114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A címvédő sikerével kezdődött a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság döntője

Egy jókora meglepetéssel, valamint kemény, küzdelmes, helyenként kimondottan színvonalas  mérkőzésekkel elkezdődött Miskolcon a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság négyes döntője. A címvédő TF női, valamint debreceni férfi gárda győzelemmel kezdett, majd ellentétes félidők mérkőzésén a debreceni lányok legyőzték a Szegedet. A végére maradt a csattanó, a házigazda Miskolc hősiesen küzdve, drámai fordulatokkal tarkított mérkőzésen legyőzte a TF jóval erősebb kerettel rendelkező együttesét.

TFSE - Közgáz   63-58 (21-17, 16-12, 9-11, 17-18)

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, nők. V: dr. Mészáros, Csabai-Kaskötő, Horváth Cs.

TFSE: MÁNYOKY 20/18, Bodnár 4, KARLÓCAI 13/9, NÉMETH A., 14 Varga B. 9/3. Cs.: Kováts G., Czivinger.

Közgáz: Katona B. 4, Kovács P. 6/6, DOKTOR 15, CSIKÁSZ 10/6, ABAHÁZY 8. Cs.: SHIRIAN 10, Fejes 3/3, Imre 2, Kis A.

Abaházy Anna, a Közgáz centere szerezte az idei négyes döntő első kosarát, amelyre Karlócai Julianna révén triplával felelt a címvédő TF.  Ez lökést adott a TFSE együttesének, Mányoky Judit is beemelt egy hármast. Felpörgött a mérkőzés, színvonalas lett a játék, váltva este a  kosarak Doktor Anna néhány ügyes megmozdulásával tartotta a lépést a Közgáz a címvédővel.

A második negyedben egységes csapatmunkával elsősorban a Karlócai, Németh Alma, Varga Barbara trió jóvoltából elhúzott a TF, Varga, a center egy triplát is beemelt, miközben mindkét oldalon több látványos szerelést, blokkolást láthatott a közönség. A félidő hajrájában 10 pont fölé nőtt a TF előnye, ám a szünet előtt Kovács Petra két triplájával 10 ponton belülre került a Közgáz. 

S lendületben is maradt szünet után, Shirina triplájával, valamint Abaházy és Katona Bianka egy-egy kosarával 7-0-lal indítva a második félidőt 2 és fél perc alatt 1 pontra feljött. a címvédő szenvedett, erőlködött a zóna ellen. Boros Zoltán időkérése megtörte a Közgáz lendületét, s egy 9-2-vel - benne egy Mányoky triplával - újra "lélegzethez" jutott a címvédő, amely 6 ponttal vezetett a befejező etap előtt.  

A záró etap elején váltva estek a kosarak, Mányoky hármasaival tartotta előnyét a TF. A szakasz közepén a közgáz egy 6-0-lal 2 pontra feljött. Németh Alma 4 pontjával, valamint Mányoky újabb hármasával ismét megugrott a TF. A végjátékban Csikász Anna triplája jelentett mgé egy kis reménysugarat a Közgáznak, de erre a szünet után kritikus helyzetekben rendre remekül célzó Mányoky felelt hármassal, s ezzel eldőlt a találkozó. 

Boros Zoltán (TFSE):  Ahogy tavaly, most is szenvedtünk a négyes döntő első mérkőzésén, s a jól küzdő, helyenként jól is játszó Közgázzal egy ki-ki meccset játszottunk. Remélem, a folytatás is úgy alakul, ahogy az előző döntőn, s meccsről meccsre jobban és jobban játszunk.

Németh Kata (Közgáz):  Nem öröm a címvédő, s a talán legerősebb csapat ellen kezdeni, mint ahogy kikapni sem, de a vereség ellenére tetszett a hozzáállás, s ahogy a lányok küzdöttek.  Nincs okunk szégyenkezni, s ha ugyanilyen mentalitással játszunk a folytatásban, sikeresek lehetünk a tornán.


EKE  Eger - Debreceni Egyetem  66-74   (15-16, 14-17, 19-24, 18-17)

Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak.
V.: Tőzsér, Goda, Varga-Záray.

Eger: TÓTH Z., 16/9, Csabák 4, Illés 8, VARGA I. 28, Csákvári 3. Cs.: Ungi 2, Szabó G., 3/3 Veres 2,  Fülöp, Megyes.

Debrecen: KÓSA 25/12, JÁVOR 14/12, PÉK 11/9, Szarka 7/3, Opre 6. Cs.: Bak 6, Kozák 2, Szűcs M. 1, Asztalos 2.

Rangos összecsapással, a címvédő Debrecen és a tavalyi ezüstérmes Eger találkozójával indult a férfi négyes döntő. 3 és fél perc elteltével Szarka Dávid vezérletével 9-2-re elhúzott a címvédő Debrecen, időt kért az Eger. Nem tört meg a debreceni gárda lendülete, Jávor Barna triplájával a 7. percben 16-4-re vezetett a címvédő. Szabó Gábor triplája meglehetősen hosszú egri kosárcsendnek vetett véget. Ez nagy lükést adott Váczi Péter legénységének, Ungi Keve blokkolta remek ütemben Bak Márton dobását, majd Tóth Zoltán is beemelt egy hármast. 9-0-s EKE roham után időt kért a debreceni szakvezető, Berényi Sándor. A negyed végére 1 pontra feljöttek az egriek.

Bak és Opre Roland révén a második szakaszt is a Debrecen kezdte jobban, ám ez utóbbi a 12. perc elején a 3. személyijét gyűjtötte be. Varga Imre kosarával közelített az Eger, majd ellaposodott a játék, egymás hibáiból éltek a csapatok. Jávor triplája hosszabb "kollektív kosárcsendet" tört meg, ám Varga széles vállaira vette az egri együttest, zsinórban 6 pontot szerezve - két látványos zsákolással megspékelve - a negyed közepén 1 pontra felhozta csapatát. Ügyes akció végén Pék Dávid triplája lendítette át a holtponton a debreceni legénységet. A félidő vége gazdag volt látványelemekben, Varga újabb zsákolást mutatott be, Pék pedig ismét hármast dobott. Szünetben 4 ponttal vezettek a debreceniek.

Látványos kosáresővel indult a második félidő, Varga folytatta a zsákoló bemutatót - persze ehhez kellettek a jó "zsugák" Tóthtól és Csabák Balázstól, a túloldalon viszont  Kósa Tamás és Jávor is triplát dobott, így tartotta szűk előnyét a Debrecen. Tóth hármasával egalizált az Eger, majd tetézve a címvédő gondjait, Opre megkapta a 4. hibáját, Varga egy jó büntetőjével pedig fordított az Eger. Csabák is villant, de Kósa hármasa után a négyesek ellepték az eredményjelzőt: 4:44-gyel a 3. negyed vége előtt 44-44 volt az állás.  A Debrecen ült a felszálló ágra a hullámvasúton, Bak kosarával majd Kósa két triplájával ellépett a 11-0-t "repesztő" címvédő.  A szakasz Pék hármasával, s 9 pontos debreceni  vezetéssel zárult.

A záró etap elején tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Debrecen, sőt Jávor 4. hármasával 10 pontra nőtt a különbség. Veres ziccere után Tóth ellökte Oprét sportszerűtlen hibáért, így a szerzett labda s a ziccer nem sokat ért. Jávor újabb triplát, majd Kósa ziccert dobott, kettejük vezetésével a Debrecen egy 11-2-vel a negyed közepén 16 ponttal ellépett. Az Eger egy 6-0-lal visszajött 10 pontra, ám a végén siettették a támadások befejezését, s nem tudtak igazán közel kerülni a címvédőhöz, amely meggyőző második félidei játékának köszönhetően nyert.

Váczi Péter (Eger):  Megérdemelten nyert a Debrecen, a távoli dobásaikat nem tudtuk levédeni, ráadásul néhány a bajnokság során jól teljesítő játékosom most visszafogottabb volt. Remélem, a folytatásban feljavulnak, s eredményesebb lesz a csapat.

Berényi Sándor (Debrecen):  Annak ellenére, hogy az Eger tizenhárom lepattanót szerzett vissza a mi palánkunk alatt, és aránylag sok könnyű kosarat kaptunk, a srácok nagyon nagy munkát végeztek a védekezésben. Ennek, valamint aránylag jó triplamutatónknak köszönhettük a győzelmet.

Debreceni Egyetem - USC Szeged   59-45  (13-15, 9-12, 18-9, 19-9)

Miskolc, Nemzeti Egyetemi Bajnokság négyes döntő, nők. V.: Goda, dr. Mészáros, Varga-Záray.

Debrecen: Gál 8, SZABÓ R. 13/6, Papp A. 7/3, FOLTIN 18, FÖLDVÁRI 10. Cs.: Jávor, Szabó E. 3, Új E., Stekler. 

Szeged: NAGY L. 7/6, Kőházi 4/3, Kecskés 4, Horváth Zs. 5, JÁHNI 12. Cs.: Zsíros 3, Földi 4, Kálló 6.

Papp Alexandra a támadóidő utolsó másodpercében szerzett kosarával indított a DEAC, s 2 perc elteltével már 6-0-ra vezetett, kénytelen volt időt kérni a szegedi edző, Mészáros Vivien. Közel 4 perc elteltével 10-0-s debreceni vezetésnél Kecskés Fanny büntetőiből szerezte első pontjait a Szeged. Megtört a debreceni lendület, a triplát is szerző Jáhni Zsófia vezérletével a Szeged produkált egy 10-0-t, s kiegyenlített, ekkor Kovács Imrén, a Debrecen mesterén volt a sor az időkérés terén. A frissen beálló Szabó Evelin tört meg a hosszabb debreceni kosárcsendet, ám küzdelmes játék mellett egy büntetővel, majd Földi Alexandra duplájával fordított a Szeged.

A második szakasz Szabó Réka kosarával kezdődött, 15-15-ös tenisz eredmény virított az eredményjelzőn. Nagy volt az iram, a sok hiba mindkét oldalon. Küzdelmes játék folyt, fej-fej mellett haladtak a felek, leginkább center kosarakkal. A Szeged vezetett, a Debrecen rendre egyenlített. Szabó Réka büntetőivel fordult a kocka. A félidő hajrájában a debreceniek több labdát eladtak, a higgadtabban, pontosabban játszó szegedi lányok 6-0-lal zárva a félidőt 5-tel "mentek" szünetben.

Földvári Andrea ügyes center kosarával kezdődött a második félidő, Kőházi Fanni szép hármassal felelt. Az első félidőhöz képest jóval szervezettebben, tudatosabban játszó Debrecen 8-3-as rohammal ledolgozta hátrányát, 30-30-at mutatott az eredményjelző. Elég sokáig állt az eredményjelző táblán. Horváth Zsanett ügyes betörésből szerzett kosárral a szegedieket mozdította el a közös holtpontról. A negyed hajrájában nem eresztették egymást a felek, továbbra is a Debrecen futott a Szeged és az eredmény után. A negyed utolsó percében Papp triplájával fordult a kocka, majd csattanóként Szabó Réka is besuvasztott egy triplát, így a záró etap előtt 4 ponttal a Debrecen vezetett. A "védekezős" játék, a gigászi, kemény harc a záró etapban is folytatódott, a 34. percben Kőházi kipontozódott. Foltin Blanka bravúrkosarai, majd büntetői után 7 ponttal ellépett a Debrecen. Nagy Lili triplái után éledtek a szegedi remények, ám Foltin valósággal megtáltosodott a befejező negyedre, a Szeged pedig nem találta a debreceni zóna ellenszerét.  A végén Szabó Réka pontjaival végül "tízen túli" különbséggel nyert a második félidőben meggyőző játékot nyújtó Debrecen.

 

Kovács Imre (Debrecen): Álomkezdés után magunkat lassítottuk le, így hátrányba kerültünk. Szünetben sikerült rendet tenni a fejekben, s sikerül sok faultot kiharcolni. Ennek, valamint annak köszönhettük a fordítást, hogy a második félidőben megnyertük a lepattanó harcot.

Mészáros Vivien (Szeged):  Gratulálok a Debrecennek. Negyvenöt dobott ponttal nem lehet mérkőzést nyerni, borzasztó lassan, körülményesen támadtunk és nagyon rosszul dobtunk. A védekezésünket nem éreztem rossznak, bár az Női Amatőr Nemzeti Bajnokság felső házában engedik a keményebb védekezést.TFSE - Miskolc 64-65    (11-13, 18-9, 13-17, 13-16, 9-10)

Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak. V.: Tőzsér, Csabai-Kaskötő, Horváth Cs.
TFSE: Sinkovits, PETRUCSIK 14/6, Boinitzer 9, MOHAY 19/3, Debreceni 1. Cs.: Tóth D. 2, Mácsai 10, Kerkai 5/3, Jókai, SZOLLÁR 4, Karagity.

Miskolc: TAKÁCS D. 19/3,SZEPESI 12/6,KOPASZ 12/6, GALLÓ 8,LIPPAI 12. Cs.: Orosz B. 2, Orliczki,

Közel másfél perc elteltével Takács Dániel triplájával a hazaiak szereztek vezetést. Mohay Pétrer válaszolt, majd kihagyott büntetője után gyors ellencsapás végén Kopasz zsákolt hatalmasat, 7-2-nél pedig időt is kért a TF, amelynek szakvezetője, Juhász Tamás egy NB II-es bajnkon történt kiállítását követő eltiltását töltötte, így névleg női csapat szakvezetője, Boros Zoltán meccselt. A hazai lendület megtört, de a TF-nél nem oldódott a görcs. 9-2 után Tóth Dávid igen hosszú TF-kosárcsendnek vetett véget, majd Mohay Péter tripláját követően Drahos Gábor, a hazai szakvezető kért időt. Játékra jelentkezett az előző évad alapszakaszának pontkirálya, a deréksérüléssel bajlódó Orosz Bence. A TF gyorsan elkezdte forgatni csapatát, a padról többnyire NB I B-s együttesek korábbi vagy jelenlegi meghatározó játékosai érkeztek. A szakasz végén büntetőkkel mégis a hazaiak vezettek.


A második negyed elején gyorsan fordított a TF, majd Galló Márk támadó lepattanó után a vezetést is visszaszerezte a hazaiaknak. Letámadással fárasztotta a TF a rövidebb kispaddal rendelkező vendéglátókat, de mivel görcsösen, sok hibával, rosszul dobva játszottak, még a második negyed közepén is hátrányban voltak az ekkor Lippai Szabolcs vezette vendéglátókkal szemben. A 16. perc végén Boinizter Dávid révén fordítottak a fővárosiak. A félidő hajrájában váltva vezettek a csapatok, remek volt a hangulat a Generali Arénában. Galló sorra szedte a támadó pattanókat a TF fizikailag remekül felkészült magas emberei mellett. A félidő hajrájában kezdett "beérni" a TF fárasztásos taktikája, a hazaiak többször kényszerültek kiszorított helyzetekből dobni,  eladtak pár labdát, a TF Petrucsik vezérletével , s a játékrészt 8-0-lal s 7 pontos vezetéssel zárta a félidőt.

A második 20 perc Debreceni Dániel sportszerűtlen hibájával indult, de Kopasz kihagyta a büntetőket. A hazai játékmesteren, Takácson folyamatosan váltotta a védőket a TF, mégis közel másfél perc elteltével ő dobta az első kosarat szünet után, majd gyors kontra végén Szepesi Szabolcsot hozta ügyesen kihagyhatatlan helyzetbe. Bő 2 perc elteltével Boinitzer szerezte a TF első szünet utáni kosarát, de Lippai ügyes center kosarával tapadt a Miskolc a TF-re. Sőt, Takács duplájával, majd szerzett labda utáni óriási Kopasz-zsákkal egy 6-0-lal fordított a vendéglátó. Fővárosi időkérés után Kerkai Ákos dobott fordítást jelentő triplát a TF részéről, de a negyed közepén érkezett a demoralizáló válasz vagy 8 és fél méterről Szepesitől. Nem esett sok kosár, de a küzdés mellett adtak a látványra a fiúk, Mácsai "húzása" újra vendég vezetést eredményezett. Jött egy újabb hullámvölgy hazai rlszről eladott labdákkal, s Mácsai vezérletével 5 ponttal ellépett a TF, amikor Szepesi újabb triplát dobott, ismét reményt adva a határtalan elszántsággal küzdő hazaiaknak. A befejező szakasz előtt 3 ponttal vezetett a fővárosi gárda.

Mohay duplájára Kopasz felelt hármassal a 4. negyed elején. Tartotta szűk előnyét a TF, de Galló és Lippai révén tapadt a borsodi gárda ellenfelére. 48-46-os TF vezetésnél "befagyott a tábla a forró hangulatú meccsen, majd Boinitzer találatával jutott el a 37. perc végén 50-ig a TF. Takács kígyózott át a TF védelmén, Lippai pedig 2 és fél perccel a vége előtt egyenlített, abszolút fifty-fifty, azaz 50-50 volt az állás. Mohay pöcijével, majd Szollár bravúros lefordulás utáni találatával másfél perccel a vége előtt 4 ponttal vezetett a TF. Galló  támadó pattanó után 15 másodperccel a vége előtt megfelezte a miskolci hátrányt. Petrucsik egy büntetőt dobott be, de 10 másodperccel a vége előtt Takács elhajított labdája beesett, ráadásul szabálytalankodtak is ellene. A büntetőt is beemelte - egál. Nem születettkosár - hosszabbítás.

A ráadás szédületes hangulatban kezdődött, amit csak fokozott Kopasz triplája. Petrucsik betörésből 1 pontra faragta a fővárosi hátrányt. Miközben a TF játékosai ziccereket hagytak ki, Takács 4 büntetőből hármat értékesítve 4 pontos előnyhöz juttatta a hazaiakat. Mohay 2+1-es akciója fokozta az izgalmakat. Boinitzer büntetőivel először vezetett a ráadásban a TF, majd Petrucsik talált be a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában talált be. Szepesi ravasz bedobás figurából talált be, majd Mácsai kihagyott büntetői után 9-cel a ráadás vége előtt Takács dobhatott büntetőket. Nem remegett meg a keze, a TF pedig már nem tudott felelni, nagy meglepetésre a MEAFC legyőzte a TF csapatát.


Boros Zoltán (TFSE):  Egyszer a rendes játékidőben, egyszer a hosszabbításban nyerhettük volna meg a meccset - nem tudtunk élni vele. 

Drahos Gábor (Miskolc):  Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is. Ahogy a torna beharangozójában olvashattuk, a miskolci csapat igazolta, határtalan küzdeni tudásáról  és egységéről híres. Ez most - némi szerencsével persze egy nagyon szép győzelemmel párosult, nagyon büszke vagyok a fiúkra.

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink