114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

„A felsőoktatás sportját szervezni igazi kihívás!” – Interjú Várszegi Kornéliával

Várszegi Kornélia a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpontjának vezetője. Kisgyermek kora óta rajong a sportért: testnevelő tanárnak készült, s célját megvalósítva, mára – számos büszkeség mellett - a Semmelweis Egyetem teljes, kötelező testnevelés programjának összeállítása is az ő nevéhez köthető.

Olvasási idő: 3 perc

MEFS: Mesélj egy kicsit Várszegi Kornélia igazgató asszonyról. Mit szeretnél elmondani azok számára, akik MÉG nem ismernek?

V.K.: Kisiskolás korom óta testnevelő tanárnak készültem. A pályám úgy alakítottam, hogy az oktatás minden szintjéről legyen tapasztalatom: az óvódás korúaktól az egyetemistákig. Mindegyik csodás kihívásokat tartogat, mégis azt hiszem, a legnagyobb feladat a felsőoktatás testnevelés és sportszervezésében van. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpontját vezetem és ugyanitt testnevelés órákat tartok a magyar és német nyelvű programban az Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és az Egészségügyi Közszolgálati Kar hallgatói számára.

Ezen kívül fontosnak tartom, hogy a dolgozókat is megszólítsuk: az ülő munkát végző kollégáimmal is rendszeresen tornázom.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy kidolgozhattam a Semmelweis Egyetem teljes tanulmányi időszakot lefedő kötelező testnevelés programjának alapjait. A következő feladat ezt tökéletesíteni és infrastrukturális háttérrel megtámogatni.

 

MEFS: Külső szemlélőként számodra az egyetemi sportért dolgozni egyértelműen hivatás. Mit gondolsz, azoknak a friss diplomásoknak, útkeresőknek, aki karrier kihívásokat keresnek, azok számára is megfelelő pálya?

V.K.: Mindenképp! A felsőoktatás sportját szervezni igazi kihívás! Nem csak azért, mert a korosztály ingerküszöbét elérni kizárólag új ötletekkel lehet, hanem mert a különböző intézmények különböző módon szervezik a testnevelést. Ráadásul egyelőre óriási szakadék tátong a közoktatás és az egyetemek intézményesített testnevelés oktatása között. Az infrastrukturális helyzetről már szót sem ejtek.

 

MEFS: A pálya választott téged sorsszerűen vagy tudatosan léptél az egyetemi sport útjára?

V.K.: Az egyetemi érában kerestek meg, tudatosan nem kerestem ezt a vonalat. Valószínűleg azért, mert nem sejtettem, hogy ennyi a teendő.

 

MEFS: Orvosokat képez az SE, akik maguk is szívügyüknek tekintik a sportot és a pályájuk során számos páciensüket fogják efelé fordítani. Mennyire népszerű a sportolás az SE hallgatói között?

V.K.: Az SE orvosokat IS képez, emellett az egészségügy számos más területére ad szakembereket: gyógyszerészeket, dietetikusokat, gyógytornászokat, egészégügyi informatikusokat stb. A sportolás népszerűsítése állandó feladat. A javulást nagy mértékben elősegíti, hogy a sportot rendkívül támogató rektorunk van (Dr. Merkely Béla a MEFS alelnöke is – szerk.), de a hallgatók – vagy az egyetemi oktatók - meggyőződése még mindig az, hogy az egyetemi éveket a könyveket bújva kell tölteni.

 

MEFS: Milyen sportolási lehetőségeket kínáltok a hallgatók számára? (Vannak esetleg kuriózum lehetőségek, extrák, amik más intézményben nem elérhetők?) Avass be kicsit kérlek a szakmai munkátokba!

V.K.: A 2019/20-as év curriculum reformjának része volt a kötelező testnevelés teljes tanulmányi időszakra történő kiterjesztése. Ilyen formán a sport végig kíséri hallgatóinkat egészen a diplomaszerzésig. A hagyományos testnevelés órákon túl számos sportágból választhatnak, a jégkorong mellett a golf lehet a kínálatból olyan kuriózum, amely máshol esetleg nem elérhető.

 

MEFS: Milyen arányban mozognak a hallgatóitok?

V.K.: A minden szemeszterre kiterjedő kötelező testnevelés órát figyelembe véve és annak teljesítése kapcsán optimista becsléssel élve a hallgatók 80%-a heti rendszerességgel sportol.

 

MEFS: Mivel motiváljátok a hallgatókat a még több, minőségi testmozgásra, aktív sportolásra?

V.K.: Igyekszünk a hallgatói ötleteket, kéréseket figyelembe véve bővíteni a kínálatot. A HÖK-kel közösen szervezünk sportrendezvényeket, házi bajnokságokat. Új lehetőséget kínál az SE Egészségfejlesztési Központtal végzett közös munkánk, amely a hallgatók állapotfelmérésével indult és kisebb közösségeknek meghirdetett versengéssel, programokkal kooperál a tanév során.

 

MEFS: Milyen platformokon éritek el őket leginkább? Nyitottak a kommunikációtokra?

V.K.: Minden lehetőséget kihasználunk a hallgatók elérésére. A sportolásra nyitottak, a mi hívószavunkra is reagálnak, a többiek megszólítására vesszük igénybe a hallgatói szervezetek segítségét.

 

Fotó: Várszegi Kornélia, SE

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink