114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A BGE hétköznapi tornával buzdítja testmozgásra a négy fal között rekedt diákjait

A Budapesti Gazdasági Egyetem minden tőle telhetőt megtesz, hogy a járványügyi helyzetben is testgyakorlásra hangolja diákjait. Az intézmény nemrég tette fel rövid tornagyakorlatát a YouTube-csatornájára, de van még más is a tarsolyában.

Olvasási idő: 2 perc

 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Testnevelési és Sportközpontjának  videója futótűzként terjed az interneten. Ebben ahhoz kapunk segítséget, hogyan szakítsuk meg a folyamatos ülőtevékenységet tízperces torna segítségével.

A rövid videó annak kapcsán készült, hogy a járvány miatti bezártságban hajlamosak vagyunk megfeledkezni nemcsak a testmozgásról, hanem arról is, hogy tanulás vagy otthoni munkavégzés közben hosszú órákig beletemetkezünk a tennivalónkba, ami kínkeserves nyak- vagy hátfájást eredményezhet.

Márpedig mindez megelőzhető, ha kétóránkét elvégzed a kisfilmben bemutatott mozdulatsorokat. A videó azért is remek, mert régi tesiórás emlékeket idéz fel bennünk – modern környezetben. Megmutatjuk, mi szerepel benne, és látni fogjátok, hogy bárki könnyen végigcsinálhatja ezeket az egyszerű, helyet nem igénylő gyakorlatokat.

Hét perc torna az egészségedért

Kezdjük egyszerű nyújtással a tízperces munka- vagy tanulásszünetet, majd következzen a fej- és vállkörzés. Nem maradhatnak el a vízszintes és függőleges karnyújtások sem – továbbra is az az érzésünk, mintha a tévétornát követnénk figyelemmel. Folytassuk törzsfordítással és csípőkörzéssel a tornagyakorlatot, majd jöhet a klasszikus törzsdöntés. Végezetül zárjuk az első etapot ki- és belégzéssel. 

Rövid szünet után dolgozzunk kicsit nyakra (nyakkörzés), utána pedig jöjjön a lábujjhegyre állás! Még csak négy perce tornázunk, de máris jobban érezzük magunkat. A térdhajlító gyakorlatokhoz némi helyre van szükségünk, a combizomnyújtáshoz azonban nem. Támaszkodjunk bátran a konyha- vagy íróasztalnak, és úgy végezzük el a vádlinyújtást! Legyünk alaposak, és legalább 30-40 másodpercig nyújtsunk! Ha maradt kedvünk és erőnk, üljünk bele a székbe, és a karfára támaszkodva csináljunk néhány tricepszből feltolást! Zárjuk a tornát tricepsz- és piriformis nyújtással, illetve nyújtózással!

Ne felejtsétek el, az otthoni testmozgás – legyen bármilyen is – nagyon sokat segít abban, hogy karbantartsátok testeteket, felfrissítsétek elméteket, és ami a legfontosabb: mindehhez nem kell drága eszközöket beszereznetek, de még csak át sem kell öltöznötök!

 

Még több sportolás a BGE közösségi felületein

Az egyetem zárt Facebook-csoportot hozott létre a BGE-s diákoknak, akik mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos tartalmakat nézhetnek, illetve tölthetnek le.

Az intézmény zárt Facebook-csoportjában heti rendszerességgel tesznek közzé a Testnevelési és Sportközponttal kapcsolatos posztokat.

A BGE-n oktató testnevelőtanárok minden héten emailben tájékoztatják a hallgatókat az aktuális járványügyi helyzetről, és tippeket adnak az otthoni testedzéssel kapcsolatban. 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink