114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A hosszútávfutó virtuálisan sem magányos – villáminterjú dr. Székely Mózessel, a MEFS főtitkárával

Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára egyetemi futóberkekben is elismert személyiség. Immáron harmincadik alkalommal vett részt az ikonikus 5vös 5km-en, és másokhoz hasonlóan ő is a virtuális térben teljesítette a távot.

Dr. Székely Mózes – akiről csak kevesen tudják, hogy nemcsak aktív sportolóként, hanem az esemény szervezőjeként is sokat vállal magára – az elmúlt napokban három alkalommal is lefutotta az öt kilométert.

„Sőt, lesz ez még több is – újságolta. – Többen tervezzük, hogy ha már egyszer online zajlik a verseny, és pont öt kilométert kell futnunk, miért ne teljesítenénk öt alkalommal? Ezért a következő napokban még háromszor kell abszolválnom a távot. Jóllehet az eddig feltöltött eredményeket figyelembe véve az élmezőnyben vagyok, szerettem volna jobb időeredményt elérni: kilenc másodperccel maradtam el az eddigi legjobb időmtől.

A főtitkár elmondta: az 5 km-es távra átszámított 20:07 perces idejét enyhén lejtős terepen, az Irhás-ároknál érte el, ezért – Kipchoge legutóbbi futásához hasonlóan – nem tekinti hitelesített eredménynek. Ennek ellenére így sem volt könnyű teljesítenie a távot, és a „magánnyal” is meg kellett birkóznia.

„Nagyon nehéz így versenyezni, mert az embernek magát kell lelkesítenie futás közben. Persze így elkerülhető annak a veszélye, ami normál versenyeken gyakori hiba, hogy »elfutjuk« a táv elejét. Nincs mit szépíteni, hiányoznak a küzdőtársak, és ilyenkor az óra az egyedüli ellenfelem, amely nem mindig azt mutatja, amit szeretnék.”

Ennek ellenére a főtitkár úgy érzi, a rendezvény sikeres, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy akadémikusok, olimpiai bajnokok és érmesek, a felsőoktatás és a sport állami vezetői, valamint sikeres edzők és sportvezetők is hallgatók kezdeményezése mellé álltak, és elindultak a megméretésen.

„Nagyon remélem, hogy a viadal rendszeres testmozgásra sarkall mindenkit, még akkor is, ha nem a hagyományos módon rendeztük meg idén. Bár a szeptemberi, harminckilencedik futóeseményünket már a hagyományos módon szeretnénk megtartani, fel kell készülnünk, hogy a jövőben újra rosszabbra fordul a járványügyi helyzet, és online versenyeket kell szerveznünk. De nézzük a pozitív oldalát: ilyen formában számos helyről be tudnak kapcsolódni a rendezvénybe, ami növeli az 5vös 5km népszerűségét és legitimitását. Elképzelhető, hogy pár nappal meghosszabbítjuk a versenyt, hátha még többen csatlakoznak hozzánk.”


Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó:     Dr. Székely Mózes FB oldala

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink