114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Megalakult a budapesti FISU Fórum szervezőbizottsága

A Testnevelési Egyetemen állt fel a XV. FISU Fórum szervezőbizottsága március 4-én, amely az augusztus 12. és 16. között tartandó esemény lebonyolításáért felel.

Olvasási idő: 2,5 perc

 

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) még 2018 márciusában döntött arról, hogy 2020. augusztusában Budapest rendezheti a XV. FISU Fórumot, amely a világ egyetemi sporttal kapcsolatos csúcseseményeinek egyike. A győztes magyar pályázatot a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Testnevelési Egyetem (TE) közösen nyújtotta be, aminek köszönhetően augusztus 12. és 16. között a TE új egyetemi kampusza adhat otthont a több, mint 300 főt vendégül látó eseménynek.

Ez körülbelül annyit jelent, mintha Budapesten tartanák a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves kongresszusát.

A FISU kétévente rendezi meg a FISU World Fórumot (hallgatói világfórum), amely lehetőséget ad fiatal sportmenedzsereknek és sportvezetőknek, hogy színvonalas szakmai környezetben cseréljenek eszmét és tudást az egyetemi sportról, annak főbb történéseiről, és megismerjék a nemzetközi sportélettel kapcsolatos nézőpontokat. Az esemény összehozza az egyetemi hallgatókat, egyetemi sportvezetőket, valamint a nemzetközi sportszervezetek és egyéb nemzetközi szervezetek képviselőit a világ minden szegletéből – mindezt a nemzetközi egyetemi sportélet fejlesztése érdekében.

A MEFS és a TE első lépésként tavaly novemberben 20 ország nagykövetségének közel 40 képviselője előtt tartottak bemutatkozó előadást a fórum kapcsán a Testnevelési Egyetemen. Az esemény két házigazdája március 4-én tette meg az újabb nagy lépést a projekt megvalósítása felé vezető úton, ugyanis a TE Marketing és PR Osztályának vezetője: Mezei Dániel vezetésével megalakult a szervezőbizottság, amely a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításáért felel majd. Az alakuló ülésen jelen volt dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, aki a Fórum tanácsadó testületének tagja. Mezei Dániel projektvezető – aki korábban hosszú éveken át televíziós sportriporterként tevékenykedett – a tagokkal közösen megnevezte a legfontosabb teendőket és azok felelőseit is.

Az ötnapos fórum alatt olyan témák kerülnek terítékre, mint az egyetemi sport hagyományainak sikeres továbbvitele, az egyetemi sport kihívásai és az egészséges, sportos életmód megőrzése.

Mi a FISU?

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (francia nevén: Fédération Internationale du Sport Universitaire) hivatalosan 1949. január 1-jén alakult meg, és az egyetemi világbajnokságok és főbb világversenyek szervezéséért, valamint a nemzetközi egyetemi sportélet irányításáért felel. Székhelye a svájci Lausanne-ban van, elnöke Oleg Maticin orosz, sportért felelős miniszter. Összesen 174 tagországot tömörít.

Kezdetek - Mikor volt az első FISU Fórum?

Az első fórumot 1992-ben a ciprusi Paralimniben tartották, azóta minden páros évben rendezik meg az eseményt, legutóbb 2018-ban Krasznojarszk (Oroszország) volt a házigazda. Eddig összesen 14 FISU fórumot rendeztek.

Mi a fórum: konferencia vagy kongresszus?

Egyik sem. Az izgalmas témákat és feladatokat a résztvevők kisebb csoportokban, projektszerűen dolgozzák fel, aminek az eredményeit később közösen mutatják be a plenáris üléseken. A munka mellett jut idő kikapcsolódásra: közös sportolásra, táncbemutatóra, koncertre és városnézésre is.  

A Fórum számokban

Az eseményre eddig 42 ország csaknem 140 résztvevője jelezte részvételi szándékát. A szervezők összesen 350 főt várnak a világ 60-80 országából az augusztusi rendezvényre, amelyre a regisztráció július 12-én zárul.

Hogyan vehetek részt az eseményen?

A fórumra hamarosan várják az önkéntesek jelentkezését, akik fontos szerepet töltenek be a rendezvény gördülékeny lebonyolításában. Ha a Sziget vagy a Balaton helyett a Fórumot választod, itt a helyed!

Ez a 2018-as fórum kampányfilmje.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Képek: Márványkövi Ferenc, FISU

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink