114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A férfiaknál címvédés született | Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság
Drámai fordulatokban gazdag, színvonalas mérkőzésen a Debrecen legyőzte a Miskolcot, így megvédte bajnoki címét.

TFSE - EKE Eger  63-67    (16-21, 24-15, 11-12, 12-19)

Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak. V.: Goda, dr. Mészáros, Lengyel

TFSE: Tóth D. 3/3, Petrucsik, BOINITZER 17/3, MOHAY 13/3, DEBRECENI 11. Cs.: Sinkovits, Kerkai, Mácsai 5, Szollár 7/3, JÓKAI 7.

Eger: TÓTH Z. 17/12, CSABÁK 13/3, Ungi, CSÁKVÁRI 10/3, VARGA I. 12. Cs.: ILLÉS 13, Megyes, Szabó G. 2

A lelátón helyet foglaló miskolciak a TF-nek, a debreceniek pedig az Egernek szorítottak. Boinitzer Dávid a fővárosi gárdának szerzett vezetést, majd a két egymást őrző "izomember" Debreceni Dániel és Varga Imre pillanatai következtek. Váltott vezetéssel fej-fej mellett haladt a két gárda. A negyed hajrájában a triplát is szerző center, Csákvári Csaba valamint a szintét hármast dobó Tóth Zoltán - tőle ez azért annyira nem meglepő - vezetésével az egriek egy 9-0-lal megugrottak. A szakasz végén Boinitzer dobta át triplával az egri zónát, a remek első negyed után 5 ponttal "ment" az Eger. 

Boinitzer duplájával kezdődött a második negyed, ám erre két indításos találat formájában Illés Balázs felelt. Sinkovits Dániel triplával, Mácsai Károly pedig 2+1-es játékkal szólt hozzá a találkozóhoz, 1 pontra feljött a TF. Ekkor ismét Varga vette széles vállaira az egri együttest, Mácsait zsákolta át roppant látványosan. Két cserejátékos villant, Szabó Gábor távoli, Jókai Mátyás közeli duplával vétette magát észre. Időnként ellépett az Eger, ám a TF tapadt riválisára. Sőt a félidő hajrájáéban Petrucsik Bence parádés fej mögül adott "no look" passza után Jókai révén fordított a TF. A félidő hajrájában váltott vezetéssel haladtak a csapatok,  a félidő végén Mohay triplája, s Debreceni ziccere szünetre 4 pontos TF-vezetést eredményezett.  

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: Debreceni ziccerével. Az Eger első pontjait szünet után Illés szerezte 2 és fél perc elteltével. A három napa alatt a 6. félidejüket játszó csapatokon ekkor kezdett érződni a fáradtság, mind az átadásokban, mind a dobásokban több lett a pontatlanság mind a két oldalon. Tóth Dávid hármasa hosszabb kollektív kosárcsendnek vetett véget, válaszul jött a tripla az egri Tóthtól, Zoltántól, Varga újabb zsákolásával 1 pontra csökkent a TF előny. Többször is volt lehetőségük fordítani a hevesieknek, de eladták a labdákat, Boinitzer kosaraival tartotta szűk előnyét a TF. 

Sinkovits Dániel sportszerűtlennek ítélt hibája után a két Balázs, Csabák és Illés kosaraival gyorsan fordított a záró etap elején az Eger. A lelátón fokozódott a feszültség, a TF-nél "potyogtak a sportszerűtlen és technikai hibák, az értük szorítók hangot adtak nemtetszésüknek. Az Eger nem igazán tudott élni az esélyekkel, elrontva a büntetők többségét, így Boinitzer és Mohay révén visszaszerezte a vezetést a TF. Csabák triplájával fordult újra a kocka, majd a negyed közepén több rontott távoli dobás után Tóth Z. hármasával 4 ponttal vezetett az Eger, s 2 perccel a vége előtt is ugyanez volt helyzet. Alapvonali bedobás-figura után Boinitzer felezte meg a fővárosi hátrányt. Az utolsó percre fordulva a talán élete meccsét játszó Illés labdája szédült be,  Csabák pedig egy parádés kosárral a támadóidő utolsó pillanatában 17 másodperccel a vége előtt megadta a kegyelemdöfést a TF csapatának. 

Juhász Tamás (TFSE): Gratulálok az Egernek.

Váczi Péter (Eger): Játékosaim óriási erőket, utolsó tartalékaikat mozgósították a győzelem érdekében. Amellett, hogy saját csapatomnak, a TF együttesének is gratulálok, a mérkőzés remek hírverése volt az egyetemi kosárlabdának. Most egy picivel jobbak voltunk. 

Miskolci Egyetem - Debreceni Egyetem  75-79   (24-17, 14-16, 13-26, 24-20)
Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak.
Miskolc: TAKÁCS D. 14/3, SZEPESI 24/18, KOPASZ 16/6, GALLÓ 13, Lippai 7. Cs.: Horváth M. 1, Orliczki
Debrecen: KOZÁK 21/3, Jávor 10/6, PÉK 19/15, SZARKA 12/6, Opre. Cs.: BAK 14, Szűcs 3/3,  Asztalos,
Hazai diadal vagy címvédés, ez volt a tét a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság utolsó mérkőzésén. Aki megnyeri a Miskolc-Debrecen összecsapást, az a bajnok. Szepesi Szabolcs 4 és fél perc alatt 3 triplával jelezte: a hazaiak igenis akarják a trófeát, 4 és fél perc elteltével 14-7-re vezettek a hazaiak. Mindkét gárda nélkülözni volt kénytelen egy-egy játékosát eltiltás miatt:, a hazaiak Orosz Bencét,  a debreceniek pedig csapatuk talán legjobb játékosukat, Kósa Tamást. A Debrecen a folytatásban Bak Márton, vezérletével kiegyenlített tették a játékot, ám a hazaiak a tavaly még debreceni színekben bajnokságot nyerő Lippai Szabolcs eredményessége révén tartották a találkozó elején szerzett előnyüket.
A második szakasz elején a hazaiak sorra adták el a labdákat, a vendégek viszont több ziccert is kihagytak, több, mint 2 perc elteltével Kozák szerezte az első pontokat a negyedben.  A 13. percben Lippai sportszerűtlen majd technikai hibát kapott, s a hazai edző ellen is ítéltek egy technikait. A Debrecen az ezért járó 4 büntetőből egyet sem dobott be. Sorra maradtak ki a büntetők mindkét oldalon., Szepesi egy támadó fault formájában megkapta a 4. személyijét. A negyed közepén a két Dávid, Pék és Szarka hozta közelebb a hazaiakhoz a címvédőt. Miskolci időkérés után Takács Dániel dobta át türelmes hazai játék után a debreceni zónát triplával. Kihagyott hazai ziccerek után Jávor Barna triplája a vendégeknek adott lökést. Potyogtak a triplák, Kopasz Márton majd Pék Dávid is betalált távolról, Szarka szóló kosarával pedig egyenlített a Debrecen. A félidő vége a Miskolcnak sikerült jobban, Takács büntetőivel, majd Kopasz hármasával 5 pontos előnyt szereztek szünetre a vendéglátók.
A Debrecen Pék triplájára, valamint Kozák Márton büntetőire építve 11-2-vel kezdve a második félidőt gyorsan fordított. A házigazdát Galló Márk és Lippai próbálta versenyben tartani. Takács duplájával pedig egyenlített a Miskolc. A szakasz közepén Pék és Jávor egy-egy triplájával ismét a Debrecen lépett el. A negyed végén mindkét oldalon a kisemberek sziporkáztak, a címvédőnél Kozák és a triplát szerző Szűcs Máté, hazai részről  pedig Takács. A záró etap előtt 8 pont volt a Debrecen előnye.
Ez a befejező etap elején 10 fölé nőtt, frissebbeknek tűntek a címvédő Debrecen játékosai. Drahos Gábor időkérése utén egy 6-0-lal a negyed közepén 7 pontra feljött a Miskolc, amikor Szarka dobott "gyilkos" triplát. Takács büntetőit követően hosszú idő után a nyitó negyed hőse, Szepesi be két hármast, majd sikeres büntetői után másfél perccel a vége előtt egyenlített a Miskolc. A lelátón az egriek valóságos extázisba hozva a miskolci drukkereket szurkoltak a hazaiaknak. Debreceni időkérés után Pék hármasa a gyűrűről előbb magasan föl, majd a gyűrűbe vágódott, aztán Kozák is bevágott egy triplát, 47 másodperccel a vége előtt 6 ponttal vezetett a címvédő. Szepesi újabb hármasa tovább fokozta az izgalmakat. Labdát szerzett, s Kopasz ziccerével 1 pontra jött föl a hazai gárda. 13 másodperccel a vége előtt Jávor az első büntetőjét bedobta, majd a Debrecen visszaszerezte a lepattanót, s Kozák 2 büntetőjével 4 pontosra nőtt a debreceni előny, s ennyi is maradt a végére, így a Debrecen az utóbbi évek legizgalmasabb döntőjén megvédte címét.
Drahos Gábor (Miskolc):  Tündéri csapatom van, imádom, ahogy küzdenek, harcolnak. Egy perccel a vége előtt egálnál a gyűrűről négy méterre felpattanó, s onnan beeső tripla több volt, mint kegyelemdöfés, az nem hiányzott. Ezzel együtt gratulálok csapatomnak a bronzéremhez.
Berényi Sándor (Debrecen):  A tegnapi vereség után nagyon mélyről jöttünk vissza, de nagyon nagyot harcolva úgy érzem, megérdemelten nyertük meg a nagyon magas színvonalú döntőt. Győzelmünk értékét növeli, hogy legeredményesebb játékosunk eltiltás miatt nem játszott, hiányát extra egyéni teljesítményekkel, s csapatmunkával pótoltuk. Gratulálok a Miskolcnak a jó játékukhoz, küzdésükhöz, s köszönjük nekik a színvonalas szervezést.
A férfi torna végeredménye:
1. Debrecen 5 pont
2. Eger 5
3. Miskolc 4
4. TFSE 4.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink