114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Véget ért a digitális FISU World Forum 2020 - a zárónap is ígéretes témáknak biztosított platformot

Egy kihívásokkal teli időszakban, azoknak mégis sikeresen megfelelve zárult az első digitális FISU World Forum 2020, minden idők legnézettebb és leglátogatottabb vita - és eszmecsere fóruma.

Olvasási idő: 3 perc

A Fórum zárónapján csak egy plenáris szekciót rendeztek, ám azt egy igen fontos témában: fogyatékkal élők és épek közös sportjáról. A beszélgetésben magyar részről dr. Szekeres Pál válogatott világbajnok tőrvívó, a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének egykori elnöke,  2014-ig sportért felelős helyettes államtitkár vett részt, aki elmondta, hogy a sport akár a fogyatékkal élőknek, akár az épeknek szól, mindenki számára lehetőség, hiszen azok lehetünk, akik szeretnénk, a sport által megtalálhatjuk önmagunkat. A sport integráló szerepéről beszélt Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a judo segítségével már sikerült kiemelni fiatalokat a nehéz helyzetükből vagy éppen a békülés útjára vezetni ellenséges nációkat. Sok eredményt ért el és már bizonyított a sport az integráció területén, ám további kihívások várnak ránk, zárták mondandójukat a megbeszélés résztvevői.

A műhely-beszélgetések a korábbi napok témáiban folytatódtak, az egyetemi rangsorok tematikájával ismét magyar szakemberekkel. Czirfusz Dóra vezetésével azt vitatta meg dr. Fábri György az ELTE-PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének égisze alatt működő Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport vezetője és dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára és a Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport tagja, hogy a sportnak milyen aspektusait lehet figyelembe venni egy esetleges “sport-rangsor” megalkotásakor. A főtitkár úr kiemelte, hogy három különféle szempontot kell mindenképpen figyelembe venni: első körben az élsporthoz kapcsolódó mutatókat (világversenyeken, kontinentális illetve nemzeti bajnokságokon elért helyezések, résztvevői létszám, egyetemi sportklubok száma stb.). Másodsorban a hallgatók fizikai aktivitásának mérése következik, erre már külön mérések, kérdőívek szükségesek. A harmadik szempont, az infrastruktúra megléte szintén könnyen mérhető. dr. Fábri György meglátása szerint nem is rangsorolni kellene az egyetemeket, hanem a saját erősségeik bemutatására kellene fókuszálniuk. Mindannyian egyetértettek abban, hogy ez a beszélgetés csak a kezdet.

Tanulságosak voltak a hallgatói projektek is: hat csoport mutathatta meg, hogy mivel készült. Voltak köztük honlap- és applikáció-tervek, egészségre nevelő akciók, a sport hátrányos helyzetű területeit megcélzó tervek. Egyetérthetünk a FISU vezetőivel, hogy ezen projektek mindegyike nagyszerű és komoly kreativitásról tanúskodik, és ez az, amire szükség van a jövőben!

Ezt követte az esemény ünnepélyes lezárása, ahol többektől is elhangzott, hogy 105 országból (minden kontinens képviseltette magát!) 1481-en regisztráltak az idei FISU World Forumra, ami a legtöbb az esemény történetében! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszönte meg a kitűnő szervezést, kiemelve a hazai jó példákat, hogy már a kormány előtt van a harmadik Hajós Alfréd Terv (HAT), az egyetemi sport fejlesztésére. Őt a MEFS leköszönő elnöke és Örökös Tagja, prof. dr. Kiss Ádám követte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetemi sport egyre nagyobb szerepet játszik majd a jövőben, hiszen a sport révén tehetünk szert az együttműködés, a kreativitás képességére.

A házigazda Testnevelési Egyetemet kiemelve pedig az edzők, testnevelők képzésének fontosságát helyezte fókuszba. Végül pedig a FISU Oktatási Bizottsága értékelte az eseményt: Dr. Verena Burk, Kiss Viktor és Sami Garabedian állította össze a 3 nap során megvitaott témák tanulságait.

Annak ellenére, hogy online zajlott le az idei FISU Forum, sikeresnek tekintik a technikai nehézségek ellenére is. A terítékre kerülő témák egytől-egyig nagyon fontosak, éppúgy a digitalizáció beemelése a sportba, illetve az egészségmegőrzésbe, hogy egyre több és több hallgatót nyerjen meg a FISU a sportnak, és a sporton keresztül az egészséges életmódnak.

Oleg Matytsin FISU elnök őszintén gratulált a sikeres szervezéshez, és örömét fejezte ki, hogy mindenki egy irányba húz - “ha egy csapatban játszunk, minden könnyebben megy” - tette hozzá. Már a Fórum előtt is tudni lehetett, de az elmúlt napokban vált igazán biztossá a Healthy Campus program sikeressége, ami az elnök úr szerint ékesen bizonyítja a szervezet innovatív erejét.

A Fórum végeztével a FISU-zászlót - ha jelképesen is - átadták a következő FISU World Forum szervezőjének, Costa Ricának, akik 2022-ben lesznek házigazdái az eseménynek.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Vidor Gergely, MEFS

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink