114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A címvédő TF erődemonstrációt tartott Debrecenben

Váratlanul egyoldalúan alakult a 15. forduló rangadója a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjában: a címvédő TF fokozatosan felőrölve vendéglátója, a Debreceni Egyetem ellenállását fölényes győzelmet aratott. A másik debreceni együttes, a Medikus csapata közel állt az óriási bravúrhoz, sokáig vezetett, ám a végén a Nyíregyháza két triplával fordítani tudott. A Nyugati csoportban a Közgáz simán győzött a tartalékos Mosonmagyaróvár otthonában, a PTE-PEAC pedig jó hajrával "elkapta" a BME-MAFC csapatát. 

Olvasási idő: 5 perc

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK.

Keleti csoport, 15. forduló

EKE Eger KOK SE–AKE-BGE 80–64 (17–22, 23–13, 21–14, 19–15)

Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző, V.: Lónáth, Bene.

EKE Eger KOK SE: Szabó M. 8/6, UNGI 14, Illés 2, SZICSÁK 19, Horváth. Csere: POMÁZI  15/15, Steier 5/3, Beák 5/3, SZATMÁRI 12/3. Edző: Váczi Péter.

AKE-BGE: Steier 10/6, TÓTH M.  23/3, GARAI 16/6, Szőke 4, Szakács 9/3. Csere: Kocsis 2, Lantos. Edző: Zsirai Gyula.

A mérkőzés kis csúszással kezdődött, a hazaiaknak nem tett jót, hogy túl sokáig melegítettek. Az első percek váltott vezetése után a vendégek hamarabb felvették a ritmust, triplákra építve egy 11–2-es sorozattal elléptek, és ötpontos előnnyel zárták a nyitó etapot. A második negyedtől az egri legénység akarata érvényesült, szünetben már a hazaiak vezettek 5 ponttal. Szünet után is a vendéglátók játszottak jobb ritmusban, pontosabban, a 3. negyed közepén 20 pontosra növelték előnyüket. Az ezúttal is jól, az utolsó pillanatig küzdő AKE a végjátékban faragott ugyan a különbségen, ám a biztos egri győzelmet nem tudta megakadályozni.

Váczi Péter: - Jól küzdő ellenféllel szemben sikerült magabiztosnak mondható sikert aratnunk. További sikereket kívánok ellenfelünknek!

Zsirai Gyula: - Először is szeretnék gratulálni a hazai csapatnak, és külön szeretném megköszönni, hogy később tudtuk kezdeni a mérkőzést. Maximálisan meg vagyok elégedve a csapatommal, jól küzdöttünk. Sajnos kevesen voltunk ma is, de teljesen kulturáltan játszottunk, és harminc percig partiban voltunk a hazaiakkal, akiknek gratulálok!

Statisztika

 

DMSE–Nyíregyházi Egyetemi SC 92–94 (32–23, 28–23, 10–24, 22–24)

Debrecen, OEC tornaterem, 20 néző. V.: Bács, Kisházi.

DMSE: Mlcoch 8, VELKEY 8/3, Veszprémy 14/6, KIVÁCS G. 22/6, CSIRPÁK 19. Csere: HEGYI  10, Nádasi, Horai, Cseh, Nyíri 11/3. Edző: Kovács István.

Nyíregyházi Egyetemi SC: DEMETER 10/3, VASKÓ 13/6, Jánkfalvi 2, SITKU 29/3, MOKÁNSZKI 23/6. Csere: Horányi, Jurák, Kovács 4, Tisza 8, Hengsperger 5. Edző: Bus Iván.

Meglepetésre a hazai csapat rögtön a mérkőzés elején magához ragadta a kezdeményezést. Ötletes, jó játékkal hamar előnybe került az enervált vendégcsapattal szemben. Élvezetes, izgalmas mérkőzés folyt a pályán, a felek elsősorban a pontszerzéssel törődtek. A második negyed is hasonló mederben folytatódott. Míg a hazaiak lelkesen küzdöttek, a Nyíregyháza csapata sokszor kizárólag a fizikai és tudásbeli előnyébe bízva próbálkozott. A félidőben már 14 ponttal járt előrébb a debreceni csapat. A vendégek aztán a második félidő elején bizonyították, miért sokkal jobbak, mint a hazaiak. Hamar eltüntették a különbséget a tanácstalan vendéglátók ellen. Amikor már mindenki elkönyvelte, hogy simán fordítanak, a hazaiak összekapták magukat, és tartották a lépést ellenfelükkel. Szoros, idegőrlő végjáték következett, amit a rutinos Nyíregyháza bírt jobban, amelyben Vaskó György, valamint az addig mind a 7 hárompontos kísérletét elhibázó Demeter Ádám triplájával fordított, s megnyerte a váratlanul izgalmas a mérkőzést. A hazaiaknál Csirpák Patrik dupla-duplázott, míg Kovács Gábor 22 ponttal vezette – egészen kipontozódásáig – a DMSE gárdáját. Velkey Lőrinc 9 gólpassza is kiemelkedő. A vendégeknél Sitku Márton és Mokánszki Máté uralták a támadó térfelet, ketten együtt 52 pontot, 17 lepattanót, 4 blokkot tettek be a közösbe.

Kovács István: - Néha hitetlenkedve néztem a játékunkat. Előzetesen nem ilyen mérkőzésre számítottunk, de ettől függetlenül is szomorú vagyok, hogy elmaradt a csapatunk történetének eddigi legnagyobb sikere. Minden tiszteletem a játékosaimé, mindenki kétszáz százalékot nyújtott. Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez!

Bus Iván: - Fásultan és dekoncentráltan kezdtük a meccset, és ez az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét. A hazaiak kiválóan éltek a hibáinkból egészen addig, ameddig agresszívebben kezdtük védekezni és támadni. Pici szerencsével pont jókor estek be a távoli dobásaink, amivel megnyertük a mérkőzést. Gratulálok az ellenfelünknek a mutatott játékhoz!

Statisztika

 

Szegedi RSC–Miskolci Egyetem 56–78 (15–20, 15–17, 8–26, 18–15)

Szeged, Topolya sor, 45 néző. V.: Czékmán, Utasi.

Szegedi RSC: Eperjesi, Liszkai 6, Kopanecz T. 10/6, Kaszai, MAYER 12. Csere: Kopanecz M. 4, Kéri, Hajdú 2, PERÉNYI 18/3, Banda 2, Kass 2. Edző: Mészáros Vivien.

Miskolci Egyetem: TAKÁCS D. 14/9, Kozák M. 9, KOZÁK B. 19/12, ASSZÚ 14, Lippai 10. Csere: Molnár, Sándor, Szőke 8/3, Gadus 4. Edző: Drahos Gábor.

Jó ritmusban indult a mérkőzés, mindkét csapat a gyors játékot erőltette, amelyből az első néhány percben a vendégek jöttek ki jobban, és egy 0–9-es szériával indították a mérkőzést. A negyed közepére a szegediek "felébredtek", és a negyedben 2 pontra sikerült felzárkózniuk. Az etap végén azonban ötpontos vendégvezetést mutatott az eredményjelző. A második negyedet is a Miskolci Egyetem kezdte jobban, amiben nagy szerepet játszott Kozák Bertalan remek dobóformája. A hazai gárda azonban nem adta olcsón a bőrét, és főleg centerposzton sikeres megoldásokkal Perényi Domonkos, a 12 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutó Mayer Ákos, és Liszkai Dávid jóvoltából tartotta a lépést az ellenféllel. A vendégektől a végül 14 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Asszú Áron "állt bele" a kemény lepattanó-harcokba, s a támadó palánk alatt visszaszerzett labdákból volt eredményes, így hétpontos vendég vezetéssel mehettek a nagyszünetre a csapatok. A második félidőben a vendéggárda teljes mértékben átvette a mérkőzés irányítását. A szegediek nem tudtak megoldást találni a Miskolc agresszív védekezésére. A kapkodó hazaiakkal szemben a Miskolc könnyű kosarakkal növelte előnyét. Kozák B. továbbra is jól dobott, és Takács Dániel triplákkal vette ki a részét a hárompontos kosarakból. Emellett Lippai Szabolcs és Asszú közeli kosarakkal növelte a vendégelőnyt. A negyed végére a Miskolc tetemes fórra előnyre tett szert, 25 pontos előnyével bebiztosította sikerét. Az utolsó játékrészben a Szeged is agresszívabb védekezésre váltott, ami eredményesnek bizonyult, így a meccsre kilátogató nézők a negyedik negyedben ismét kiegyenlített és színvonalas 10 percnek lehettek szemtanúi. Perényi remek palánk alatti játékával és Mayer lepattanóival a Szeged 18–15-re megnyerte az utolsó negyedet, de a győzelmet végül a Miskolc húzta be.

Mészáros Vivien: - Nagyon jó meccset játszottunk, maximálisan elégedett vagyok a fiúkkal. Amire büszke vagyok, hogy egy rossz harmadik negyed után sikerült talpra állnunk, és megnyernünk az utolsó játékészt. Gratulálok az ellenfélnek, és további sok sikert kívánok nekik!

Drahos Gábor: - Gratulálok a csapatomnak, gratulálok az ellenfélnek! Mindig nagyon-nagyon-nagyon-nagyon szeretek Szegedre jönni és meccset játszani, meg úgy egyébként is. Jó, hogy ebben a teremben sikerült megint győznünk, sikeres utunk volt.

Statisztika

 

Debreceni Egyetem–TFSE 73–105 (11–17, 23–28, 19–25, 20–35)

Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium 30 néző. V.: Nemes, Fülöp.

Debreceni Egyetem: POLLÁK 17/9, VÁRBÍRÓ 19/3, Balázsi, Opre 6, Gáspár 10. Csere: Zsuga 9/9, Nemes 3, Szekeres 3/3, Gólya 4, Fábián 2. Edző: Kádár Tamás, Berényi Sándor.

TFSE: NAGY BENEDEK 14/12, Nagy Botond 4, Király 7/3, PINTÉR 14/6, BOINITZER 20. Csere: SZABÓ D. 9, Pataki 7/6, Kovács 5/3, Váczi 3/3, ARMAGHANI 22/3. Edző: Boros Zoltán.

Mindkét csapat csaknem teljes keretével érkezett a rangadóra. Az első negyedet a sok pontatlanság, valamint a jó védekezés jellemezte mindkét fél részéről. A TF fegyelmezett játéka mellett agresszív, jó védekezést mutatott, a Debrecen csapata nem tudott indítani, ellentétben a vendégekkel, akik időnként hosszú indításokkal szereztek pontokat. A második negyedben a Debrecen többször is felzárkózott négy-hat pontra, de a kiélezett helyzetekben a TF összeszedte magát és agresszívabb védekezés és gyorsabb támadásokat alkalmazott, ami megalapozta a második félidőre a 10 pont fölötti különbséget. A Debrecen próbálta tartani a tempót a TF-fel, de a saját maga által diktált tempó, az egész pályás védekezés miatt elfáradt, és ezzel a TF könnyedén növelte előnyét, amely így a vártnál jóval nagyobb, 32 pontos különbséggel győzött.

Kádár Tamás: - Gratulálok a TF-nek, megérdemelten győztek! A harmadik negyed elején tíz pont alatt voltunk, aztán érthetetlenül elfogytunk. Remélem, játszunk még egymással, hogy bebizonyítsuk, hogy tudunk mi ennél többet is.

Boros Zoltán: - Rögtön a mérkőzés elején agresszív védekezéssel akartuk megalapozni a győzelmünket. Ez sikerült is, pár ponttal elhúztunk, és a vezetést is végig tartani tudtuk. Annak örülök, hogy mindenki tudott játszani, és a végére viszonylag nagy különbség alakult ki. További sok sikert kívánok a Debrecennek!

Statisztika

 

A 3. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

AKE-BGE–DMSE 93–81 (25–20, 25–19, 21–28, 22–14)

Alsónémedi, Sportcsarnok, 10 néző. V.: Gyurka, Káré.

AKE-BGE: Szőke 6, GARAI 39/21, Holjencsik 2, MOGYORÓS 31/21,  SZAKÁCS 15/9. Csere: Majkó, Lantos, Magyar. Edző: Zsirai Gyula.

DMSE: Micoh 5, VELKEY19/9, Veszprémy 9/9,  KOVÁCS G.  26/9, Csirpák 14, . Csere: Nyiri 6, Hegyi 2, Horai. Edző: Kovács István.

Kifejezetten látványos, magas színvonalas játékot hozott az alsóházi összecsapás, összesen nem kevesebb, mint 28 hárompontos kosárral. A házigazdák két extra dobóformát kifogó játékosa, Garai Gergő és Mogyorós Bence, valamint a 15 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Szakács Zsombor vezérletével végig kézben tartva az irányítást jutottak egyről a kettőre – legalábbis ami a győzelmek számát illeti. A DMSE is minden dicséretet megérdemel, hiszen azok után, hogy a hét elején közel álltak a bravúrhoz, ám végül izgalmas hajrában kikaptak a nyíregyháziaktól, volt tartásuk: 10 pont fölötti szünetbeli hátrányuk után a 3. negyed jó játékával szorossá tették a mérkőzést, ezúttal is igen jól, stílusosan, szépen kosárlabdázva, ám ellenfelük extra dobóformájával (17/31, 54,8% tripla) nem tudtak mit kezdeni.

Zsirai Gyula: - Maximálisan szeretném megdicsérni a csapatomat, mert ugyan hosszú hetek óta tartó betegségekkel, sérülésekkel küzdünk, nagyon jó mérkőzésen sikerült legyőznünk a Debreceni Medikus SE csapatát. További sok siket kívánok mindkét csapatnak, és bízom benne, hogy hamarosan összehozzuk a következő győzelmünket is.

Kovács István: - Élvezetes mérkőzés volt, hiszen mindkét csapat egyértelműen a győzelemre játszott, és mindent megtett azért, hogy megnyerje a mai meccset. A harmadik negyedben is tudtunk újítani, de a végén a jobbik csapat nyerte meg a mérkőzést. Gratulálok az ellenfélnek, a mutatott játékhoz és a győzelemhez egyaránt!

Statisztika

 

Nyugati-csoport, 15. forduló:

SzoESE–Veszprémi Egyetem SC 76–48 (22–7, 11–11, 24–15, 19–15)

Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok,100 néző. V.: Bognár, Kiss.

SZOESE: HORVÁTH 2, SOÓS 16/12, Vicze 9/9, Schveighoffer 12/3, Oroszi 3/3. Csere: Papp 8, Novák 5/3, Gombkötő 5/3, Németh 10/6, FRISNYÁK 6. Edző: Kéri Péter.

Veszprémi Egyetem SC: Birkás 5, Veingartner 11/3, NOVÁK 20, Piukovits 5/3, Kovács 6. Csere: Rehák 1. Edző: Mónus Péter.

 

A veszprémi csapat mindössze hat játékossal érkezett, de a hazaiaknál is több hiányzó volt. A papírforma SzoESE győzelmet jósolt, és a szombathelyi csapat ennek megfelelően kezdte a meccset. Soós Bence vezérletével hamar 10 pontos különbség alakult ki a felek között, és a hazaiak tovább tudták növelni előnyüket. A második játékrészben is megvoltak a hazai csapat helyzetei, de a dobóformájuk visszaesett, és a szünetig Novák Patrik eredményességének is köszönhetően nem tudták növelni előnyüket. A fordulás után ismét összeállt a SZOESE játéka, és hamar 20 pont fölé növelte előnyét. Kéri Péter ekkor már egyre több lehetőséget adott a cserejátékosoknak, akik meghálálták a bizalmat. Egy perccel a lefújás előtt 30 pontra hízott a különbség, amiből végül 28 maradt. Hazai oldalon jól eloszlottak a játékpercek, és a mezőnymunka is Frisnyák Dániel 6 pontjával és 10 lepattanójával (14 VAL) volt a legközelebb a dupla-duplához. Míg a vendégeknél Novák 20 pontja 9 lepattanója és 12 kiharcolt faultja dicséretes.

Kéri Péter: - Igyekeztünk az egy héttel ezelőtti ritmusunkat átmenteni erre a meccsre is. Ez az első percekben sikerült is, de aztán elveszítettük a lendületünket, amit csak a fordulás után találtunk meg újra. Örülök a győzelemnek, és készülünk a következő mérkőzésünkre.

Mónus Péter: Gratulálok a szombathelyi csapatnak! A tabellán elfoglalt helyezésekhez képest jó mérkőzést tudtunk játszani. Örülök, hogy nem történt sérülés emellett a felfogás mellett.

Statisztika

 

PTE-PEAC–BME MAFC 79–67 (16–17, 23–22, 14–13, 26–15)

Pécs, TTK csarnok, 30 néző. V.: dr. Danka, dr. Szalóki.

PTE-PEAC: SCHUJ 14/3, NAGY K. 25/9, Popgyákunik 12/6, Nyulász 4, KIS M. 11. Csere: Griszháber 9/3, Major, Pákozdi 4, Lajos. Edző: Földi Sándor.

BME MAFC: Svéda 7/3, Szűcs 5/3, TÁLOS 19/6, Csepregi 4, KOMMA   27. Csere: Rados 3, Horváth 2, Varga, Nagy, Hegedűs. Edző: Tiba Klára.

Mindkét csapat játékát a gyors támadás és az agresszív védekezés jellemezte. A jó iramú összecsapáson a záró szakasz közepéig lényegében fej-fej mellett haladtak a felek. A végjátékban döntőnek bizonyult, hogy a hazaiaknak – elsősorban Nagy Kevin jóvoltából – több távoli dobásuk is sikerült, mint a vendégeknek. A pécsi csapatból Kis Milán (11 pont, 17 lepattanó), a fővárosiaktól pedig Komma László (27 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát.

Földi Sándor: - „Elszenvedtük" első győzelmünket a BME-MAFC csapata ellen, komolyra fordítva a szót, játékosaink nagyot küzdöttek, egy jó játékosokból álló csapat ellen.

Tiba Klára: - Mindkét csapat számára fontos mérkőzés volt, sajnos mi lényegesen többet hibáztunk a szokásosnál. Gratulálunk ellenfelünknek!

Statisztika

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem–Közgáz SC és DSK 70–101 (24–24, 13–28, 21–25, 12–24)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: VARGA 19/3, KÁMÁN 30/12, Hágen 10/3, Mándity, Tóth 7/3. Csere: Nagy-Bíró, Sütöri, Iváncsics 4, Czirkos, Zeve. Edző: Laky Tibor.

Közgáz SC és DSK: Laczó 2, POLGÁRDY  7/3 , FÓTI 7/3, MÁRIÁS  21, BARTHA 14. Csere: KISS BÁLINT 8/6, ÚR 19, Bernacchini 2, De Santis 3/3, KISS BARNABÁS 15. Edző: Vladár Csaba.

 

Az erősen tartalékos hazaiak Kámán Bálint és Varga Tamás vezérletével csupán egy negyeden át tudták tartani a lépést a fővárosiakkal. A Közgáz – kihasználva nagyobb tudását és hosszabb kispadját – elsősorban Máriás Gergely és Úr Mátyás eredményességének, valamint a 9 gólpasszt kiosztó Polgárdy Ádám jó szervező játékának, és az 51–32-re megnyert lepattanózásnak köszönhetően magabiztos győzelmet aratott.

Laky Tibor: - Papírforma-eredmény született, gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez, további sok sikert kívánok nekik!

Vladár Csaba: - Megnyugtatott, amikor láttuk, hogy a hazaiak tartalékosan állnak fel. Ennek ellenére jó mérkőzést játszottunk. Ellenfelünk tartalékosan is jól játszott, különösen Kámán Bálint hívta fel magára a figyelmet, azonban jó védekezésünkkel felőröltük ellenfelünket. Mindkét csapatnak további sok sikert kívánok!

Statisztika

PTE-Petőfi SE–SMAFC 50–89 (1221, 1131, 1719, 1018)

Pécs, Cserepka iskola, 20 néző. V.: Téczely, Fleischmann.

PTE-Petőfi SE: SZAVAI 11/3, Pontyos 4, Kovács 2, Varga 7/3, LEHMBACKER 20. Csere: Marosvölgyi, Nagy, Hamar 3/3, Ahmed, Árok 3/3, Huszka. Mb. edző: Szabó Nóra.

SMAFC: HORVÁTH M. 13, HEISZENVERGER 23/9, Tukovits 7/3, SZEGEDI 30/12, Barcza 2. Csere: JANZSÓ 12, Nichter, Szilágyi 2. Edző: Farkas Dávid.

A PTE-Petőfi SE otthonában fogadta a SMAFC együttesét. Bár a hazaiak játékosa, Tim Lehmbacker 20 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplát ért el, a vendégcsapat végig egyértelmű fölényben játszott. Soproni részről a játékot kiválóan szervező Horváth Máté (13-13 pont és gólpassz) ért el dupla-duplát, a vendégek rendre kosárral fejezték b a támadásaikat. Soproni oldalon több volt a jó egyéni teljesítmény, a hazaiak támadásban nem tudtak felnőni a feladathoz.

Szabó Nóra: - Sajnálom, hogy elvesztettük ezt a mérkőzést, gratulálok a SMAFC csapatának a győzelemhez!

Farkas Dávid: - Nagy volt a tétje a mérkőzésnek, hiszen egy esetleges győzelem esetén jobb helyen végezhetünk, mint tavaly. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült győznünk, és személy szerint kifejezetten boldog vagyok, hiszen tizenegy éves edzői pályafutásom alatt rengetegszer jártam Pécsett, de még egyik korosztályban sem sikerült győztesként elhagynunk a pályát. Ezért külön gratulálok a fiúknak, hogy ezt az élményt is megadták nekem.

Statisztika

Szöveg: Botár László, Márványkövi Ferenc
Kép: Práczki Péter, freepiks

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink