114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A járványhelyzet ellenére sem áll le a SK4YS projekt

Habár világszerte számos jelentős egyetemi sportesemény marad el a járványügyi helyzet miatt, néhány projekt rendületlenül „állja a sarat” a koronavírussal szemben.

Olvasási idő: 3 perc

 

Mint korábban kiderült, a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) számos sportágban eltörölte az idei egyetemi világbajnokságokat. A döntés azért is volt fájó, mert június 4. és 24., között Székesfehérvár adott volna otthont a felsőoktatásban tanulók amerikaifutball-világbajnokságának, Kecskemét pedig a triatlonosokat fogadta volna június 27-én és 28-án.

A helyzetet tetézte, hogy a FISU európai partnerszervezete: az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) is kénytelen volt 2021-re halasztani a nyáron esedékes belgrádi Európai Egyetemi Játékokat (EEJ), amelyen számos magyar hallgató is részt vett volna, többek között a látássérült Fóris Norbert is, aki cselgáncsban szállt volna harcba éremért.  

Nagy szerencse, hogy a járványügyi helyzet nem, vagy csak kevésbé befolyásolja azokat a jelenleg futó nemzetközi projekteket, amelyek a világ, illetve az európai egyetemi sportélettel kapcsolatosak. 

Ilyen például az EUSA égisze alatt futó SK4YS projekt, ahol mondhatni egy tudományos-fantasztikus film közepébe cseppentünk bele. Bár a program a jövővel is foglalkozik, annyira azért mégsem misztikus: feltett szándéka, hogy közelebb hozza egymáshoz a sportot, a fiatalokat és az oktatási szervezeteket, így hívva fel a figyelmet a sport képességfejlesztésben betöltött szerepére. A projekt célja ugyanis nem más, mint hogy felhívja az emberek figyelmét a sport által fejleszthető képességekre és készségekre, amelyeket az érintettek sport-alapú foglalkoztatási programokban kamatoztathatnak.

Ha ez túl misztikusan hangzik, máris megmagyarázzuk, miről is van szó. Képzeljük el, hogy van valamilyen képességünk, amiről nem tudunk. Kipróbálunk valamilyen sportágat – legyen a pingpong –, és kis idő után kiderül, hogy képesek vagyunk gyorsan reagálni a váratlan helyzetekre (hirtelen a háló mögé nyesi a labdát ellenfelünk), amelyeket eredményesen oldunk meg (erős ütés helyett okosan visszanyessük a labdát az ellenfél térfelére). Minél többet pingpongozunk, annál jobb lesz a reakcióidőnk és a problémamegoldó képességünk. Kis idő elteltével már azon kattogunk, hogyan tudjuk kamatoztatni ezt a képességet a tanulásban és a munkában.

Más szavakkal: nem is sejtjük, hogy a sport milyen rejtett képességet hoz ki belőlünk – olyanokat, amelyek velünk születettek, de amelyekről eddig semmit sem tudtunk. Így cseppet sem elképzelhetetlen, hogy pl. a New York-i tőzsde legmenőbb alkuszai valaha királyok voltak pingpongban.

No, de térjünk vissza a koronavírushoz, amely megakadályozta, hogy a SK4YS projekt lelkes képviselői március végén személyesen találkozzanak Szlovénia fővárosában, Ljubljanában. A projekt partnerei cseppet sem jöttek zavarba, sőt online lezavarták meetinget. Mi is ennek az üzenete? Leginkább az, hogy a járványügyi helyzet ellenére az élet nem állhat meg, és amit a digitális térben is megoldhatunk, ne halasszuk, vagy töröljük el! Sajnos idén így is számos sporteseménnyel leszünk szegényebbek.

A történeti hűség kedvéért azonban jegyezzük le: a projekt résztvevői hamarosan összeállítanak egy kézikönyvet, amely a sportolás révén kiaknázható képességeink fejlesztésében ad útmutatást. Az így megszerzett tudás remélhetőleg nagy mértékben befolyásolja majd, hogy milyen végzettséget szerzünk, és – oklevéltől vagy diplomától függetlenül – később milyen munkahelyre és munkakörbe kerülünk.

A projektről itt olvashatsz többet, ez pedig a SK4YS Facebook- és Twitter-oldala.

Tudtad?

A képesség öröklötten magunkkal hozott lehetőség, amelyet sok-sok gyakorlás révén készséggé alakíthatunk.

Az asztalitenisznek számos jótékony hatása van, amelyek közül most a legfontosabbakat soroljuk fel.

  • Javítja a kéz és a szem közötti koordinációt;
  • Fokozza, illetve segít fenntartani a mentális éberséget;
  • Fejleszti a reflexeket, a koncentrációs és stratégiai képességet;
  • Növeli a szellemi aktivitást, nagyon jó hatással van a motoros képességre és a kognitív készségekre;
  • Fejleszti a hosszú távú memóriát;
  • Javítja az egyensúlyérzéket, és megtanít arra is, hogy változtassunk irányt gyorsan.

Hallottad?

  • A járvány miatt számos sporteseményt tartanak meg a virtuális térben. Március legvégén például a híres sportriporter: Hajdú B. István közvetítette a DVTK–FTC NB I-es e-meccset, amelyen egy-egy FIFA2020 játékos képviselte a csapatokat. A diósgyőrieknél Kiss Tamás középpályás, ferencvárosiaknál pedig a Vasas e-port szakosztályából „kölcsönvett”, ám Fradi-szurkoló Porsche Endre ragadott játékkonzolt. A meccs közben a szurkolók pénzbeli felajánlással járulhattak hozzá a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez.
  • A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) focistái sem voltak tétlenek: mivel a kijárási tilalom miatt a bajnokság szünetel, otthonról tolták le a meccseket. Az internetes FIFA-bajnokságon a résztvevő csapatokat ezúttal egy-egy játékos helyettesítette a képernyő előtt.
  • Ez a kissé „kattant” argentin sportriporter pedig már annyira bedilizett a négy fal között, hogy saját gyermeke kakaókészítését közvetítette (az ominózus esetet a film első percében nézheted meg). Jutalma 400 000 megtekintés lett!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: eusa.eu, nsttc.ca, disz.blog.hu
Fotó: eusa.eu, freepik.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink