114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A bajnok otthonában győzött a Miskolc

Két rangadót is rendeztek a héten a keleti csoportban a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A miskolciak egy remek, színvonalas találkozón a bajnok Debrecen otthonában tudtak nyerni, az egri legénység pedig a félidőbeli 9 pontos háránya után fordított a Közgáz ellen. Nyugaton egyetlen, de annál izgalmasabb mérkőzésre került sor, a PTE-PEAC másfél másodperccel a vége előtt szerzett kosárral tudott nyerni Mosonmagyaróváron. 

 

 NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

Keleti csoport:

Debreceni Egyetem - Miskolci Egyetem 80-88 (20-19, 22-21, 21-28, 17-20)

Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok V: Kokas S., Kisházi B.
Debrecen: KOZÁK 25/6, Zsuga 2, E. ASSAF 30/9, Szűcs 2, A. ASSAF 12/3,  Csere: Asszú - , Oláh 9/3 Edző: Ferenczi Tamás
Miskolc: TAKÁCS 25/12, PIUKOVICS 25/15, Szepesi 5/3  KOPASZ 16/9, Lippai 10, Csere: Varga 1, HOMOKI 8, Orliczky 2.  Edző: Drahos Gábor


Mindkét együttes tartalékosan állt fel a rangadón, az előző kiírás bajnokának és bronzérmesének összecsapásán. A debreceni egyetemisták hatalmas elszántsággal, jó, s pontos játékkal kezdve az összecsapást, a végül 25 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával záró Kozák Márton, valamint Aiman Assaf vezérletével gyorsan elléptek 10-1-re. A folytatásban rendezték soraikat a vendégek, akik Piukovics Bálint tripláira építve egy 13-4-es sorozattal a 7. perc végére utolérték a hazaiakat. A folytatásban élvezetes, színvonalas játék zajlott, hazai részről elsősorban Eyad Assaf, a vendégektől Takács Dániel villogott. A szakasz közepén 11 ponttal vezettek a hazaiak, de a Miskolc ismét felzárkózott, a félidő 2 pontos hazai előnnyel zárult. 

Fordulás után a miskolciak kaptak hamarabb lábra,  majd a debreceni időkérést követően váltott vezetéssel haladtak a felek A szakasz hajrájában 9-1-gyel megugrott a Miskolc, amely 5 pontos előnnyel várhatta a 4. negyedet. Ebben a miskolci csapat fegyelmezett játékának, valamint a kapkodó hazai gárda  kihagyott ziccereinek és büntetőinek köszönhetően megnyerte a mérkőzést.


Ferenczi Tamás: Sajnos ezen a mérkőzésen is csak tartalékos összeállításban tudtunk pályára lépni. Ennek ellenére harmincnyolc percig partiban voltunk a jó erőkből álló miskolci csapat ellen,  az utolsó két percben viszont a taktikus játékkal a vendégek nyerték meg a mérkőzést. Dicséret illeti a csapatunkat illetve az ellenfelet is.


Drahos Gábor: Először  is gratulálok a fiúknak. Tudtuk, hogy egy nagyon jó csapathoz jövünk játszani. Az elején összeszedett hátrányból nagy lelkesedéssel és a szokásos miskolci küzdeni tudással meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Ez a győzelem egy nagy fegyvertény, nagyon remélem hogy januárban ezt az utat folytatjuk majd együtt tovább.

Statisztika 

 

NKE SE - Szegedi RSC 58-71 (13-22, 14-25, 19-7, 12-17)

Mányoky u.  V.: Bátovszky, Nagy-Pál.
NKE: Zsámár 4, LACZÓ 15/3, Tasnádi 2, Csaba 2, SOLYMOSI 20/6. Csere: Vanyur 3, Kalo 2, SOÓS 6, Marton, Koller. Edző: dr. Gyarmati István.
Szeged: Jegesi 3, MASA 11/9, FEHÉR Á. 20/15, MAYER 18/3, Liszkai 4. Csere: KORCSMÁROS 10, Kubik 5, Eperjesi, Balogh, Segesvári. Edző: Szablics Péter.

Triplaesővel kezdődött a keleti csoport alsóházi rangadója, a vendégek 3, a hazaiak 1 hármassal indítottak. A folytatásban váltva estek a kosarak, szegedi oldalon jobban eloszlottak a terhek, a hazai gárdát Laczó Levente tartotta versenyben ügyes, eredményes játékával. A szakasz Fehér Ádám triplájával, s 9 pontos szegedi vezetéssel zárult.  Fehér ezzel a triplával el is kapta a fonalat, a második negyedben az ő remek triplasoroztára építve lépett el szünetig 20 ponttal a Szeged.

Térfécsere után zónára váltott az NKE, s ezzel megzavarta a vendégeket, akik több labdát is eladtak. Támadásban ekkor Solymosi Tamás vette vállaira a hazai együttest, 2 triplájára építve a negyed végén 10 ponton belülre került az NKE.  Visszatért Fehér, s ekkor vegyes védekezésre váltottak a hazaiak, s lendületben is maradtak, miközben a Szeged egyre inkább elbizonytalanodott. Soós Mihály labdaszerzáseivel, s kosaraival a szakasz közepén 4 pontra felzárkóztak a hatalmas lelkesedéssel küzdő hazaiak. A hajrára azonban elfáradt az NKE, a kritikus helyzetekben rendre megremegtek a kezek a hazai oldalon, a szegedieknél Masa Tamás lépett elő vezérré, s a végjátékban 2 triplájára építve egy 11-2-vel végül megnyerte ezt az érdekes, küzdelmes összecsapást a Szeged. A vendégek győzelmében jelentős szerepet játszott a nagyon hasznosan kosarazó 10-10 pontjával s lepattanójával végül dupla-duplával záró cserejátékos, Korcsmáros Péter. 

Dr. Gyarmati István: Kár volt az első félidőért. Szünet után nagyot küzdve, s helyenként jól is játszva feljöttünk, szorossá tettük a meccset, de ekkora hátrányt nem tudtunk ledolgozni. Külön szeretném kiemelni a szinte hibátlan játékvezetést.

Szablics Péter: Magunknak tettük nehézzé a mérkőzést, mert a jó első félidő után nagyon sokat hibáztunk. Ekkor azért látszott a kevés közös edzés és az összeszokottság hiánya. Elismerésem és tiszteletem a szívósan küzdő ellenfélnek.

Statisztika

EKE Eger - Közgáz 76-61 (23-23, 7-16, 23-10, 23-12)

Eger, Eszterházy Sportcsarnok  V.: Lónáth, Sörlei.
Eger: Szabó G. 9/9, MÉSZÁROS 18/9, lILLÉS 12, Horváth, CSÁKVÁRI 26/3 Csere: Szicsák 4, Pomázi, Beák , Ungi 7, Szabó T., Veres, Bürgés, Edző: Váczi Péter
Közgáz: SZALAY 18/3, Vörös 2  Pálházi 12/6, Bea 3, Debreceni 8, Csere: Sebők 2, Vágvölgyi 8, Tóth Sz., Balta 8 Edző: Vladár Csaba

Az első negyed kiegyensúlyozott csatát hozott sok kosárral. A második negyedben az egriek sokat hibáztak, nem találták a fővárosi zóna ellenszerét, így a Szalay Ákos vezette Közgáz 9 pontos előnyével zárult a félidő.

Szünet után az első félidőben jóval magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak az egri egyetemisták, szigorítottak a védekezésükön, a kinti dobásaik is sikerültek, így előbb utolérték a nagyot küzdő, de elbizonytalanodó, pontatlanná váló  ellenfelüket, majd fokozatosan el is húztak tőle. A hazaiak legjobbja Csákvári Csaba volt, aki uralta a palánkok alatti területeket és a pontszerzésben is az élen járt, 26/3 pontos, 19 lepattanós dupla duplával zárta a találkozót, s Illés Balázs (12 pont, 11 lepattanó) hasznos játéka, dupla-duolája is kelett a hazai sikerhez.

Váczi Péter: Az első félidei szendergésünket a második félidőben a szezon legjobb játéka váltotta fel. Óriásit küzdöttünk, gratulálok a srácoknak.


Vladár Csaba: Először is gratulálok az Eger csapatának. A második félidőben megtalálták a zónánk elleni fegyverüket. Sok buta faultot vétettünk a második félidőben és azt hittük, hogy csak triplát lehet dobni.

Statisztika 


Debreceni Medikus SE - ELTE-BEAC 71-103 (19-21, 13-34, 13-22, 26-26)

Debrecen, DOTE Csarnok  V: Bács, Hegedűs.
DMSE:
URBÁN 29/15, Malkócs 7/3, Mészáros 7/3, Gyalog 3/3,  PROKAJ 25, Csere: Cseh.  Edző: Kovács István, Dóra Márton
ELTE-BEAC:
MOKOS 20/12, GYURCSÁNYI 23/12, FEJES 26, MOLNÁR A. 14, SOMOSI 20/3 Edző: Varga Zsolt

Két sok nehézséggel küzdő csapat feszült egymásnak Debrecenben, és a mérkőzés elején úgy tűnt, a játékosokat sokkal inkább a közelgő Mikulás hozta lázba, mintsem a küzdelem. Aztán a második negyedben a vendégek szigorítottak a védekezésükön, és hamar két számjegyű előnyt építettek ki, amit a második félidőben kiválóan menedzselve még tovább is tudták növelni. Az ELTE-BEAC csapatként kiválóan funkcionált, 19 gólpasszt osztottak ki, valamint négy játékosuk is elérte a 20 pontot. Közülük is kiemelkedett Fejes Milán, aki a 26 pontját 68%-os mezőnymutatóval érte el, valamint Molnár Alex, aki kacérkodott a tripla-duplával (14 pont, 8- 8 lepattanó és gólpassz). Ezzel szemben a hazaiakat a dupla-duplázó Urbán Antal (29 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) és Prokaj Bálint (25 pont, 12 lepattanó, 68% mezőnyből) vezette, ami kevésnek bizonyult a rutinosabb, csapatként ezúttal jobban teljesítő fővárosi együttessel szemben.


Kovács István:
Sajnos a mérkőzés napján csapatunkból többen is megbetegedtek, ami meghatározta a teljesítményünket. Jobbulást kívánunk Kovách Antinak, remélem, rövid időn belül ismét pályára léphet. Gratulálok az ellenfélnek, sajnos ma csapatként gyengén teljesítettünk.

Varga Zsolt: Nehéz mérkőzésen vagyunk túl, foghíjas csapattal érkeztünk ma. A kezdeti kapkodás után jó védekezéssel, gyorsindításokkal megnyugtató előnyt építettünk ki, amelyet végig sikerült megtartani. Gratulálok a csapatomnak.

Statisztika 

 

Szegedi RSC - Nyíregyházi Egyetem 71-126 (28-32, 7-38, 18-32, 18-24
Szeged, Topolya sori sportcsarnok V.: Nyilas I., Tóth C.
Szegedi RSC:
Jegesi 14/6, Kubik 3/3, Masa 11/9, MAYER16/3, Liszkai 7. Csere: Balog, Eperjesi 4, KORCSMÁROS 14, Segesvári, Buj 2. Edző: Szablics Péter
NYFSE:
BUS 18/6, CZURA 23/15, VIDA 24/15, Földesi 6, GÁSPÁR 18 Csere: HORÁNYI 9, HORVÁTH B. 9/3, Jánkfalvi 9, Kovács 6, Szondi 4.. Edző: Hegedűs Ferenc

A mérkőzés első negyede parádés, látványos játékot, igazi kosáresőt hozott, bár ebben az időszakban csapata védekezésével egyik szakvezető sem lehetett elégedett. Ekkor még a szegedi alakulat tudta tartani a lépést a nyíregyháziakkal, de aztán a vendégek ritmust váltottak és a Bus Iván-Czura Attila-Vida Zoltán trió vezetésével a második negyedben lerohanták a hazaiakat. A második félidőben a Szeged csapata próbált nyomást gyakorolni a vendégekre. Harcosan, keményen játszottak a szegediek, de nem tudták megzavarni magabiztosan, jól játszó ellenfelüket, a Nyíregyháza fölényes győzelmet aratott.

Szablics Péter: A mérkőzés előtt nyilvánvaló volt, hogy osztálykülönbség van a két csapat között. Örülök, hogy egy negyedig ott tudtunk lenni ellenfelünk nyakán, de annak nagyon nem örülök, hogy nem tudtunk reagálni az ellenfél ritmusváltására.

Hegedűs Ferenc: Gratulálok a csapatunknak, szépen dolgoztak a fiúk! Jó volt látni, hogy mindenki hozzá tudott tenni a mérkőzéshez, gondolok itt a sérülésből visszatérő játékosokra és a cserékre is.

Statisztika 

 

Nyugati csoport:

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - PTE PEAC 78-79 (18-24, 19-16, 13-18, 28-21)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok V: Hernicz, Rokob

Mosonmagyaróvár: : Geiger, KÁMÁN 25/6, Tompa 5/3, BARUTA 32/6, Nagy B. 2.  Csere: TÓTH R. 14/6, Iváncsics, Szlávik, Kaczmarski. Edző: Laky Tibor
PTE-PEAC: BUDAY-SÁNTHA 15/3, NAGY B. 28/9,BERKICS 14/6, Bokor 2, KIS M. 12. Csere: Mándity 6, Lukács 2, Benke, Bíró. Edző: Bán Gábor

Pontatlanul kezdtek a csapatok. A pécsi egyetemisták az első negyed közepére megtalálták a ritmust, a nevéhez méltón "nagyot játszó" Nagy Bence (28 pont, 13 lepattanó, 3 szerzett labda, 7 gólpassz) vezérletével  megnyugtató előnyre tettek szert. A második negyedben Geiger Bálint sérülése meglepő módon a vendégeket zavarta meg inkább, a Tóth Richárd mozgatta, házigazda egyre magabiztosabbá vált, így a nagyszünetre Kámán Bálint (25 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Baruta Richárd (32 pont - 30 mezőnykísérlet - 13 lepattanó) eredményessége révén három egységre csökkent a különbség.

A folytatásban hullámzó játékot láthattak a kilátogatók. hol tíz pont fölé nőtt a pécsi előny - ezért Kis Milán (12 pont, 14 lepattanó) és Berkics Bence (14 pont, 10 lepatta) is sokat tett hol pedig egál közelre zárkóztak a mosonmagyaróvári egyetemisták. A záró felvonásban azonban a pécsi előny elfogyott és három perccel a vége előtt már hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Harminc másodperccel a vége előtt egy egységgel a hazai alakulatnál volt az előny ám dobásuk kimaradt. A pécsi ellentámadásnak köszönhetően  a vége előtt fordult a kocka és a vendégeknél volt az előny. Az időkérés után Baruta dobása a gyűrűről kifelé hullott, így a pécsi győzelem azt eredményezte, hogy Nyugaton nem lesz holtverseny a félidőben az első hat helyen.

Laky Tibor: Egy nagyon kemény mérkőzésen, szép győzelmet aratott ellenfelünk.

Bán Gábor: Köszönjük a fogadtatást és a vendégszeretet itt Mosonmagyaróváron. Kiváló  egyetemi csarnokban játszhattunk egy nagyon jó mosonmagyaróvári egyetemi csapat ellen. Szerencsések voltunk, hogy ezen az egylabdás meccsen az utolsó kosárral nyertünk.

Statisztika 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink