114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A győzelemért adták a vérüket

Óriási sajtóérdeklődés mellett olimpikonok, világ- és Európa-bajnokok adtak vérplazmát a Testnevelési Egyetem kampuszán, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni sikeres küzdelmet.

Olvasási idő: 2 perc

 

Mint ismert, Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem (TE) tudományos rektorhelyettese vezeti azt a kutatócsoportot, amely a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával karöltve fejlesztette ki a koronavírus elleni küzdelemben sikeresnek remélt szérumot. A gyógyító anyagot április 27-én, hétfőn adták be először két COVID 19-es vírussal fertőzött betegnek a Semmelweis Egyetemen. A szérum a koronavírus-fertőzésen átesett emberek vérplazmájából készül. Az eljárás lényege, hogy a felgyógyultak vérében olyan ellenagyag termelődik, amelyből oltóanyagot készítve remélhetően sikeresen vehetjük fel a küzdelmet a kór ellen.


Mindezt hallva több, a koronavírus-fertőzésen átesett élsportolónk döntött úgy, hogy felajánlja vérplazmáját a kutatócsoportnak, így segítve a világjárvány elleni küzdelmet. 

Április 30-án, csütörtök délelőtt – óriási sajtóérdeklődés mellett – sorra érkeztek a nagy nevek a TE parkolójába: először a birkózó-, majd az úszóválogatott tagjait szállító autók gördültek be az esemény helyszínére. A kerékpárosok képviseletében kisvártatva betoppant Parti András háromszoros hegyikerékpáros olimpikonunk, majd Peterdi András vívó is feltűnt a tömegben – ő Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrözőnk edzője.

Élsportolóink – akik közül sokan jelenleg is egyetemre járnak – először garatból vett mintavételen estek át, amit vérvétel követett a szomszédos Nemzeti Sportügynökség épületében. Szinte egymást taposták az újságírók, amikor Kapás Boglárka, az ELTE hallgatója vérvételre indult az ideiglenes laborba, de az Arizonai Egyetem korábbi diákjának, Bohus Richárdnak is ügyelnie kellett, nehogy megbotoljon az interjúra vadászók gyűrűjében.

"Példát szeretnénk mutatni, hogyan vehetjük fel a küzdelmet a vírus ellen. Sokan nem veszik komolyan a fertőzést márpedig így nehéz dolgunk lesz. Örömmel tettem eleget az úszószövetség felkérésének, és arra bátorítok mindenkit, akinek pozitív lett a tesztje, és már meggyógyult, vérplazmájával segítse a kutatócsoport munkáját" – hangoztatta Bohus Richárd.   

 

A rendhagyó sajtótájékoztatón – amelyen a média munkásai még a vérvétel helyszínére is bemehettek felvételeket készíteni – beszédet mondott Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem (TE) tudományos rektorhelyettese, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, Bácsi Péter korábbi kétszeres világ- és Európa-bajnok birkózó, a Birkózószövetség szakmai igazgatója, Bohus Richárd világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó, valamint a vívók képviseletében Peterdi András korábbi PTE-hallgató.

A rendezvény végén, amikor a sztársportolók és a médiamunkások már hazafelé szállingóztak, Dr. Wladár Sándor maga köré hívta az úszóválogatott tagjait, és halkan megköszönte nekik a segítséget. Ezt azonban már csak az a néhány szerencsés résztvevő hallhatta, akik a legvégsőkig ottmaradtak az eseményen.


Szöveg: Márványkövi Ferenc 
Kép: Márványkövi Ferenc    

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink