovéniában is ellaposodott a járványgörbe, ám az egyetemi hallgatók továbbra sem látogathatják az órákat. Talán ez az oka, hogy az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye, a Ljubljanai Egyetem online közösségi terében felpezsdült a sportélet.

Ha egy hatperces, nyugis Pilatesre vágysz, nézd meg ezt a videót – a gyakorlatsorozatot akár naponta többször is megismételheted! Ez a lány azt mutatja meg, hogyan vegyük hasznát az autógumiknak workout közben, ha viszont unod a lépcsőzést, válts ládázásra!

 

Prágai Egyetem, Csehország

A prágai Károly Egyetem Európa egyik legpatinásabb felsőoktatási intézménye, összesen 47 000 diákkal. Nem egyszerű feladat megmozgatni ilyen sok hallgatót, főként a négy fal között. Úgy tűnik, az intézmény Testnevelés Tanszékének mégis sikerült megoldania a feladatot – online kínálatában egészen biztosan nincs hiány.

Ez itt egy negyedórás, angol nyelvű alapedzés szőnyegen, ez pedig egy tizenkétperces workout középhadaóknak Pamela Reiffel. Aki pedig ennél nyugisabb testmozgásra vágyik, csinálja végig Katjával a 45 perces Pilates-tréninget.

Hogy valami hazai gyártású anyag is a képernyőre kerüljön, Jak megmutatja nekünk, hogyan melegítsünk be kocogás előtt, ebből  a rövid cuki videóból pedig kiderül, hogy a különböző generációk tagjai jól megférnek egymás mellett az otthoni edzőteremben. Ha valaki két perc alatt akarja letudni a napi testmozgást, csatlakozzon Irena Gillarovához, nem bánja meg.

További otthon végezhető workout ötletekért katt ide.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: Az
Adam Mickiewicz Egyetem Facebook-oldala, a Ljubljanai Egyetem Facebook-oldala, a Prágai Károly Egyetem Testnevelés Tanszékének Facebook-oldala
Fotó: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink