114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Sem a járvány, sem a korlátozások nem foghatnak ki az 5vös5km-en

A pandémia sem akadályozhatja meg, hogy idén is megtartsák az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzatának ikonikus futóversenyét: az 5vös5km-t. Ezúttal rendhagyó módon, a kibertérben mérkőzhetünk meg egymással. 

Olvasási idő: 4 perc

 

Habár a járványügyi helyzet javulása miatt Magyarországon is feloldották a korlátozások jelentős részét, tömeges sportrendezvényeken – sajnos – továbbra sem vehetünk részt. Egy jó futóverseny ugyanakkor vonzza a résztvevőket, legfőképpen, ha hagyománya van és jól szervezett. Márpedig a húszéves múltra visszatekintő 5vös5km éppen ilyen: tavaly ősszel csaknem hatszázan döntöttek úgy, hogy rajthoz állnak az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának nyitórendezvényén.

A sportrendezvényekre vonatkozó korlátozás kapcsán tehát joggal merült fel a kérdés a szervezőkben: hogyan tartsák meg a futóversenyt anélkül, hogy tömeges jelleget öltene? Egyetlen lehetőségük maradt: a virtuális térbe kellett terelniük a viadalt, így elhárult az akadály a 38. 5vös5km megrendzése elől. Az ötlet – mármint az online futás – nem ördögtől való, hiszen már nálunk is több futóeseményt tartottak meg hasonlóképpen.

„Májusban én is részt vettem egy nem mindennapi kezdeményezésen, a különleges körülmények között megrendezett Ultrabalaton-futóviadalon – mondta Csere Gáspár, vagy ahogyan sokan ismerik, Gazsi, az ELTE PPK korábbi hallgatója, az egyetem futónagykövete, a riói nyári játékok olimpikonja. Teljes mértékben megértem a szervezőket, hogy a járvány miatt virtuális módon bonyolítják le idén az ELTE nagy hagyományú futóversenyét. Természetesen más lesz az esemény hangulata, de most olyan világban élünk, amelyben alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. Persze nem kell megijednünk, akár többen is összeállhatunk, hogy teljesítsük a távot, hiszen azért így mégis nagyobb buli, de tartsuk be a távolságtartás szabályait! Ha valaki jobb időeredményt szeretne elérni, annak azt javaslom, reggel vagy késő délután, esetleg estefelé teljesítse a távot, hiszen egy hónap múlva vélhetően már meleg lesz az idő. Annak, aki pedig csak buliból szeretné abszolválni a kihívást, és nem tör babérokra, nem kell olyan komolyan vennie a tanácsaimat.”

 

Miről is van szó valójában?

A rendhagyó nyári fordulón, június 19. és 24. között a nevezőknek le kell futniuk öt kilométert öt nap, öt óra és öt perc alatt – bárhol és bármikor! Akik szabadban futnak, GPS-eszköz vagy másik alkalmazás segítségével rögzítsék időeredményüket, mert csak így igazolhatják, hogy teljesítették a penzumot. Amikor végeztetek, a nevezéssel együtt küldjétek el eredményeteket a szervezőknek, és csatoljatok egy fényképet a futópadról vagy egy képernyőképet a telefonos alkalmazásról, amely tartalmazza a teljesített távot (méter), a futás idejét (perc, másodperc, századok) és a „célba érkezés” időpontját (óra, perc).

 

Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség főtitkára – aki eddig szinte majdnem minden 5vös5km-en részt vett – idén sem hagyja ki a ragyogó lehetőséget.

 

„Nekem azért fontos, hogy induljak a rendhagyó, online viadalon, mert – egyetemi ember lévén – számomra ez fejezi ki az intellektuális és testi kihívások egységét. Az ELTE-n fizikusként kritikus gondolkodást tanultam, és világosan látszik, hogy az akadémiai szféra elhanyagolja a testkultúrát. Időnk és energiánk töredékét szenteljük testmozgásnak, még az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi minimumot – fél-egy órát – is csak az egyetemi polgárok húsz-harminc százaléka tartja be. Szociálpszihológusként viszont tudom, hogy erős motiváció nélkül nem változtathatunk életmódot, és az ilyen rendezvények éppen ebben segíthetnek. Ez lesz a harmincadik alkalom, hogy részt veszek az eseményen, amivel – a gyakoriságok tekintetében – ezüstérmes vagyok az alapító-főszervező Horváth Ákos mögött. Az átlagos időm 21:15, de ezt évről évre egyre nehezebb tartanom. Ennél is fontosabb viszont, hogy most, ezen a virtuális versenyen az első száz feltöltő között legyek, és kapjak egy Eötvös100-as emlékpólót. Éppen ezért készülök a megméretésre, minden héten járok futni, és rendszeresen kerékpározom. Ezen felül a hallgatók és a dolgozók megmozgatására működtetünk egy nagy egyetemi csapatot a BEAC-on belül, amelyet fizikusok alapítottak még harminchárom évvel ezelőtt. Ígérem, nagyan fogok igyekezni!”

 

Kurgyis Bálint, az ELTE TTK fizika szakos hallgatója, aki elsőéves a mesterképzésen, ígérete szerint teljesíti a kihívást.

 

„A kijárási korlátozás előtt nem sokkal költöztem haza a családomhoz Gombára, így nem okozott problémát, hogy el tudjak menni futni, mert hamar ki tudtam jutni a faluból, és lakott területen kívül, főleg szántóföldek között edzhettem. Nagyjából heti négy-öt alkalommal futottam és futok most is, ám eddig általában csak rövidebb távokat teljesítettem. Azért indulok az online versenyen, hogy nyugodt szívvel ajánlhassam másoknak is a részvételt. Lehet, hogy valakinek éppen ez lesz az egyetlen öt kilométeres távja, amelyet egy évben lefut, vagy csak emiatt megy el néhányszor futni. Ez a legfontosabb része a versenynek, akár hagyományos formában, akár online tartják meg.”

 

A résztvevők részvételt igazoló emléklapot, a dobogósok pedig oklevelet kapnak. Ne feledd: a verseny része a HÖOK-MEFS „MozduljRá!” SportPont Programjának (#egyetemisport)!

 

Mi az 5vös5km?

A félévenként megrendezett esemény célja az egyetemi és budapesti polgárok, kiemelten a hallgatók, oktatók és újbudai lakosok megmozgatása. Elérhető és teljesíthető távú futóverseny, amely lehetőséget teremt arra, hogy egyetemi, céges és egyesületi futócsapatok jöjjenek létre. Szabadidőfutóknak a közös futás „ünnepe”, kihívás a mindennapok rendszeres, egyéni vagy csapatos futásainak megkoronázására. A hagyományosan hétköznap zajló versenybe mindenki bekapcsolódhat, csupán fél évente egyszer kell szabaddá tennünk egy délutánunkat.

 

Tudtad?

A versenyre – online regisztrációt követően – bárki bárhonnan benevezhet, így az 5vös5km továbbra is nemzetközi megméretésnek minősül.

 

A verseny részleteivel, a nevezéssel kapcsolatban itt és itt találsz több információt.

 

Forrás: mozduljra.hu, ELTE TTK Hallgatói Alapítvány
Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: 5vös5km Facebook-oldala, mozduljra.hu, MEFS    

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink