114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A BME tarolt a Vívó MEFOB-on

Tizennégy felsőoktatási intézmény több mint kétszáz sportolója lépett pástra pénteken és szombaton a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. 

A Debreceni Egyetem immáron hetedik éve ad otthont a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Vívóbajnokság döntőjének.  A versenyt a város részéről Becsky István önkormányzati képviselő, az egyetem részéről Prof. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, valamint Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára nyitotta meg egy rövid köszöntő beszéddel.

A két napos verseny tizennégy, a FIE (Nemzetközi Vívó Szövetség) szabványának megfelelő fém pástokon és találatjelző gépekkel zajlott.

Pénteken, az első napon a párbajtőrözők versenyeire került sor, ahol először a férfiak, majd a nők egyéni versenye, délután pedig a csapatversenyek kerültek megrendezésre.

Szombaton, a verseny zárónapján először a férfiak kard egyéni és tőr egyéni versenyét rendezték meg, majd ugyanebben a sorrendben következett a nők versenye. Délután a férfi, majd a női tőr csapatok mérték össze erejüket, ezt követően a férfi és a női kardozók együttesei léptek pástra. A programot az Universitas váltó zárta.

Az első napon párbajtőrben a férfiak egyéni versenyében Cho Taeun Sándor (BCE) győzedelmeskedett, aki a döntőben 15:9 arányban múlta felül Berta Botondot (SE). A dobogó harmadik fokára állhatott fel Berta Dániel (PTE), aki Szabó Bence Balázs (BME) felett aratott fölényes, 15:4 arányú győzelmet.

A nőknél az ELTE versenyzője, Siklósi Enikő állhatott a dobogó legfelső fokára, aki a fináléban Honti-Kiss Dominikát (PPKE) győzte le, a bronzérmet pedig a Debreceni Egyetemvívója, Pártos Zsófia nyerte.

A férfiak csapatversenyét a BME első számú csapata (Faludi Péter, Kovács Miklós Márton, Málics Marcell, Szabó Bence András) nyerte, ezüstérmet szerzett a Pallasz Athéné Egyetem (Borscs András, Klis Krisztián, Kocsány Gergely), a Debreceni Egyetem együttese (Aranyos Gergő, Iván Dominik, Serra Solt) pedig bronzéremmel zárt.

A nők csapatversenyét a Pécsi Tudományegyetem (Ben Jaballah Dora, Mansouri Maya, Nyikos Zsófia, Öhlmüller Sarolta) csapata nyerte, második helyen végzett a Budapesti Műszaki Egyetem csapata (Bólya Barbara, Csomós Flóra, Gajdán Zsófia, Szabó Edina), a dobogó harmadik fokára pedig az ELTE első számú együttese (Honti-Kiss Dominika, Lipták Laura, Siklósi Enikő) állhatott fel.

A második versenynapon a tőr és kard fegyvernemek versenyszámainak adott otthont a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja.

Férfi kard egyéniben Puy Sebestyén (SZIE) léphetett a dobogó legfelső fokára, aki szoros csatában, 15:13 arányban múlta felül Péch Miklóst (BCE). A bronzérmet Bancsics Máté (BME) szerezte meg, aki ugyancsak nagy küzdelem után győzedelmeskedett Mészáros Balázs fölött (ELTE).

A női kard egyéni fináléjában szintén kiélezett volt a verseny. Mikulik Júlia (SE) 15:14 arányban győzedelmeskedett László Lucával (TE) szemben megszerezve ezzel az aranyérmet, a harmadik helyen Záhonyi Petra (BME) végzett.

Férfi tőr egyéniben Balogh Boldizsár (BCE) győzedelmeskedett, ezüstérmet szerzett Bakó Tamás (SZTE), a dobogó harmadik fokára pedig Németh Gábor (ELTE) állhatott fel.

A nők egyéni tőrversenyében Balogh Orsolya (SE) – a férfi tőr egyéni győztesének testvére – 15:14 arányban győzedelmeskedett Kondricz Kata (TE) felett, a harmadik helyen Mesteri Viktória (BGE) zárt.

A férfi kard csapatversenyben az ELTE első számú együttese (Balázs Boldizsár, Dr. Soproni Szabó Domonkos, Habony Viktor, Mészáros Balázs) nyerte az aranyérmet, másodikként zárt a BME csapata (Bancsics Máté, Hepke Alajos Miklós, Pálovics Bálint, Piller Gergely), a bronzérmet pedig a BCE gárdája (Elmer Péter, Markolt Dániel, Mátyus Lóránd, Péch Miklós) hódította el.

A női kard csapatversenyben a BME csapata (Balogh Réka, Pénzes Borbála, Sétáló Mirella, Záhonyi Petra) állhatott a dobogó legmagasabb fokára, ezüstérmesként zártak a BCE (Diczházi Rita, Koreny Ajna, Lupkovics Dóra, Szilágyi Fruzsina) lányai.  

A férfiak tőr csapatversenyében az OE első számú együttese (Káli András, Karvalics Ádám, Kiss Bogdán, Liszkai Tamás) győzedelmeskedett, második helyen végzett az ELTE első számú együttese (Balázs Boldizsár, Dr. Soproni Szabó Benedek, Németh Damján, Németh Gábor), a bronzérmet pedig a BME gárdája (Gróf Attila, Málics Marcell, Mósa Péter, Szabó Bence András) nyerte.

A női tőrözők csapatversenyében szintén a BME lányai nyerték, őket követte az ELTE csapata (Honti-Kiss Dominika, Juhász Helga, Lipták Laura, Siklósi Enikő), harmadik helyen pedig a Debreceni Egyetem együttese (Friesel Éva, Major Petra, Pártos Zsófia, Telek Edina) végzett.

 

Az első nap eredményei:

Férfi párbajtőr egyéni:
1. Cho Taeun Sándor (BCE)
2. Berta Botond (SE)
3. Berta Dániel (PTE)

Női párbajtőr egyéni:
1. Siklósi Enikő (ELTE)
2. Honti-Kiss Dominika (PPKE)
3. Pártos Zsófia (DE)

Férfi párbajtőr csapat:
1. BME 1 (Faludi Péter, Kovács Miklós Márton, Málics Marcell, Szabó Bence András)
2. PE (Borscs András, Klis Krisztián, Kocsány Gergely)
3. DE (Aranyos Gergő, Iván Dominik, Serra Solt)

Női párbajtőr csapat:
1. PTE (Ben Jaballah Dora, Mansouri Maya, Nyikos Zsófia, Öhlmüller Sarolta)
2. BME (Bólya Barbara, Csomós Flóra, Gajdán Zsófia, Szabó Edina)
3. ELTE 1 (Honti-Kiss Dominika, Lipták Laura, Siklósi Enikő)

A második nap eredményei:

Férfi kard egyéni:
1. Puy Sebestyén (SZIE)
2. Péch Miklóst (BCE)
3. Bancsics Máté (BME)

 

Női kard egyéni:
1. Mikulik Júlia (SE)
2. László Lucával (TE)
3. Záhonyi Petra (BME)

 

Férfi tőr egyéni:

1. Balogh Boldizsár (BCE)
2. Bakó Tamás (SZTE),
3. Németh Gábor (ELTE)

 

Női tőr egyéni:
1. Balogh Orsolya (SE)
2. Kondricz Kata (TE)
3. Mesteri Viktória (BGE) 


Férfi kard csapat:

1. ELTE I. (Balázs Boldizsár, Dr. Soproni Szabó Domonkos, Habony Viktor, Mészáros Balázs)
2. BME (Bancsics Máté, Hepke Alajos Miklós, Pálovics Bálint, Piller Gergely)
3. BCE (Elmer Péter, Markolt Dániel, Mátyus Lóránd, Péch Miklós)

 

Női kard csapat:

1. BME (Balogh Réka, Pénzes Borbála, Sétáló Mirella, Záhonyi Petra)
2. BCE (Diczházi Rita, Koreny Ajna, Lupkovics Dóra, Szilágyi Fruzsina)


Férfi tőr csapat:

1. OE (Káli András, Karvalics Ádám, Kiss Bogdán, Liszkai Tamás)
2. ELTE I. (Balázs Boldizsár, Dr. Soproni Szabó Benedek, Németh Damján, Németh Gábor)
3. BME (Gróf Attila, Málics Marcell, Mósa Péter, Szabó Bence András)


Női tőr csapat:

1. BME (Balogh Réka, Bólya Barbara, Kálmán Eszter Éva, Szabó Edina)
2. ELTE (Honti-Kiss Dominika, Juhász Helga, Lipták Laura, Siklósi Enikő)
3. DE (Friesel Éva, Major Petra, Pártos Zsófia, Telek Edina)


Universitas váltó:

1. BME (Záhonyi Petra, Angler Marcell, Kálmán Eszter Éva, Mósa Péter, Csomós Flóra, Szabó Bence András)
2. DE (Horváth Fanni, Iván Dominik, Friesel Éva, Ulman Yotam, Pártos Zsófia, Serra Solt)
3. BCE (Szilágyi Fruzsina, Péch Miklós, Lupkovics Dóra, Balogh Boldizsár, Máttyus Lóránd, Diczházi Rita)


Összesített rangsor:

1. Budapesti Műszaki Egyetem (BME) 594 pont
2. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 322 pont
3. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 257 pont
4. Debreceni Egyetem (DE) 167 pont

 

Képek és videó forrása: unideb.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink