114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Az online sportban is élen jár a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem az otthoni testedzést elősegítő online tudástárral, valamint az ország legnagyobb egyetemi FIFA2020 bajnokságával segíti az otthon maradt egyetemi hallgatókat, hogy könnyebben átvészeljék a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet. 

Olvasási idő: 3 perc

 

A járványügyi helyzet ellenére az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményében, a Debreceni Egyetemen (DE) sem állt meg a sportélet. Olyannyira nem, hogy a DE két fronton is felveszi a küzdelmet a vírus ellen: egyrészt rendkívül egyedülálló, a sportoláshoz és az egészségmegőrzéshez kapcsolódó adatbázist hoz létre, így segítve elő az otthoni testmozgást, másrészt online focibajnokságot indít, hogy kárpótolja a labdarúgást űző és kedvelő hallgatókat.

 

Tudománnyal az egészéges életmódért

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) nem mindennapi ötlettel állt elő, hogy támogassa az otthoni testedzést: szakmailag megalapozott elméleti és gyakorlati tudásanyagot tesz elérhetővé azoknak, aki a járvány okozta közegészségügyi helyzetben sem szeretnének rendszeres testmozgás nélkül maradni. A DESKI az egyetem edzőközpontjával, az Unifittel és a Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági és -menedzsment Intézetével összeállított egy online tudásbázist, amely nemcsak a fiatal felnőtteknek, hanem a hatvan év felettieknek is hasznos iránymutatást ad a rendszeres sportolással és az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Balogh László, a DESKI igazgatója úgy véli, hogy a folyamatosan bővülő adatbázis nemcsak „békeidőben”, hanem a kifejezetten nehéz helyzetekben – mint amilyen a mostani – is óriási segítséget nyújt abban, hogy a bezártság miatti mozgásszegény életmódót a hátunk mögött hagyva igent mondjunk a sportolásra és az egészséges életvitelre.

A szakember elmondta, az intézet által végzett kutatás is alátámasztja, hogy a rendszeres testmozgás jótékonyan hat immunrendszerünkre. Az izomerősítő gyakorlatok mellett a szívet és az érrendszert is karbantartó kardio- és aerobedzéseket egyaránt alkalmaznunk kell, ha erősíteni szeretnénk testünk ellenállóképességét a vírusokkal és a betegségekkel szemben. 

Jó hír, hogy az intézet munkatársai állították össze a szakmai anyagokat, ám ami ennél is örömtelibb, hogy saját igényed szerint válogathatod össze az otthoni testedzés összetevőit, intenzitását és terjedelmét is. 

Erről, és sok minden másról az intézet honlapján található ingyenes tudástárban találsz videókat és leírásokat, úgyhogy ne fogd vissza magad, kutakodj te is bátran az adatbázisban! Ha pedig a DE hallgatója vagy, az e-learning felületen a DESKI weboldalán a „Sport és testkultúra” aloldalon találsz tuti tartalmakat.

Az egyetem közösségi oldalain, így a YouTube-csatornán is mindenki számára elérhető edzésanyagok kerülnek fel – ne hagyd ki!

 

Sport a kanapéból

Mint arról korábban írtunk, szűkös időkben az e-sport is jól jöhet, ha kicsit meg akarod tornáztatni az agyadat, és némi adrenalinfröccsel szeretnéd kirángatni magad a semmittevésből.

A hazai egyetemek közül a DE ismerte fel elsőként, az e-sporttal is tehetünk valamit azért, hogy könnyebben elviseljük a bezártságot. Így született meg az ötlet, hogy a virtuális térbe tereljék az aranycsapat egykori hátvédjéről, Buzánszky Jenőről elnevezett kispályás labdarúgó kupát, a BJLEK-et, és meghirdették saját FIFA2020 bajnokságukat, így az otthon tartózkodó sportolók és rajongók sem maradnak foci nélkül.

A kezdeményezésnél kevés nagyobb telitalálat lehet: a felhívás nyomán 124-en döntöttek úgy, hogy kontrollert ragadnak, és megméretik magukat az ország legnagyobb egyetemi FIFA online bajnokságán. A sorsolásról, valamint a mérkőzésekről a BJLEK hivatalos Facebook-oldalán találsz több infót.

 

Hogyan legyünk Arnold Schwarzeneggerek egy nap alatt? – kihívás a kibertérben

Jóllehet a DE partnerintézménye, a Stadion UniFit fitneszterem zárva tart a járványügyi helyzet miatt, így sem maradsz mozgás nélkül, ha csatlakozol az edzőterem Facebook-oldalán meghirdetett 1000 fekvőtámasz kihíváshoz. A feladat nem más, mint hogy teljesítened kell napi 1000 fekvőtámaszt, amihez itt találsz részletes útmutatást.  Érdemes elolvasnod, mielőtt belevágsz, máskülönben a bicepszed bánja.

 

Amiről még nem szóltunk

Az egyetem testnevelőtanárai e-anyagokat készítettek a diákoknak, hogy otthon be tudják pótolni az elmaradt testnevelésórákat.

Az Életmód-fejlesztési Klub táplálkozás és életmód tanácsadással segíti a hallgatókat és az egyetem dolgozóit egyaránt.

Érdemes böngészned az Unifitt Facebook-oldalát is, amelyen online edzéseken vehetsz részt.

Az egyetem közösségi oldalain online sportversenyek és kvízjátékok indulnak, hogy ne unatkozz a következő hónapokban sem.

Mivel 2000 külföldi diák látogatja az egyetemet, a sportolásra buzdító írott, hang- és képanyagok angol nyelven is elérhetőek.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: unideb.hu,
sportsci.unideb.hu, a Debreceni Egyetemi Sport hivatalos Facebook-oldala
Fotó:
Debreceni Egyetem, Bódi Sándor; Debreceni Egyetem, Derencsényi István; pexels.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink